Bron van dit artikel
Datum plaatsing: 08-09-2008 22:40:00
Wetzel: trainer bij een kleurrijke club
Wetzel, eigenzinnige trainer bij een kleurrijke club (deel 1)
Door HANS DE BEUN
DEN HAAG - In Den Haag zullen de supporters van de plaatselijke trots de afgelopen dagen wat vaker dan normaal naar de ranglijst op teletekst hebben gekeken. ADO Den Haag staat immers op een keurige derde plaats achter FC Groningen en regerend landskampioen PSV. Door de WK-kwalificatiewedstrijden ligt de Eredivisie na de eerste speelronde meteen al weer twee weken stil en dus kan ook trainer André Wetzel (56) iets langer genieten van de uitstekende start van zijn ploeg.
Een vliegende start met een klinkende uitslag (Sparta uit, 2-5) die supporters het hoofd nog wel eens op hol kan brengen, met soms te hoge verwachtingen als gevolg. Is Wetzel bang voor een te hoog verwachtingspatroon? "Nee hoor, ik denk dat we het de hele voorbereiding erg moeilijk hebben gehad en dat we erg blij moeten zijn dat het in de eerste competitiewedstrijd wel goed in elkaar viel. Vooral qua instelling van de spelers. En hoe meer doelpunten je dan maakt hoe meer welkom dat is wat mij betreft. Ik denk dat de supporters echt wel weten dat wij een zwaar seizoen tegemoet gaan. Er zullen niet veel mensen zijn die denken dat Den Haag meteen in het linkerrijtje mee zal gaan doen, dat is onzin. Wij willen ons gewoon handhaven en het liefst zelfs vijftiende worden, dat zou fantastisch zijn. Daar hebben we nu een aardige stap voor gezet maar meer ook niet."
De sympathieke trainer was vooral blij met de inzet en strijd waarmee zijn pupillen de competitie gestart zijn."Het geeft hoop voor de toekomst als je kijkt naar de instelling waarmee gespeeld wordt, dat is mijn grootste winstpunt. Ik heb acht weken lang om Haags voetbal gevraagd en dat kreeg ik. Dat we ook nog aardig speelden is dan mooi meegenomen." Toch werd er na het openingsduel ook gesproken over een foutenfestival. "Het glas is altijd half vol of half leeg. Als je zo praat dan is het glas dus half leeg want dan heb je het over twee verdedigingen die veel fouten maken. Je kunt het echter ook van de positieve kant bekijken. Onze middenvelders en aanvallers hebben heel veel gecreëerd dankzij de ruimtes die zij kregen van de verdedigers. Het heeft een negatieve en een positieve kant en het is voor ons natuurlijk aan de positieve kant doorgeslagen."
"We hebben minder fouten gemaakt achterin en beter geprofiteerd voorin. Het niveau van wedstrijd vond ik net aan eredivisie of eigenlijk niet eens. Maar goed, dat soort wedstrijden zal je nog wel meer gaan zien. De vijf ploegen die onderin gaan spelen zijn natuurlijk maar ‘net aan’ eredivisieclubs. Blijkbaar hoort Sparta daar ook bij. Dat had ik van tevoren niet verwacht, al speelden zij wel met een heel geïmproviseerde verdediging."
Offensief
Als we de naam Wetzel horen gaat het vaak over zijn offensieve spelopvatting en zijn aanvallende wissels. ”Ik heb daar inderdaad een filosofie over. Tegen Sparta heb ik met tien man ook een spits gebracht. Ik probeer altijd iets los te maken bij een tegenstander. Je kunt bij een achterstand en een man minder natuurlijk achterin de boel dicht gaan metselen, maar ik zeg je dat je de mensen dan juist naar je toe roept. Je kunt ook zeggen, ‘als ik er voorin een extra spits bij zet moeten ze toch een beetje op gaan passen’, en daar kies ik altijd voor. Het gaat er om dat je kijkt wat je ploeg op dat moment nodig heeft en in die kwaliteit moet je wisselen."
"Wat is er nodig om het je tegenstander moeilijk te maken en wat is er nodig om je eigen elftal een impuls te geven. Dat zijn de keuzes die je maakt. Als je met 1-0 achter staat met nog een half uur te spelen dan is het eigenlijk een wet in de voetballerij dat je een verdediger wisselt voor een extra spits en dat je één op één gaat spelen. Dat is een soort gouden voetbalwet, maar ik denk daar heel anders over. Oké, soms kan dat de oplossing zijn maar soms ligt de kwaliteit die je nodig hebt helemaal niet bij die tweede spits voorin maar op het middenveld of misschien juist wel bij een extra verdediger, voor een betere opbouw. Ik kies er niet standaard voor om één op één te gaan spelen. In sommige wedstrijden weet je als coach als je goed kijkt dat je dat juist niet moet doen omdat je dan alleen maar meer goals tegen krijgt."
Het mag duidelijk zijn dat ADO Den Haag een kleurrijke en eigenzinnige opvolger heeft weten te strikken voor de naar PSV vertrokken Wiljan Vloet. Voor een buitenstaander is de carrière opbouw van Wetzel alles behalve logisch te noemen. "Het is inderdaad een beetje vreemde carrière natuurlijk, maar het zijn allemaal heel bewuste keuzes die ik heb gemaakt. Het is natuurlijk een rare keuze als je met VVV-Venlo in de eredivisie zit en je kiest voor een eerstedivisieclub in nood. Dat is een rare keuze, voor de buitenwacht, want ik vind het geen rare keuze. Ik wist natuurlijk ook wel wat hier kon. En ik ben niet dom hoor, ik stort me echt niet in een gat omdat het nou zo nodig Den Haag is."
Tegen alle wetten in begon hij op zijn vijftigste pas met de cursus Coach Betaald Voetbal.
Niet omdat hij nou zo graag dat papiertje wilde hebben maar gewoon omdat hij weer meer wilde weten, zichzelf wilde verrijken. Daarvoor was hij lange tijd werkzaam in de top van het amateurvoetbal en dat heeft hem als trainer zeker gesterkt. "Mijn grote pluspunt is natuurlijk dat ik in het trainersvak zelf een ervaringsdeskundige ben geworden omdat ik meer dan vijfentwintig jaar in het vak zit en omdat ik voor Nederlandse begrippen ook op een heel hoog niveau gevoetbald heb. In Nederland maken ze altijd onderscheid tussen de praktijktrainers die zoveel interlands gespeeld hebben, of de CIOS of Academie trainers, en ik heb het eigenlijk allemaal gedaan. Ik ben gewoon heel breed opgeleid.”
Foppe en Marco
"Ik vind dat er altijd erg geringschattend gedaan wordt over het niveau van trainers die lager werken. Het is helemaal niet makkelijker om in de hoofdklasse te trainen dan in de eredivisie, dat is onzin. Een trainer in de top amateurs moet dezelfde automatismen proberen aan te leren, dezelfde teambuilding proberen te creëren, in twee avonden in de week waar wij zeven trainingen voor nodig hebben. De man moet echt wat kunnen want je hebt geen drie assistenten en staat soms in je ééntje op het veld met vijfentwintig spelers. Als je dat allemaal aan kunt dan kan je ook het betaald voetbal in, daar geloof ik heilig in. Natuurlijk is het een pré als je honderd interlands hebt gespeeld, dat ga ik niet ontkennen. Maar het is ook een voordeel als je al twintig jaar leservaring hebt of al veertig jaar met groepen hebt gewerkt."
"En het is ook een voordeel als je Foppe de Haan heet en heel veel kennis hebt, ik noem dat een ervaringsdeskundige. Voor mij is Foppe de Haan niets minder dan Marco van Basten. Marco heeft zijn kwaliteiten met zijn interlands, zijn finesse en zijn uitstraling. Foppe heeft al die dingen waar Van Basten minder van heeft heel veel, en al die dingen die Foppe niet heeft bezit Van Basten juist weer. Daarom had ik het zo mooi gevonden als ze Oranje samen hadden gedaan."
Tijdens de contractbesprekingen met ADO Den Haag kwam Wetzel met behoorlijk wat eisen op de proppen. Zo wilde hij een salaris op eredivisieniveau, de volledige eindverantwoordelijkheid over technische zaken en een contract voor minimaal drie jaar. Al zijn eisen werden ingewilligd, al ging dat uiteindelijk wel ten koste van de positie van technisch manager Peter Hofstede. "Wat mij betreft had Hofstede gewoon manager kunnen blijven, maar ik moest eindverantwoordelijk worden. Hij zou dan onder mij moeten gaan functioneren en dat wilde hij niet en dat is zijn goed recht. Ik heb toen tegen de club gezegd dat een nieuwe technisch manager niet noodzakelijk was en dat ik het wel samen met Bob Kootwijk zou gaan doen. We zaten in financiële nood dus we spaarden zo een hoop geld uit, niet wetende dat het een eredivisieclub zou worden."
De min of meer plotselinge promotie van de Haagse volksclub bezorgde Wetzel een hoop extra werk. "Ik heb de laatste acht weken natuurlijk tot in het rood gewerkt. Ik heb geloof ik wel zeventig uur per week gedraaid. Als we in de Eredivisie blijven dan moeten we wel een stap maken en moet er een manager bij komen. Nu heb ik het opgelost met Paul van Lith die twintig uur als een soort assistent fungeert en de uitvoerende zaken voor zijn rekening neemt. Zo ondervangen we het nu en blijft het betaalbaar, maar we zullen daarin wel stappen moeten maken in de toekomst. En dat kan op allerlei manieren. Ik kan de baas blijven zoals Van Basten bij Ajax met een manager erbij á la Blind, maar we kunnen over twee jaar ook een nieuwe trainer aantrekken en dat ik technisch directeur word.”