Bron van dit artikel
Datum plaatsing: 25-10-1989 13:38:00
Wotte wil iets neerzetten bij FC Den Haag
Vanaf z'n zestiende maakt Mark Wotte deel uit van het betaalde voetbal, maar pas sinds een jaar weet hij waarom het wordt gespeeld.
door Dennis Mulkens
"Ik heb heel wat trainers meegemaakt - Kohn, De Visser, De Zoete, Van der Hart, Van Vianen, Jezek, Westerhof, Fafié, Ruygrok en Buitelaar, maar allemaal dachten ze maar aan één ding. De punten. Ze hadden stuk voor stuk maling aan de mensen die op de tribune zaten."
Als derde trainer van FC Den Haag leerde Wotte van de hoofdcoach Co Adriaanse dat het betaalde voetbal er is voor het publiek. "Als voetballer dácht ik ook altijd maar aan die punten. En natuurlijk zien de mensen graag een winnend elftal. Maar aanvallend voetbal, zoald het door ons wordt nagetreefd, is toch voor alle partijeen het aantrekkelijkst. Voor de toeschouwer, maar ook voor de voetballers zelf."
En dus, vindt Mark Wotte (28), moeten de talenten uit de omgeving Den Haag kiezen voor een opleiding in het Zuiderpark. Waar de landelijke jeugd in de landellijke competitie furore maakt als koploper. "Bij ons mogen ze allemaal aanvallen. Waar kán dat? We hebben een goede technische staf, die op één lijn zit. We vormen een team, het is belangrijk dat iedereen op z'n plaats zit. Niemand zal zagen aan de stoelpoten van de ander."
"Een jeugdvoetballer maakt een verkeerde keuze wanneer hij voor Feyenoord kiest. Want daar kunnen ze alleen nog maar omhoog komen door toppers te kopen. Sparta is een anonieme club, waar zelfs bij topwedstrijden amper zesduizend mensen komen kijken. Bij Den Haag zijn we nu op de goede weg. De organisatie is volledig op poten gezet. Er is een uitstekende sociale begeleidingscommissie, met aandacht voor studie en werk. Er rijden dagelijks auto's naar het Westland en Leiden. Neem Jeffrey Talean, die komt uit Katwijk. Talan had nooit voor FC Den Haag gekozen wanneer hij dagelijks met de bus had moeten reizen. Door onze vrijwilligers is hij binnen drie uurtjes weer thuis.
Te zwaar
Het leven van Mark Wotte bestaat vooral uit voetbal. Het liefst zou hij de landelijke jeugd elke dag onder z'n hoede nemen. "Je kunt wel te zwaar, maar nooit te vaak trainen. Vergelijk het met het straatvoetbal van vroeger. Was je toch ook dagelijks bezig. Ik houd die jongens altijd maar voor: doe er alles aan, want je weet niet wat je mist. Ik werk bij FC Den Haag aan drie dingen: de handelingssnelheid, de tactische bewustwording en de mentale weerbaarheid. Het is niet zo moeilijk om te zien dat iemand iets fout doet. Maar als trainer moet je er voor zorgen dat je alternatieven aanreikt, zodat de voetballer zich kan verbeteren."
Wotte, geboren in Enschede, gold ooit zelf als een groot talent. "Toen ik 16 jaar was, werd ik bij FC Twente drrect met het virus besmet. Drost, Overweg, Thijssen, al die toppers zaten er toen. Om studieredenen verkaste hij naar Den Haag, waar hij de opleiding aan de HALO met succes zou afronden. Nu heeft hij een baan als leraar lichamelijke opvoeding in Hellevoetsluis. "Ik speelde een jaar bij FC Den Haag en ging vervolgens naar FC Vlaardingen, waar toen een samenwerkingsverband mee bestond. Vlaardingen ging failliet en ik zou naar Excelsior gaan. Maar ineens kwam Feyenoord. In de voorbereiding zat ik bij de A-selectie, speelde regelmatig in de basis, maar omdat ik m'n studie voorrang gaf, haalde ik niet de top. Ik heb nog wel vijftien minuten meegespeeld tijdens Feyenoord-Ajax. Liep ik het laatste kwartiertje achter Jesper Olsen aan. Ik zal het nooit vergeten, die vijftien minuten kan ik zo weer afdraaien."
Via Feyenoord kwam hij andermaal terecht bij FC Den Haag. "Maar na een jaar kwam Rob Baan als trainer en die zag niets in me. Ben ik naar SVV gegaan en Baan gaf later toe dat hij het verkeerd had gezien. SVV was in die tijd een heel andere club, er heerste geen sfeer. Na drie jaar had ik het wel gezien. Oók omdat André Wetzel me vroeg bij RVC te komen voetballen en tevens als jeugdtrainer te beginnen. Ik bedacht me dat ik als voetballer nooit meer beter zou worden, maar me wel als trainer kon gaan ontwikkelen."
Benijden
Na twee seizoenen RVC ('we wonnen twee keer de HC-Cup, dat was schitterend') benaderde FC Den Haag hem. "Als ik collega-trainers spreek, merk ik wel eens dat ze me benijden. Omdat het materiaal waarmee je werkt fantastisch is. Bij een amateurclub vind je nooit twintig super gemotiveerde voetballers. Ik heb het nog naar m'n zin. Hoop ook dat we tot verlenging van het contract zullen overgaan. Voorlopig wil ik dit werk graag blijven doen. In 1992 start de cursus coach betaald voetbal. Die wil ik volgen, maar dan kijk ik wel al heel erg ver vooruit."
De weg naar de top is nog lang en hangt van toevalligheden aan elkaar. Wanneer Rob Baan hem toendertijd bij de slectie had gehouden, was hij misschien nu nog wel prof bij FC Den Haag geweest. "Zeker weten", zegt Wotte. Maar daar moet je nooit te lang bij stilstaan."
"De opdracht van het bestuur aan mij is dat we ons handhaven. En dat er jaarlijks drie spelers doorkomen naar het tweede elftal. Niels Kleingeld, Patrick van Dullemen en John Hazebroek waren vorig jaar de kandidaten. Maar wat gebeurt er? Kleingeld maakt z'n VWO af en kiest voor een loopbaan bij de marine. Van Dullemen valt uit een raam in militaire dienst. En Hazebroek moet aan z'n hart worden geopereerd. Er zijn zoveel onvoorziene omstandigheden. Daarom wil ik ook graag doorgaan. Ik wil iets neerzetten."