support Casper
 
volg adofans.nl op ....
social media links volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 HEL 13 8 3 2 27
2 EXC 13 8 2 3 26
3 DBO 13 7 4 2 25
4 GRA 13 7 4 2 25
5 VOL 13 7 2 4 23
6 DOR 13 6 4 3 22
7 EMM 13 6 3 4 21
8 TEL 13 4 7 2 19
9 CAM 13 6 1 6 19
10 ADO 13 4 6 3 18
11 RJC 13 4 5 4 17
12 EIN 13 4 3 6 15
13 JPS 13 4 2 7 14
14 JAZ 13 4 2 7 14
15 TOP 13 3 4 6 13
16 JAJ 13 2 6 5 12
17 MVV 13 2 5 6 11
18 VVV 13 3 2 8 11
19 JUT 13 1 5 7 8
20 VIT 13 2 6 5 6
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 16-07-2016 15:55:00

Wethouder blijft toch geloven in samenwerking ADO Den Haag en Wang


Wethouder Tom de Bruijn (D66) vindt dat ADO Den Haag er goed voor staat, na een turbulent jaar met eigenaar Wang Hui.


tekst:  Dennis Jansen en Niels Klaassen

foto: bron gemeente Den Haag:  Roos Trommelen

 

Voormalig topdiplomaat Tom de Bruijn had niet voorzien dat ADO Den Haag zijn lastigste dossier als wethouder zou worden. Hij vertelt voor het eerst uitgebreid over de soap rond Wang. 'Je krijgt zelf ook het gevoel: dit is ónze club'.

Zoekt ADO Den Haag nog een spits? Hij staat klaar. D66- wethouder Tom de Bruijn herstelt nog van een hersenschudding, opgelopen bij de hockeyveteranen van KZ. Maar als hij er helemaal bovenop is, is-ie beschikbaar. "Het aanbod ligt er, mijn zaakwaarnemer is nog niet zover", lacht de wethouder hard op de werkkamer
van het stadhuis. Een groengele bal mét handtekeningen van de ADO-spelers ligt op de kast. De Bruijn is een voetballiefhebber, hij zit elke thuiswedstrijd op de tribune.


Inmiddels kan hij wel weer lachen om ADO. De rust is terug. Na maandenlange spanning rond de uitblijvende betalingen van Wang Hui neemt de wethouder financiën voor het eerst de tijd om terug te blikken op die roerige periode, begonnen in de zomer van 2014.  "Wang was verliefd op ADO Den Haag. Op z'n iPhone liet hij trots fotootjes zien van z'n bureau in Peking. Daar stond dan allerlei ADO-parafernalia op."

De Bruijn is twee jaar geleden koud een paar weken wethouder als het tot dusver belangrijkste dossier in zijn portefeuille opspeelt. Het is geen geheim: de gemeente ziet liever een minder exotische koper. "Ik vergelijk het met een vakantieliefde, waarbij twee jongeren uit totaal verschillende landen ervoor kiezen samen verder te gaan. De ouders, in dit geval de gemeente, zien liever dat hun zoon met een buurmeisje uit het dorp trouwt."

Maar een serieuze Nederlandse koper is er niet. De rest is geschiedenis. Wang Hui neemt maar liefst een half jaar de tijd om de aanschaf van ADO formeel af te wikkelen, de buitenwereld ziet taferelen van een beroerde voetbalsoap. "Ik vroeg me toen natuurlijk af wat er aan de hand was. Bedenken ze zich?"
Als Wang in januari 2015 uiteindelijk toch betaalt lijkt ADO's toekomst veilig. De beslommeringen bij de voetbalclub verdwijnen dan ook weer van de radar van ex-topdiplomaat De Bruijn, die jarenlang de hoogste Nederlandse vertegenwoordiger bij de EU was.


Hommeles
In november vorig jaar is het plots toch hommeles. De club verrast de gemeente met de mededeling dat eigenaar Wang Hui beloftes over miljoenenstortingen niet nakomt. Acute financiële problemen dreigen. "Dat wisten we daarvoor
niet, nee. We hadden ook de afspraak dat ADO niets zou uitgeven dat nog niet binnen was. Maar kennelijk vertrouwde men op een eerdere schriftelijke afspraak." Vergeefs. Wang wacht tot april van dit jaar tot hij geld overmaakt.



Op het Forepark breekt eind 2015 paniek uit als de derde betalingsdeadline verstrijkt. Ook op het stadhuis groeit de onrust. Formeel heeft de gemeente met een gouden aandeel slechts een beperkte rol, emotioneel betekenen problemen bij de profclub echter heisa en hoofdpijn voor het stadsbestuur. De Bruijn weet alle ogen op zich gericht: wat gaat hij doen? Waarom vliegt hij niet naar China om hoogstpersoonlijk de creditcard uit de handen van Wang te grissen? En waarom komt de club niet in 'Haagse handen'? Ras-Hagenees John van Zweden verwoordt de teneur bij supporters: "Als die walgelijke Chinees zijn verplichtingen niet nakomt, kan het zomaar afgelopen zijn met de club."
De Bruijn hoort het allemaal aan. De oud-diplomaat doet zijn werk zoals vroeger, vooral achter de schermen. Hij probeert Wang te bereiken, maar ook De Bruijn slaagt daar amper in. Wat hij allemaal uit de kast heeft getrokken wil de wethouder niet kwijt. "De aard van stille diplomatie is dat het stil blijft. Maar het was zéér intensief."


En het vreet aan hem. De Bruijn is wel wat gewend, als topambtenaar was hij bijvoorbeeld nauw betrokken bij de
toetredingsonderhandelingen van Turkije tot de EU. Maar zelfs de ervaren bestuurder schrikt flink als de salarissen van het personeel op de tocht komen te staan. "Ik heb er slapeloze nachten van gehad. Dit is mijn meest intensieve dossier. Emotie speelt een grote rol. Je ziet hoe de club leeft. Dat slaat over. Je krijgt ook het gevoel: dit is ónze club."



Geen steun
Daarbij had de wethouder financiën vanaf dag één een ontnuchterende boodschap voor de club die naarstig op zoek ging naar alternatieven voor de yuans van Wang: geld lenen bij De Bruijn is geen optie. "De gemeente is geen bank. We hebben altijd gezegd dat ADO dit zelf moet oplossen."


Als de Chinees op 1 april totaal onverwacht alsnog het geld overmaakt, keert de rust terug, ook met de komst van tal van nieuwe topmannen op sleutelposities. Volgens De Bruijn staat ADO Den Haag er nu goed voor. "Er is veel enthousiasme, directeur Manders heeft de boel onder controle, toezichthouder Deetman brengt met zijn ervaring en gezag heel veel rust."
De prille vakantieliefde tussen ADO en Wang is een zakelijk huwelijk geworden. "Dat is wel zo gezond voor een bedrijf. En de communicatieproblemen zijn weg tussen ADO en Wangs United Vansèn zijn weg." Vansèn? Op z'n Chinees? De Bruijn lacht: "Ja, ik zeg Vansèn, ik weet niet hoor, maar zo zeg ik het."


Kenners schamperen nog dat het zo lastig niet is om zaken te doen met een Chinees bedrijf - 'half Europa doet het' - maar De Bruijn blijft erbij dat communicatieproblemen de boosdoener waren. Voorbeeldje: "Wij verwachten na een sms of email meteen (De Bruijn slaat met vuist op tafel, red) een reactie. Zo schijnt het daar niet te werken."
Dat gaat beter nu. "Er zijn vaste mensen aan beide kanten aangewezen die altijd bereikbaar zijn." Het goede contact met 'Peking', het verbeterde toezicht en harde begrotingsafspraken met de leiding moeten een vervolg van de voetbalklucht voorkomen.


Ondanks de massieve scepsis bij supporters en kenners gelooft de wethouder in de oprechte bedoelingen van de olijke Chinese voetballiefhebber. "Symbolisch daarvoor was de opvolging van Wigt. Manders stond al klaar, het was allemaal degelijk voorbereid, serieus aangepakt. Dat is een goed teken: Wang beseft ook hoe belangrijk het is om de club weer
op de rails te krijgen."