Bron van dit artikel
Datum plaatsing: 17-03-2016 10:05:00
Van der Kallen kraakt rol gemeente Den Haag
"De politiek duikt weg"
De Chinese overname van ADO Den Haag had voorkomen kunnen worden. Voormalig eigenaar Mark van der Kallen wilde de Haagse club 'in de regio houden'. "Maar de gemeente Den Haag wilde niet meewerken." De oud-redder kraakt de gemeente Den Haag, maar ook de directie en raad van commissarissen. Ze zijn te goed van vertrouwen geweest."
door Dennis Jansen
De overname van ADO Den Haag door het Chinese bedrijf United Vansen was niet nodig geweest. Mark van der Kallen, voorheen grootaandeelhouder, had de Haagse voetbalclub voor minder geld (zo'n zes miljoen euro) 'in de regio willen houden' via een constructie met de gemeente Den Haag. Een half jaar voor de entree van 'China' stapte de zakenman met dat plan naar het stadhuis.
"Het was niet ingewikkeld. Als de gemeente Den Haag een lening had verstrekt aan een stichting van zes miljoen euro en de rente was 2% geweest, dan had de club dat € 120.000 op jaarbasis gekost. ADO Den Haag was dan in de regio gebleven", vertelt Van der Kallen. "En het beste was dan om 49% van de aandelen privaat te plaatsen. Een bundesliga-model."
In het stadhuis kreeg Van der Kallen echter nul op het rekest. "Het was een mooie oplossing geweest, maar de gemeente Den Haag was niet bereid mee te werken. Ze komen kennelijk alleen in actie als er een heel groot probleem is en het privaat niet op te lossen is."
Achterste benen
Zoals bekend nam United Vansen, het sportmarketingbedrijf van Wang Hui, de club over voor ruim 9,9 miljoen euro. Inmiddels staan voetbalminnend Den Haag, de fans én de lokale politiek op hun achterste benen nu de club in financiële nood zit.
Wang kwam geldelijke beloften niet na, de salarissen waren in het geding, de zorgcategorie 1 is dichtbij en de club kan geen stappen maken wat betreft het aantrekken of verlengen van spelers.
"Het was allemaal te voorkomen geweest", stelt Van der Kallen. "Als directie en rvc heb je een eigen verantwoordelijkheid. Je loopt een risico als je geld uitgeeft dat er nog niet is. Ze hadden tegen Wang moeten zeggen: jeugdcomplex, stoeltjes, allemaal prima, maar er moet eerst geld op de rekening staan. Ze zijn goedgelovig geweest."
De gemeente Den Haag zou hebben aangedrongen op het zetten van de handtekening van Wang onder de overeenkomst van 3,7 miljoen euro. "Terecht", vindt Van der Kallen. "De gemeente heeft het prioriteitsaandeel destijds gekregen voor toezicht op de financiële continuïteit, maar heeft nu dus nagelaten zich zakelijk op te stellen naar Wang Hui en ADO. Ze zijn ook te goed van vertrouwen geweest."
De man die ADO Den Haag eind 2007 behoedde van de ondergang, begrijpt de politiek in Den Haag 'sowieso al niet'. "Ik snap dat ADO geen gemeente-probleem mag worden. Dat er altijd een privaat belang gewenst is om dat juist te voorkomen. Maar de club moet nu een lening aangaan om het liquiditeitstekort op te lossen, terwijl er voor 110 miljoen in het Zuiderpark een Papendal van het westen komt. ADO moet meebetalen, voor een bedrag van 2,1 miljoen, aan een clubhuis voor de jeugd. Dat is toch een schijntje, terwijl ook nog ooit beloofd werd dat de gemeente het zou betalen. Nu ligt de rekening voor een deel bij ADO en dus Wang Hui.
"Waarom wordt er altijd zo principieel gedaan? Honderdduizenden mensen beleven veel plezier aan ADO Den Haag, maar de gemeente blijft zeggen: geen cent naar ADO. Hoezo dan niet? Waar moet het dán naar toe? Naar die paar mensen die naar de opera gaan? Ik zie de politiek vooral wegduiken in plaats van problemen oplossen."
ADO Den Haag kan, zegt Van der Kallen, nog steeds een lucratieve business'. De zakenman heeft nog steeds hoop op een goede afloop. "Het is toch ondenkbaar dat Wang Hui niets doet met een investering van tien miljoen?"