Bron van dit artikel
Datum plaatsing: 15-11-2021 22:13:00
UVS ziet niets in overnamevoorstel, gang naar rechter op komst
De Chinese eigenaar van ADO Den Haag voelt er niets voor om zijn aandelen van de hand te doen op de wijze zoals de club die voor ogen heeft.
tekst: Danny Verbaan
United Vansen Sports (UVS) wijst het voorstel van waarnemend ADO-directeur Edwin Reijntjes en de onafhankelijke herstructureringsdeskundige Jeroen Reiziger daarom van de hand.
Waarschijnlijk moet de rechter er nu aan te pas komen om ervoor te zorgen dat de aandelen alsnog door 'China' beschikbaar worden gesteld. Reiziger heeft dit maandagavond bevestigd. Hij stelt dat 'er geen tijd meer is om nog langer te wachten'.
De overname van ADO Den Haag komt hiermee in een nieuwe fase terecht. De club beschikt sinds begin van deze maand over een partij die graag de nieuwe eigenaar wil worden.
Dat is het in Spanje gevestigde sportbedrijf Globalon Football Holdings, een dochter van de grote Amerikaanse investeringsmaatschappij Bolt Football Holdings dat aandelen bezit in voetbalclubs als Crystal Palace, Estoril, FC Augsburg en Waasland-Beveren.
UVS heeft al een akkoord
UVS is niet bij deze onderhandelingen betrokken geweest, maar heeft wél nagenoeg alle aandelen van de club in handen. Over de verkoop ervan bereikte de Chinese eigenaar enkele maanden geleden zelfs al overeenstemming met de Haagse vastgoedbelegger Jeroen Lentze, oud-speler Martin Jol en enkele andere investeerders. Deze zogeheten Groep Lentze/Jol toonde zich bereid om een half miljoen euro voor de aandelen te betalen.
Om uiteenlopende redenen verdween deze overnamekandidaat daarna uit beeld. Hoewel Lentze nog altijd hoopt de eigenaar van de club te worden, besloot de ADO-directie met Globalon in zee te gaan.
Eén euro
Om Globalon aan de aandelen te helpen, moeten ook Reijntjes en Reiziger er met UVS uit zien te komen. Een week geleden werd bekend dat in hun opzet United Vansen Sports niet meer dan een euro voor het totale aandelenpakket kan krijgen. 'De club is technisch gezien failliet, de aandelen van ADO zijn op dit moment niks waard', luidde de toelichting van herstructureringsdeskundige Reiziger; eind mei is hij door de rechtbank aangesteld om te helpen met het redden van het noodlijdende ADO.
Bij zijn opmerking over het bod aan UVS maakte Reiziger de kanttekening dat de beoogde afspraak ook een reeks van min of meer gunstige bepalingen bevat. Zo gaat er een streep door alle juridische en financiële verplichtingen die UVS nog tegenover ADO heeft. Als onderdeel van een 'totaalpakket' behoudt United Vansen Sports bovendien gedurende twee jaar nog vijf procent van de aandelen.
Niet gelukt
Toch blijkt het vooralsnog niet te zijn gelukt om eruit te komen. 'UVS stemt nog niet in met een voorstel,’ verklaarde Reiziger op maandagavond. Op de vraag of de Chinese eigenaar een reden voor de afwijzing heeft gegeven, is hij kort: 'Eigenlijk niet', aldus Reiziger. 'Ze hopen waarschijnlijk alsnog geld te krijgen.'
Vrijdagavond werd al duidelijk dat het overleg met UVS verre van voorspoedig verliep. Reiziger had aan de vertegenwoordigers van de Chinese eigenaar laten weten dat hij die dag graag duidelijkheid over zijn voorstel wilde krijgen. Dat leidde niet tot het gewenste resultaat. 'We hebben nog geen inhoudelijke reactie op het voorstel', gaf de herstructureringsdeskundige toen als reactie.
Betalingsregeling
UVS heeft nooit op vragen over deze kwestie willen reageren. Reiziger heeft er daarentegen nooit een geheim van gemaakt dat hij de aandelen en rechten desnoods via een juridische procedure uit de handen van United Vansen Sports wil zien te krijgen. Hij wil dit doen via de zogeheten Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA).
Deze wet biedt noodlijdende ondernemingen de mogelijkheid om een faillissement af te wenden door een akkoord met de betrokken schuldeisers te sluiten. Ook ADO maakt gebruik van deze wet. De club verkeert nog altijd in zwaar weer en hoopt op korte termijn een betalingsregeling met haar honderdvijftig schuldeisers te treffen.
Kwijtraken van rechten
Omdat volgens de wet ook een aandeelhouder als crediteur wordt gezien, wil Reiziger bereiken dat UVS straks onder het te sluiten WHOA-akkoord valt. Voor de Chinese eigenaar zal dit het kwijtraken van de rechten en de aandelen tot gevolg hebben. Zo kan Globalon alsnog zijn opwachting maken.
'We gaan nu het WHOA-akkoord in gang zetten, inclusief intrekking van de rechten van de aandeelhouders, waaronder UVS', aldus Reiziger. 'UVS krijgt dan geen vergoeding voor die aandelen.'
Garantie
Het kapitaal dat nodig is om de regeling met de schuldeisers te kunnen betalen, moet komen uit de opbrengst van de verkoop van de club. Ook hiermee heeft Globalon inmiddels ingestemd: als beoogde nieuwe eigenaar heeft dit concern al een garantie aan ADO over de betaling van het benodigde bedrag afgegeven.
Cruciaal is wel dat het genoemde WHOA-akkoord met de crediteuren daadwerkelijk tot stand komt. Lukt dat niet, dan staat het Globalon vrij om zich zonder verdere verplichtingen terug te trekken. Voor ADO zal dat betekenen dat ze opnieuw op zoek moet gaan naar een overnamekandidaat.
Schulden zijn bevroren
Daar heeft de club tot 25 januari 2022 de tijd voor. Tot die datum heeft de rechtbank alle schulden 'bevroren', zo is zondag bekend geworden.
Het vonnis van de rechtbank houdt in dat schuldeisers tussentijds geen beslag kunnen leggen op bezittingen van de club of andere vorderingen kunnen indienen. Het geeft ADO lucht om de problemen op te lossen.
'Wel zuur'
Dat de club in de huidige financiële problemen is gekomen, komt mede door het beleid van UVS: dit wilde op zeker moment niets meer met ADO te maken hebben en stopte met investeren.
'Het is wel zuur als UVS nu niet vrijwillig meewerkt aan een nieuwe start van ADO', zegt Reiziger. 'Het was mooi geweest als de relatie tussen ADO en UVS via de voordeur en respectvol had kunnen worden beëindigd.'