Bron van dit artikel
Datum plaatsing: 04-08-2000 22:10:00
Wethouder verwacht duidelijkheid over stadion
De komende maanden komt het nieuws van ADO Den Haag niet uit het Zuiderpark, maar vanuit het gemeentehuis.
WETHOUDER VERWACHT SNEL DUIDELIJKHEID OVER NIEUW STADION
'Hier hoort een goede voetbalclub'
door René Dons
De gemeente Den Haag werkt samen met het bureau Boer en Croon, architect Moshé Zwarts en veel andere partijen aan een glorieuze toekomst van het betaalde voetbal in de regio Haaglanden.
Â@ Wilbert Stolte kent de trainers, de spelers en zelfs de laatste uitslagen van de oefenduels van ADO Den Haag in voorbereiding op de nieuwe competitie. De Haagse wethouder van sportzaken praat gepassioneerd over de voetbalclub en over het nieuwe stadion. Zaken die volgens de bestuurder onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden.
Het nieuwe voetbalstadion komt er namelijk alleen als er een betaald voetbalclub is. Het bureau Boer en Croon verricht momenteel een haalbaarheidsstudie naar een nieuw onderkomen voor ADO Den Haag. Binnen enkele weken zal het bureau de resultaten van het onderzoek, dat onder leiding van oud-PSV-voorzitter Jacques Ruts staat, bekendmaken. De eerste geluiden van Boer en Croon zijn positief.
''Wij verwachten ook niet anders'', erkent Wilbert Stolte. ''Anders hadden wij dit onderzoek niet laten verrichten. Maar Boer en Croon kijkt veel verder dan alleen naar de realisatie van een nieuw stadion. Ook de ontwikkelingsmogelijkheden van ADO Den Haag worden nader bekeken.
Wat moet daar allemaal veranderen. Den Haag is de derde stad van Nederland. Hier hoort een goede voetbalclub. Dan heb ik het niet over een ADO Den Haag op eerste divisie-niveau, maar gewoon in de eredivisie. In drie jaar moeten we dit toch kunnen bewerkstelligen".
Wilbert Stolte praat in de 'wijvorm'. Als wethouder van sportzaken raakte hij snel enthousiast over ADO Den Haag en het betaalde voetbal in de stad. Hij kreeg burgemeester Deetman en wethouder Noordanus mee. Sinds december vorig jaar heeft de gemeente zich gecommitteerd aan ADO Den Haag. Eerst door een donatie van vijf ton aan de actie 'voor de stad, voor de club' en later met een financiële injectie van twee miljoen gulden die het voortbestaan van de club betekende, omdat men in het Zuiderpark over de maand april de salarissen niet meer kon betalen.
Route
In de toekomst zal de gemeente een belangrijke rol bij ADO Den Haag blijven spelen, maar niet als geldschieter. ''We zullen voor de komende maanden en jaren samen een route uit stippelen. Wij zijn nauw bij ADO Den Haag betrokken, maar dat hoeft niet te betekenen dat we geld geven. Je kunt ook op andere manieren meedoen. Bovendien richten wij ons niet alleen op het betaalde voetbal, maar ook op de amateursport in Den Haag. Binnenkort zullen wij bekendmaken welke personen op ons verzoek in de raad van commissarissen van de NV ADO Den Haag zullen plaatsnemen. Dat is enkele maanden geleden met de gemeenteraad afgesproken, voordat groen licht werd gegeven voor het doneren van een eenmalige bijdrage van twee miljoen gulden. ADO Den Haag moest in financieel opzicht orde op zaken stellen. Dat heeft de club ook gedaan, want anders had de KNVB zeker geen licentie afgegeven. Dat zie je maar aan FC Den Bosch".
ADO Den Haag en de gemeente kunnen het ook niet alleen. Dat onderschrijft Wilbert Stolte. "Het betaalde voetbal is enorm in ontwikkeling. ADO Den Haag heeft een achterstand ten opzichte van andere clubs. In de regio Den Haag wonen één miljoen mensen. We hebben in deze regio 16.500 jeugdspelers en er zijn 2500 bedrijven gevestigd. Een enorm potentieel. Qua randvoorwaarden behoren we tot de top in Nederland. Behalve budgettair gezien. Qua financiële mogelijkheden zit ADO Den Haag rond de 25e plaats van alle betaald voetbalorganisaties". "Dat komt niet overeen met de mogelijkheden die er zouden moeten zijn.De gemeente probeert nu een brug te slaan tussen een middelmatige eerstedivisieclub, die ADO Den Haag nu is, naar de goede eredivisieclub die ADO Den Haag over een jaar of vijf moet zijn. Daar is een nieuw stadion voor nodig en geld, veel geld. Daar werken we met het bedrijfsleven heel hard aan. Ik ben heel tevreden met de support van de 24 bedrijven die meedoen aan de actie 'voor de stad, voor de club'. Ik zeg meedoen, omdat die actie nog niet is afgelopen. Die bedrijven hebben zich uitgesproken om mee te helpen aan de upgrading van ADO Den Haag. Op de eerste actie die 1,9 miljoen gulden opleverde komt een vervolg en waarschijnlijk nog meerdere met het doel om in de regio Haaglanden tot een goede eredivisieclub te komen'".
Steun
De toekomst van ADO Den Haag mag er weliswaar goed uitzien, desondanks houdt de voetbalclub problemen komend seizoen. De begroting blijft de komende jaren immers zonder steun van derden aan de krappe kant. "Ik verwacht dat daarover meer duidelijkheid komt als bekend wordt dat we doorgaan met het nieuwe stadion. Aan een negatief advies van Boer en Croon wil ik niet denken. Dan ziet de toekomst er voor het betaalde voetbal heel slecht uit. Maar als de eerste voortekenen niet bedriegen, dan zijn er mogelijkheden voor een nieuw stadion en voor de ontwikkeling van ADO Den Haag. Dat kan alleen met de steun van veel partijen".
"Voor betaald voetbal anno 2000 is veel nodig. Maar ik denk dat met alle partijen die zich nu rond ADO Den Haag verzameld hebben, het mogelijk is om over een jaar of vijf in een nieuw stadion weer competitiewedstrijden te spelen tegen bijvoorbeeld Ajax en Feyenoord. En uiteraard zonder supportersongeregeld-heden".
Copyright © 2000 Haagsche Courant - alle rechten voorbehouden