support Casper
 
volg adofans.nl op ....
social media links volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 EXC 14 9 2 3 29
2 HEL 14 8 3 3 27
3 GRA 14 7 5 2 26
4 VOL 14 8 2 4 26
5 DBO 14 7 4 3 25
6 DOR 14 7 4 3 25
7 EMM 14 7 3 4 24
8 CAM 14 7 1 6 22
9 TEL 15 5 7 3 22
10 ADO 14 5 6 3 21
11 RJC 14 5 5 4 20
12 JAZ 14 5 2 7 17
13 TOP 14 4 4 6 16
14 EIN 15 4 4 7 16
15 JPS 14 4 2 8 14
16 MVV 15 2 7 6 13
17 JAJ 14 2 6 6 12
18 VVV 15 3 2 10 11
19 JUT 14 1 5 8 8
20 VIT 14 2 6 6 6
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
 ADOfans.nl

Datum plaatsing: 29-04-2003 21:55:00

Tegen de Haagse mythe valt niet te vechten



 

Door JAAP VAN ESSEN

Nog een paar dagen, misschien twee weken, dan is ADO Den Haag weer een eredivisieclub. De derde stad van Nederland eindelijk weer aanwezig op het hoogste voetbalniveau, dat is goed nieuws. Maar helaas, wanneer het over ADO gaat, praat niemand over sportieve zaken, maar louter over de gevreesde fans. Tot groot verdriet en ergernis van Ike Simoncini, voorzitter van de Haagse supportersvereniging.

Voorzitter Ike Simoncini ergert zich vaak groen en geel aan de negatieve beeldvorming rond ADO. "Mijn boodschap aan de eredivisieclubs en burgemeesters van die steden? Heel simpel: relax een beetje! Geloof alsjeblieft niet alles wat je leest. Kijk naar de simpele cijfers. Bel gewoon eens met eerstedivisieclubs en de burgemeesters daar. Wij hebben een slechte naam vanuit het verre verleden, maar de laatste jaren heeft bijna niemand slechte ervaringen met de supporters van ADO. Dit seizoen is er eigenlijk helemaal niets gebeurd bij onze wedstrijden."

Ike Simoncini ergert zich vaak 'groen en geel' aan de negatieve beeldvorming rond de ADO-aanhang. Nu de titel in de eerste divisie binnen handbereik ligt en de promotie naar de eredivisie dus vrijwel een feit, wordt hij weer veelvuldig met de neus op de feiten gedrukt.

Als voorzitter van de supportersvereniging wordt hij letterlijk platgebeld met verzoeken om interviews. Tal van tv-programma's, weekbladen en kranten melden zich bij hem. Onderwerp is steevast datgene waar hij liefst helemaal niet over wil praten, de negatieve beeldvorming rond zijn club.

Natuurlijk, Ike Simoncini (35 jaar en vader van een zoontje) weet ook wel waar de verhalen vandaan komen. In de jaren tachtig en vroege jaren negentig was het voetbalvandalisme in Nederland op zijn ergst, en de fans van Den Haag (toen nog FC geheten) waren op hun 'vakgebied' een absolute topclub. Simoncini kan het allemaal weten, want als ventje van een jaar of zestien kwam hij zelf voor het eerst in het Zuiderpark. Hij kreeg zelf ook wel eens een stadionverbod opgelegd.

"Het was in heel Nederland, bij vrijwel iedere club, toen een puinhoop. Alles kon, je maakte de gekste dingen mee. Maar sinds de jaren negentig is er heel erg veel veranderd.

Clubs hebben veel meer greep op hun fans, de politie heeft de zaak veel beter in de hand. Het vandalisme is gewoon langzaam aan het uitsterven. Er gebeurt links en rechts nog wel eens iets, dat zal waarschijnlijk ook altijd wel blijven, maar het is niet meer te vergelijken met vroeger, toen was het echt vele malen erger."

Dat er nu landelijk toch nog steeds heel veel aandacht is voor het probleem heeft volgens Ike Simoncini heel veel te maken met de rol van de media.

"Ik heb geen hoge pet op van de pers. Alles wordt opgeklopt. Op tv wordt het kleinste incident zo uitgemolken dat iedereen de volgende dag over niets anders meer praat. Neem nou die bekerwedstrijd tussen Ajax 2 en FC Utrecht. Heel Nederland sprak er schande van, maar wat gebeurde er nu eigenlijk? Je zag een paar mensen tegen een glazen wand slaan en een gek er tegen aan springen en naar beneden stuiteren.

Meer was het welbeschouwd toch niet?"

"Zodra het over voetbal en supporters gaat slaat in dit land nu eenmaal iedereen helemaal op tilt. Wat er in het uitgaansleven allemaal gebeurt, daar hoor je bijna niemand over. Logisch, want daar zijn geen media, daar staan geen televisiecamera's. Toch is een avondje stappen op zaterdagavond waarschijnlijk veel gevaarlijker dan een voetbalwedstrijd bezoeken. Hoeveel mensen raken er jaarlijks nu eigenlijk gewond bij het bezoek van een potje voetbal?"

Ike Simoncini kan zo wel uren doorgaan. Het zit hem allemaal heel hoog, vooral wanneer het zijn eigen club betreft. Logisch, gaat het eindelijk eens goed met ADO, en dan begint het gezeur weer.

"Vanaf 1985 zie ik iedere wedstrijd van Den Haag. Ik ben altijd blijven gaan, ook in de jaren dat we in de onderste helft van de eerste divisie speelden. Twee jaar geleden nog maar eindigden we als zestiende, kwamen er gemiddeld 1500 mensen. Nu gaat het eindelijk goed. Eindelijk zie je als supporter dat er structureel iets neergezet wordt. Dat is heerlijk. Tegelijk stroomt het stadion weer vol (ruim 5000 fans gemiddeld, red.) en heel Den Haag lult weer over onze club. Mooier kan het toch niet? Maar nee, nu wordt alles uit het verleden weer enorm opgeklopt. Er wordt vreselijk spastisch gereageerd op de terugkeer van Den Haag, het slaat gewoon nergens op."

Simoncini ziet het als een soort mythe die zichzelf in stand houdt. "Uit het verre verleden, zeker tien jaar terug, heeft Den Haag een hele slechte naam. Het kan een jaar rustig blijven, misschien wel drie jaar. Maar bij het eerste beste rotje dat op het veld gegooid wordt zegt iedereen 'zie je wel'. Daar valt dus bijna niet tegen aan te boksen. Als ADO-fans een speler van de tegenstander uitschelden heet dat meteen weer typisch iets voor Den Haag te zijn. Bij ieder spreekkoor zien mensen weer een bevestiging van hun vooroordelen. Het is zo onzinnig, want bij mijn weten wordt er tijdens voetbalwedstrijden al sinds mensenheugenis gescholden en worden tegenstanders altijd beledigd. Kees Kist werd in de jaren zeventig al voor pyromaan uitgemaakt. Het hoort gewoon bij het voetballen en het gebeurt overal in de wereld en in ieder Nederlands stadion. Alleen wanneer het hier gebeurt is het ineens weer een item."

In Nederland wordt er geschokt gereageerd wanneer ADO-fans momenteel hun favoriete yell aanheffen bij een doelpunt van hun favorieten. ' * * * * * we komen' schalt er dan over de tribune. Dat de verwijzing naar een hernieuwde confrontatie met Ajax ooit is ontstaan in de donkerste dagen van ADO Den Haag ontgaat iedereen. Het was een geval van typische supportershumor om de verwijzing naar een terugkeer in de eredivisie te zingen wanneer ADO in de kelder van de eerste divisie zowaar eens een doelpunt wist te maken.

Simoncini wil nadrukkelijk niets recht praten wat krom is. Hij weet ook wel dat een deel van de Haagse supporters hun imago een beetje cultiveert. "ADO heeft een bepaalde reputatie, 'Hageneezen' hebben dat ook. Logisch dat vooral jonge gasten dat prachtig vinden. Ze maken daar ook best een beetje misbruik van, ze weten dat iedereen toch een beetje bang is voor Den Haag. Maar is dat nu zo erg? Uiteindelijk gaat het puur om de harde feiten. En die laten zien dat ADO Den Haag de laatste jaren minder incidenten heeft gekend dat vergelijkbare andere clubs."

Ike Simoncini is dan ook helemaal niet bang voor grote problemen in het komende seizoen, het eerste in de eredivisie sinds elf jaar. "Integendeel juist. Ik denk dat het in de eredivisie nog beter gaat met onze supporters. Dat klinkt misschien raar, maar in de eredivisie hebben de clubs allemaal veel betere stadions, waar de veiligheidsvoorzieningen vaak perfect zijn. Stadions als die van PSV, Feyenoord en Ajax hebben allemaal een eigen station en een aparte veiligheidssluis. Ook bij de andere clubs in de eredivisie zijn de voorzieningen om fans uit elkaar te houden gewoon veel beter dan in de eerste divisie. Ik ben dan ook helemaal niet bang voor die uitwedstrijden."

De thuiswedstrijden zijn volgens Ike Simoncini misschien wel een probleem. Oorzaak is de ligging van het Zuiderpark-stadion, dat nog zeker een jaar dienst blijft doen, tot het nieuwe onderkomen aan de rand van de stad een feit is. "De infrastructuur in het Zuiderpark is een drama uit veiligheidsoogpunt. Het is bijna onmogelijk de supporters buiten het stadion te scheiden. De bezoekende fans moeten met bussen komen en dwars door de stad naar het stadion rijden. En het stadion ligt ook nog eens midden in een park waar je niet zomaar even wegrijdt. De aan- en afvoer van supporters is gewoon niet goed te beveiligen. Dat is inderdaad een specifiek Haags probleem."