support Casper
 
volg adofans.nl op ....
social media links volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 HEL 13 8 3 2 27
2 EXC 13 8 2 3 26
3 DBO 13 7 4 2 25
4 GRA 13 7 4 2 25
5 VOL 13 7 2 4 23
6 DOR 13 6 4 3 22
7 EMM 13 6 3 4 21
8 TEL 13 4 7 2 19
9 CAM 13 6 1 6 19
10 ADO 13 4 6 3 18
11 RJC 13 4 5 4 17
12 EIN 13 4 3 6 15
13 JPS 13 4 2 7 14
14 JAZ 13 4 2 7 14
15 TOP 13 3 4 6 13
16 JAJ 13 2 6 5 12
17 MVV 13 2 5 6 11
18 VVV 13 3 2 8 11
19 JUT 13 1 5 7 8
20 VIT 13 2 6 5 6
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 21-08-2009 16:15:00

Schoenmaker en Mansveld: 'Hij maakt ons kapot'


DEN HAAG - De liefhebbers hadden het al een tijdje in de gaten: de websites aadmansveld.nl en lexschoenmaker.nl zijn uit de lucht.


Door DENNIS JANSEN

 

Ruud Mansveld (links) en Lex Schoenmaker jr. FOTO EVERT-JAN DANIELS
Fotograaf Guus de Jong heeft de eigenaars van de site, de zonen van de Haagse ADO-iconen Ruud Mansveld en Lex Schoenmakers jr., aangeklaagd.

De Amsterdammer wil geld zien omdat Mansveld en Schoenmaker zijn gemaakte foto’s van hun vaders op de sites hebben gezet zonder daarvoor toestemming te hebben gevraagd. In het geval van Mansveld gaat het om acht foto’s, bij Schoenmaker stonden er twee op de site. Mansveld moet ruim 14.000 euro betalen, Schoenmaker 2650 euro. „Maar daar bovenop komen waarschijnlijk ook nog advocaatkosten,” aldus Mansveld.

Hij is enorm geschrokken. „In februari van dit jaar kwam Lex Schoenmaker junior naar me toe. Hij had een mailtje gekregen van een advocaat die geld eiste voor twee foto’s op zijn site. Ik schoot in eerste instantie in de lach. Hij was natuurlijk in de maling genomen, dacht ik. Thuis dacht ik daar snel anders over. Ik had hetzelfde mailtje gekregen, maar de fotograaf vroeg in mijn geval het zesvoudige.”

„Ik dacht ook dat het om een grap ging,” beaamt Schoenmaker jr. Hij en Mansveld haalden onmiddellijk de bewuste foto’s van de site. Mansveld: „Tevens hebben we ons excuus gemaakt op de site. Toen we de fotograaf probeerden te bellen om sorry te zeggen, kregen we hem niet te spreken. Hij was emotioneel te beschadigd, werd er gezegd.”

De zaak was achter de rug, dachten de twee. Mansveld: „Maar de fotograaf ging gewoon door.” Schoenmaker jr.: „Hij wil per se geld zien.” Mansveld: „Daar is het hem om te doen. Andere redenen kan ik niet bedenken.”

Ze zijn inmiddels gedagvaard. Mansveld: „Luister, die man staat formeel gezien in zijn recht. Ik heb die foto’s gekregen, zoals ik wel vaker foto’s krijg van fotografen en journalisten. Maar ik wist niet van wie ze waren. Als je op de foto’s had geklikt met je rechtermuisknop had je kunnen zien dat we niet wisten van wie de foto’s kwamen. Noem het naïef. Maar waar praten we over? Over een website die een eerbetoon is aan mijn vader. Voor Lex geldt hetzelfde. We verdienen er niks aan. Ik heb, nee hád, duizenden foto’s voor de site. Fotomapjes van mijn vader in zijn jeugd, met familie, bij ADO, bij Feyenoord, het Nederlands elftal, noem maar op. Allemaal gekregen van mensen die je dat gunnen, die het een eer vinden. De foto’s van Guus de Jong stonden al even op de site. Maar ik heb nooit iets gehoord. Ze zijn niet eens origineel. Het waren kleine, vage foto’s, onder andere van mijn vader in het Nederlands elftal tegen Noorwegen. Er is amper iets op te zien.”

„Ik zie het niet meer zitten. Hij maakt ons kapot. Straks moet ik jarenlang mijn vakantiegeld overmaken aan deze meneer. Ik heb hem voorgesteld om het huidige bedrag te betalen dat je als website voor actuele foto’s betaalt. Maar ook dát wilde hij niet.”

De site is uit de lucht. „En komt niet meer terug. Ik heb het er helemaal mee gehad,” zegt Mansveld resoluut. „Het is jammer, we hadden meer dan 325 bezoekers per dag. Supporters kwamen er graag. Ik zette er regelmatig ook wat actuele nieuwsstukjes op.”

Ook de site van Lex Schoenmaker is ‘wegens onderhoud tijdelijk offline’. Junior: „Ik wil eerst deze zaak afwachten. Het is een morele kwestie. Natuurlijk staat de fotograaf in zijn recht. Maar hij (Guus de Jong) heeft beweerd dat hij schade lijdt. Daar kan ik me niks bij voorstellen. We wilden dit op een menselijke manier oplossen, wilden ook een schikking treffen, maar dat is allemaal niet gelukt.”

Ook Lex Schoenmaker senior is teleurgesteld: „Ik heb geprobeerd te bellen, want zoiets los je toch gewoon op met een babbel? Ik ben die man in mijn actieve loopbaan jarenlang overal tegengekomen. Hij heeft honderden foto’s van mij kunnen maken. Wij wisten absoluut niet dat de foto’s van Guus de Jong waren, anders hadden we wel toestemming gevraagd. Die man heeft zijn hele leven gebruik kunnen maken van mijn afbeelding en wil nu nóg meer. Dat is vreemd. Onze website heeft alleen maar geld gekost en niets opgeleverd. Waarom klaagt hij ons nu opeens aan?”


De Jong: Het zijn twee domme huilebalken


In een reactie laat fotograaf Guus de Jong (75) weten achter zijn beslissing te staan. „Over de hele wereld worden mijn foto’s gejat en gebruikt. Van Jordanië tot Canada. In Engeland kun je een foto van Cruijff van mij kopen mét handtekening zelfs. Pure diefstal. Laat Cruijff het maar niet horen. En in Amerika is er behang te krijgen met een afbeelding van Cruijff door mij gemaakt. Dat soort dingen wilde ik stopzetten. Daarom heb ik iemand ingezet om het internet af te struinen op zoek naar mijn foto’s. In totaal is er nu al 450 keer inbreuk gepleegd op mijn rechten.” De Jong gelooft niet dat de zonen van Mansveld en Schoenmaker van niets wisten. „Die treurverhalen hoor ik nou altijd. Dan ga je toch op zoek naar de herkomst van die foto’s? Een stelletje domme huilebalken zijn het. Ik sta ook niet te juichen om deze acties, maar ze hebben het aan zichzelf te wijten. Want met mij is bovendien wel te praten over een schikking.”