support Casper
 
volg adofans.nl op ....
social media links volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 EXC 14 9 2 3 29
2 HEL 14 8 3 3 27
3 GRA 14 7 5 2 26
4 VOL 14 8 2 4 26
5 DBO 14 7 4 3 25
6 DOR 14 7 4 3 25
7 EMM 14 7 3 4 24
8 CAM 14 7 1 6 22
9 TEL 15 5 7 3 22
10 ADO 14 5 6 3 21
11 RJC 14 5 5 4 20
12 JAZ 14 5 2 7 17
13 TOP 14 4 4 6 16
14 EIN 15 4 4 7 16
15 JPS 14 4 2 8 14
16 MVV 15 2 7 6 13
17 JAJ 14 2 6 6 12
18 VVV 15 3 2 10 11
19 JUT 14 1 5 8 8
20 VIT 14 2 6 6 6
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
vi.nl

Datum plaatsing: 13-08-2019 17:48:00

VI: ADO Den Haag in de ban van ordinaire machtsstrijd


'Anarchie Door Oefening'


door Stef de Bont
 
 
Zwartmakerij, belastende e-mails, een lekkende behangkoning én een integriteitsonderzoek naar de eigen raad van commissarissen. Een zoektocht naar een nieuwe algemeen directeur mondde in Den Haag uit in een ware kampenstrijd. Begin volgende week moet er duidelijkheid komen, al zijn alle betrokkenen het over één ding eens. ‘Deze club is ziek, doodziek.’
 
 
Hamad Bin Suhaim Al Thani pakt zijn smartphone en typt de naam Ad Melkert in. De zoekmachine geeft duizenden hits. PvdA, Kamerlid, minister, fractievoorzitter, de Verenigde Naties. Dat kan niet kloppen. De sjeik en tevens voorzitter van Qatar SC heeft zijn mensen de opdracht gegeven te onderhandelen met het Nederlandse ADO Den Haag over Abdenasser El Khayati. Volgens het scoutingsrapport een creatieve middenvelder, zeker goed voor tien tot vijftien doelpunten. De Rotterdammer heeft een doorlopend contract en dus moet er onderhandeld worden. Gek genoeg blijkt een van de mensen aan de andere kant van de tafel een politicus. Zaakwaarnemer Majid Ashria is ook al doorverwezen naar de voormalig minister van Sociale Zaken.
 
 
Noem het gerust exemplarisch voor de huidige bestuurlijke situatie bij ADO Den Haag, afgelopen week. Er is al enige tijd sprake van een machtsvacuüm en nu de Eredivisie weer is gestart, lijdt ook de voetbaltak eronder. De beste speler van het afgelopen seizoen voetbalt niet. Ondanks een doorlopend contract is El Khayati al drie weken niet meer op de club geweest. Trainer Fons Groenendijk is zijn smaakmaker kwijt, heeft geen geschikte vervanger gekregen én voelt de onrust binnen de club toenemen. Ploeggenoten willen duidelijkheid en verbazen zich over het feit dat je bij ADO schijnbaar een transfer kunt forceren. Dat schept een precedent. Iedereen is boos, teleurgesteld en klaar met de gang van zaken. Toch is er niemand die doorpakt. Want ja, wie is de baas?
 
 
Niet Mattijs Manders. De algemeen directeur verruilde anderhalve maand eerder ADO voor de Eredivisie CV. De club ging op zoek naar een vervanger en in de tussentijd zou financieel directeur Henrik-Jan Rinner op interim-basis de honneurs waarnemen. Alleen besloot hij – terwijl de club in brand staat – eind juli op vakantie te gaan. Technisch manager Jeffrey van As is niet tekenbevoegd en verwijst het management van El Khayati door naar Melkert, de voormalig politicus die uit hoofde van zijn functie als voorzitter van de raad van commissarissen, de directie zou moeten controleren. Volgt u het nog?
 
En om het vervolgens helemaal ingewikkeld te maken: in de mailbox van VI plofte afgelopen week een document waaruit blijkt dat de Chinese eigenaar Hui Wang een forensisch kantoor in de hand heeft genomen om een integriteitsonderzoek naar Melkert uit te laten voeren. Chaos in Den Haag, of zoals diverse betrokken deze week aan VI laten weten: ‘Deze club is ziek, doodziek.’
 
 
De Wit
Om bovenstaande te kunnen begrijpen, moeten we terug naar het moment dat Manders zijn vertrek wereldkundig maakte. Het is doorgaans niet prettig wanneer een algemeen directeur vertrekt, maar grootaandeelhouder United Vansen (UVS) zag kansen. Het zit zo: de Chinezen zitten al sinds 2014 in de club en hebben volgens eigen berekeningen al meer dan twintig miljoen euro uitgegeven. Erg veel invloed op het te voeren beleid hebben ze naar hun smaak niet. Vooral onder Manders, die Wang in het verleden nog voor de rechter daagde, voelden de Chinezen zich bovenal een geldautomaat. Voormalig politicus Melkert probeert alles te masseren, maar voor Wang en co is dat onvoldoende. Een nieuwe directeur zou niet alleen ADO verder kunnen helpen, het zou ook de lijntjes richting Peking korter kunnen maken.
 
Op aandringen van de rvc werd er een headhunterskantoor aangesteld. In eerste instantie leek Jan Rapmund van Executive Network de klus te krijgen, maar uiteindelijk werd De Vroedt & Thierry naar voren geschoven. De Chinezen hielden een samenwerking met Rapmund tegen, aangezien deze Manders bij de Eredivisie CV had aangedragen. De Vroedt & Thierry is een van de duurste kantoren van Nederland, met veel klandizie op de Zuidas. De club die al jaren rode cijfers schrijft, tikt ruim 23 duizend euro af voor een vertrouwelijke lijst met elf namen (zie kader). Van voormalig Willem II-directeur Berry van Gool tot Henrik-Jan Rinner, de voormalig CEO van Holiday on Ice en de huidige interim-directeur.
 
 
Melkert, die het proces in goede banen moet leiden, is volgens insiders gecharmeerd van Joost de Wit, die bovenaan het lijstje prijkt. De Gelderlander bekleedde zes jaar lang eenzelfde functie bij Vitesse, maar stapte in februari van dit jaar plotseling op. Niet zozeer diens nominatie als wel de door De Vroedt & Thierry aangeleverde motivatie doet de wenkbrauwen fronsen. De Wit blijkt de ideale kandidaat. Een aardige, gekwalificeerde en ervaren man, lezen we. ‘Brings stability, better coverage and relationships with the media and improvement of the overall results.’ Geen slechte referentie voor iemand die in het verleden hoofdredacties bezocht met de vraag lastige journalisten te vervangen.
 
 
De Wit blijkt ook dé man als het gaat om een beter huishoudboekje. ‘Financial improvement: 22 mio debt when he joined Vitesse and a positive result of 9 mio when he left.’ Het zal de Chinezen vast als muziek in de oren klinken, maar het klopt feitelijk niet. De Arnhemmers hebben in de periode-De Wit geen enkele keer een positief bedrijfsresultaat geboekt. Alleen in het seizoen 2017/18, toen de club Europees voetbal speelde én meerdere spelers werden verkocht, eindigde de club negen miljoen in de plus. Zonder transfers had Vitesse dat jaar een negatief bedrijfsresultaat van 6,5 miljoen euro. In de overige jaren werkte de club met een tekort van veertien tot zestien miljoen euro. Telkens moest de Russische creditcard worden getrokken om gaten te dichten. Bekijken we het resultaat na transfers, dan leed De Wit in vijf jaar tijd 29,7 miljoen euro verlies. Een cijfer dat hoogstwaarschijnlijk nog hoger ligt als ook diens laatste seizoen wordt meegerekend. De financial improvement waar De Vroedt & Thierry over reppen, klopt dus niet.
 
Ook de Chinezen hadden hun twijfels bij De Wit en deden navraag in hun Nederlandse netwerk. Op 26 juni werden vier kandidaten uitgenodigd voor een gesprek met Hui Wang, diens zoon Terry én de oud-minister. Niet De Wit, maar de 35-jarige Mohammed Hamdi kwam als beste uit de bus. Een rising star die in het verleden al op de commerciële afdeling van ADO werkte. Namens Lagardère Sports was hij de doorgeschoven man om het EK 2016 in Nederland aan te sturen en hielp hij naast Roda JC ook FC Utrecht en NEC met het ontplooien van commerciële activiteiten. Vorig seizoen was hij directeur van de afdeling commercie en marketing van Al Jazira uit de Verenigde Arabische Emiraten. Hamdi past in het profiel van de eigenaar: hij is jong, ambitieus, woont in Leidschendam én heeft een (internationaal) netwerk. Met Hamdi kan, zo is gedachte, eindelijk geld worden verdiend.
 
Wang is zeker van zijn zaak, maar stuit op weerstand vanuit de rvc. Hamdi zou niet de juiste man zijn, te onervaren, geen verbinder. De exacte reden kennen we tot op de dag van vandaag niet: niemand wenst on the record te reageren. Het enige wat wel direct duidelijk wordt, is dat de grootaandeelhouder wordt aangeraden verder te kijken.
 
 
Van Zweden
ADO is verdeeld. Het is overigens een door UVS zelf gecreëerde situatie. Als grootaandeelhouder had het de aanstelling als een hamerstuk af kunnen doen. Zo ging het in het verleden ook. Nu zoekt het opzichtig naar draagvlak binnen de organisatie. Maar waarom? Wang zelf krijgen we niet te spreken, maar diens vertrouwelingen vertellen dat de Chinezen met alle macht willen voorkomen de aandelen opnieuw kwijt te raken. Eerder stond ADO twee jaar lang onder toezicht van de Ondernemerskamer en dat heeft er bij Wang aardig ingehakt. Ben Knüppe en Job van der Have, die destijds het bewind voerden, maken nu deel uit van de Stichting Toekomst ADO, die het prioriteitsaandeel bezit.
 
 
Er moet een oplossing komen. Er wordt druk vergaderd en gemaild, al zijn de Chinezen zeker van hun zaak. Op 10 juli wordt er zelfs een Engels conceptpersbericht opgesteld met de kop: Mohammed Hamdi new CEO ADO Den Haag. In acht alinea’s wordt de keuze voor Hamdi verklaard. Het eindigt hoopvol. ‘UVS is looking forward to the 2019-2020 season. We are convinced that our coach, Fons Groenendijk and his players, will do everything possible to present the thousands of ADO-fans in Holland and China with entertaining games and beautiful goals.’ De doelpunten blijven voorlopig uit, net als deze persverklaring. Het anti-Hamdi-kamp gaat ervoor liggen.
 
 
Diens kandidatuur ligt overigens wel op straat. Voetbal International maakt melding van de Haagse topkandidaat én John van Zweden blijkt ook op de hoogte. De Haagse behangkoning die landelijke bekendheid verwierf door zijn rol bij Swansea City, gooit het nieuws 9 juli op Twitter: ‘Welkom thuis in je nieuwe functie als algemeen directeur/CEO bij ADO Den Haag, Mo Hamdi. Jongen van de club. Met open armen ontvangen we je. Complimenten aan United Vansen en de RVC met deze fantastische keuze! Super voor onze club. The only way is up!!!’
 
 
Gezien de teneur van het bericht zou je denken dat iemand uit het Hamdi-kamp heeft gelekt. Integendeel, zo beweert de behangkoning. Wat is het geval? Van Zweden is niet altijd even positief over allochtone Nederlanders. Dus het bericht over een Nederlands-Marokkaanse directeur zou weleens verkeerd kunnen vallen. Er zou doelbewust zijn gelekt in de hoop dat Van Zweden Hamdi een veeg uit de pan geeft. Echter weet het lek van ADO niet dat Van Zweden en Hamdi elkaar jaren eerder hebben ontmoet. De behangkoning zegt geen enkele reden te hebben een duur headhunterskantoor tegen te spreken. Het plannetje mislukt. Van Zweden, die de anonieme tipgever vooralsnog beschermt, gebruikt vanaf dat moment Twitter om Melkert aan te vallen. ‘Ze dachten zeker dat ik automatisch iets tegen alle buitenlanders heb’, laat Van Zweden aan zijn directe omgeving weten. ‘Nou, echt niet. Een van mijn beste kameraden van de laatste dertig jaar is een Turk.’
 
Met de steun van de Haagse behangkoning kan niemand meer om Hamdi heen. Of toch wel? Op 12 juli volgt een geregisseerd interview op de ADO-website met Rinner. Hij krijgt de ruimte om zichzelf te profileren als clubman. Bij de negende vraag gaat het over de zoektocht naar een nieuwe algemeen directeur. ‘De procedure is gaande, maar nog niet afgerond’, vertelt hij. ‘Helaas is er desondanks een naam gelekt: die van Mohammed Hamdi. Ik heb van de grootaandeelhouder de bevestiging gekregen dat hij een van de kandidaten is, maar zoals rvc-voorzitter Ad Melkert al liet weten: de verschenen publicaties zijn voorbarig.’ Dat is gek: twee dagen eerder is er al een persbericht opgesteld. Rinner weet van de hoed en de rand, maar verschuilt zich achter Melkert.
 
 
Criminal
Het open Haags kampioenschap moddergooien is definitief begonnen. Na intensieve interviews, gesprekken en telefoontjes met oude bekenden, komt er een nieuwe optie op tafel: Hamdi krijgt een businesscoach naast zich. Een ervaren man, iemand met verstand van financiën misschien? Rinner, die ook op de longlist van De Vroedt & Thierry stond maar niet werd uitgenodigd voor een gesprek, wordt strategisch naar voren geschoven. Het verklaart het mierzoete interview van een paar dagen eerder.
 
Ook dit proefballonnetje blijkt geen hamerstuk. In een mail van Melkert aan de aandeelhouders proeven we een zekere irritatie. ‘Op onze vergaderingen op 19 en 22 juli hebben we serieuze pogingen ondernomen om consensus te bereiken. Als Mo Hamdi het compromisvoorstel van de General Meeting op maandagavond had geaccepteerd, dan hadden we een besluit kunnen nemen en dit kunnen communiceren.’ Het nieuwe voorstel is dat Rinner CEO wordt en Hamdi statutair directeur. In de rest van de mail maakt Melkert duidelijk dat Hamdi dwarsligt. Een belangrijk discussiepunt is wie er in de toekomst de beslissingen mag nemen.
 
Hamdi stond niet onwelwillend tegenover een businesscoach, maar had twijfels bij de rol van Rinner. Er gebeurden de laatste weken vreemde dingen. Zo was er een Twitteraccount onder de naam Sjakie van de Hoek, die belastende informatie over hem lekte. Zo zou Hamdi vrij recent zijn cv hebben aangepast. Dit zou echter om niet meer dan een formulering gaan.
 
Het was gespreksonderwerp nummer één onder fans én journalisten. Ook toen ADO op 18 juli oefende tegen het Al Wahda van Maurice Steijn. In mailverkeer tussen Rinner en Hamdi lezen we dat de Haagse woordvoerder die dag journalisten gevraagd zou hebben negatieve dingen te schrijven over de beoogd directeur. ‘This is criminal and against the law as you know’, schrijft Hamdi. Hij verbaast zich in het stuk over het feit dat Rinner het personeelslid geen sanctie heeft opgelegd. De persvoorlichter laat aan VI weten dat hij enkel zijn verbazing heeft uitgesproken over de relatieve mediastilte in Den Haag. Volgens aanwezige journalisten is er wel degelijk gevraagd eens goed naar het cv van Hamdi te kijken.
 
Terwijl de mensen op kantoor elkaar grappend Sjakie noemden, kreeg Hamdi een tip. Rinner zou in zijn verleden zijn gedoken. De interim-directeur zou een oud-collega hebben gebeld om informatie in te winnen en daarbij de indruk hebben gewekt samen met De Vroedt & Thierry het sollicitatieproces te leiden. Iets wat Rinner overigens ontkende. In de tussentijd ontving Melkert enkele mailtjes van personeelsleden die een terugkeer van Hamdi niet zien zitten. De vraag is echter: is hier opdracht voor gegeven óf gebeurde dit op eigen initiatief?
 
Hamdi boos, de Chinezen boos én de rvc boos. Want inmiddels ligt ook het salaris van Melkert, die bij een deel van de ADO-aanhang toch al niet populair is, op straat. Er wordt gesuggereerd dat de commissaris voor zijn werk, een functie die bij het merendeel van de Eredivisie-clubs onbezoldigd is, ruim dertigduizend euro per jaar opstrijkt. Ons wordt zelfs verteld dat Melkert sinds zijn aanstelling meer dan tachtigduizend euro zou hebben ontvangen. Niet bepaald een melkertbaan dus.
 
 
Melkert
Hamdi is niet de enige met twijfels over de rol van Melkert. Op 22 juli schoven vader en zoon Wang aan bij EBBEN Partners, een kantoor gespecialiseerd in integriteits- en fraudezaken. Voor driehonderd euro per uur, de eerste aanbetaling van vijftienduizend euro moest drie dagen later worden voldaan, dook het kantoor in de zoektocht naar een nieuwe CEO. In het vertrouwelijke stuk lezen we: ‘In this process UVS so far cannot fully exercise its rights to appoint the CEO, due to actions taken by the Supervisory Board of ADO. You have started an investigation and asked EBBEN to assist you.’ Het lijkt een motie van wantrouwen aan de complete rvc, maar de brief is gericht aan Felix Wu, zelf commissaris én aanwezig bij deze meeting. Het integriteitsonderzoek richt zich voornamelijk op de rol van Melkert. Als de eerste aanbetaling eenmaal op de rekening van Ebben staat, zal het kantoor het recruitmentproces analyseren en toetsen of de rvc de rechten van UVS wel heeft gerespecteerd. Alle voorhanden zijnde documenten zullen uitvoerig worden bekeken en er zullen interviews worden afgenomen. Geen half werk dus.
 
 
Op 20 augustus staat de volgende aandeelhoudersvergadering gepland. Belangrijkste agendapunt is de aanstelling van een nieuwe algemeen directeur. In de mail van Melkert richting de aandeelhouders, eind juli, laat de oud-politicus weten dat er die dag over een voorstel gesproken wordt waarbij Rinner CEO wordt en Hamdi statutair directeur. Die situatie lijkt inmiddels achterhaald. Na al het moddergooien, het integriteitsonderzoek en een explosief artikel in NRC vorige week, willen de Chinezen alsnog Hamdi aanstellen als opvolger van Manders.
 
 
De beoogd directeur, die van diverse personen in de voetballerij het advies heeft gekregen niet in het wespennest te stappen, heeft echter alternatieven. Mauricio Garcia de la Vega, grootaandeelhouder van Roda JC, wil hem naar Kerkrade halen. De Chinezen willen hem koppelen aan Frans van Steenis, de man van de Staatsloterij die ook op de lijst van De Vroedt & Thierry stond. Een businesscoach dus. Deze week moeten de twee nog met elkaar in gesprek gaan.
 
Maar wat te doen met Rinner en Melkert? Laatstgenoemde zou er volgens ingewijden alles aan doen om de bevoegdheden van de nieuwe algemeen directeur verder in te perken. Van wederzijds vertrouwen is al lang geen sprake meer. Hamdi blijft de belangrijkste kandidaat, maar verlangt harde toezeggingen van de Chinezen. Intussen probeert een andere stroming nu Van Steenis naar voren te schuiven als algemeen directeur. Het belooft een gezellige aandeelhoudersvergadering te worden.
 
Haast is geboden. Een maand nadat er een conceptpersbericht werd getikt, heeft ADO nog altijd geen algemeen directeur. Het eerste elftal is al twee wedstrijden onderweg en staat troosteloos onderaan met nul punten. Zonder smaakmaker El Khayati, die inmiddels zijn transfer naar Qatar SC heeft gekregen nadat hij de club had aangeboden een deel van de transfersom op te hoesten, heeft ADO een modaal elftal dat met een beetje tegenwind zomaar in de gevarenzone terecht kan komen. Versterkingen zijn gewenst en snel. Zowel op het veld als in de bestuurskamer.
 
 
VI sprak voor dit verhaal met diverse personen binnen én buiten de club. Naast Mohammed Hamdi wilden ook Henrik-Jan Rinner én Ad Melkert niet officieel reageren. De woordvoerder van ADO vat het als volgt samen: ‘Beide heren hebben aangegeven gedurende de periode de pers niet te woord te willen staan. Dit om de procedure, die achter de schermen dient te worden voltooid, niet te verstoren.’