Bron van dit artikel
Datum plaatsing: 13-03-2008 18:15:00
'Schuldeisers ADO gaan niet akkoord'
door Coos Versteeg
Een groep van minimaal twaalf schuldeisers van ADO Den Haag gaat niet akkoord met een betaling van slechts dertig procent van hun vordering. Komend weekeinde loopt de termijn af, waarbinnen de crediteuren een getekende verklaring bij advocatenkantoor Trip moeten inleveren waarin zij de voetbalclub zeventig procent van hun claim definitief kwijtschelden. Dat is de voorwaarde die de Rijswijkse investeerder Mark van der Kallen heeft gesteld om de club te redden. Als niet alle 165 crediteuren hiermee instemmen dreigt alsnog surceance van betaling en uiteindelijk faillissement. Maar diverse schuldeisers vinden dat Van der Kallen over hun rug (het gaat om een kwijt te schelden bedrag van 4,8 miljoen euro) de redder van ADO Den Haag uithangt. Zij begrijpen niet waarom er geen betalingsregeling wordt aangeboden, die zich desnoods over jaren uitstrekt, al dan niet zonder rentevergoeding. Deze schuldeisers, die vooralsnog anoniem willen blijven en telkens in het geheim bijeenkomen, beschouwen zichzelf - met de enorme bedragen die ze tegoed hebben - inmiddels als medeaandeelhouders. Zij vinden dat ze met een uitgestelde vordering net zo goed in het voortbestaan van ADO Den Haag investeren als Van der Kalle. De groep laat zich inmiddels bijstaan door financiële en juridische deskundigen. Niet uitgesloten is dat ze binnenkort zelf met andere investeerders en een eigen reddingsplan op de proppen komen.
Van der Kallen werd vorige week vrijdag, na afloop van de wedstrijd tegen AGOVV, in het stadion ook aangesproken door schuldeisers. In een interview dat hij eerder die week als 'ADO's redder' gaf aan het AD liet hij weten het liefst het hele veiligheidssysteem van drie miljoen eruit te halen. Die opmerking is nogal verkeerd gevallen bij de betreffende leveranciers, die notabene eigendomsrecht hebben - dat wil zeggen dat in hun leveringsvoorwaarden staat dat de geleverde apparatuur hun bezit blijft totdat de rekening is betaald. Het gaat hierbij om zaken als buitengewoon geavanceerde camera's, microfoons, toegangspoortjes etc. Wanneer die leveranciers hun eigendommen nu terugnemen (al worden er maar een paar stekkers verwijderd), kan er om brandveiligheidsredenen meteen geen wedstrijd meer worden gespeeld. ADO Den Haag heeft (los van een eventuele nacompetitie) de komende tijd nog drie thuiswedstrijden te gaan.
Exploitatie
Ook de Haagse wethouder van economische zaken Henk Kool werd vrijdag - in de skybox van B & W - door boze schuldeisers aangesproken. Hem werd verweten dat veel kosten ten onrechte buiten de bouw van het stadion zijn gehouden en nu op de exploitatie van de club drukken. Daarmee bleef de bouw vrijwel binnen de begroting, maar zit de voetbalclub ineens met aanzienlijke jaarlasten. Wethouder Kool en de eveneens aanwezige wethouder Marnix Norder kregen het verwijt dat het financiële debacle nu op (kleine) Haagse bedrijven wordt afgewenteld, terwijl de gemeente zelf niet verder gaat dan het verlengen van de afbetalingstermijn en een renteverlaging. Terwijl Norder zich haastig uit de voeten maakte, zegde Kool de ondernemers ter plekke een gesprek toe om zich nader te informeren. Los hiervan komt er op korte termijn nog een onafhankelijk onderzoek naar de rol van de gemeente in de stadionkwestie.
Wie momenteel elk contact met de schuldeisers kwijt is, is John Arzbach, interim-directeur van ADO Den Haag. Arzbach komt zelf voort uit de businessclub van ADO en was in zijn vroegere functie van directeur Hommerson Casino's ooit een belangrijke sponsor van de club. De schuldeisers verwijten hem nu in zijn nieuwe rol uitsluitend naar de opvattingen van Van der Kallen te luisteren en niet open te staan voor alternatieve plannen die meerrecht doen aan de belangen van andere betrokkenen.