support Casper
 
volg adofans.nl op ....
social media links volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 VOL 22 14 4 4 46
2 EXC 22 13 5 4 44
3 DOR 22 10 7 5 37
4 CAM 21 11 2 8 35
5 ADO 21 9 7 5 34
6 DBO 20 9 6 5 33
7 GRA 20 9 5 6 32
8 EMM 20 9 5 6 32
9 HEL 21 9 4 8 31
10 RJC 20 8 6 6 30
11 TEL 22 7 8 7 29
12 EIN 21 7 5 9 26
13 JAZ 22 7 5 10 26
14 TOP 21 6 7 8 25
15 MVV 21 5 8 8 23
16 VVV 22 6 4 12 22
17 JAJ 21 5 6 10 21
18 JPS 21 6 3 12 21
19 JUT 20 2 6 12 12
20 VIT 22 4 7 11 -8
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 13-10-2021 09:03:00

Raad speelt cruciale rol in redding van de club


Nog drie weken tot de harde deadline van de KNVB


tekst:  Bart Lelieveld en Marijn Abbenhuijs
 
 
Waarom lopen de onderhandelingen met potentiële kopers voor ADO Den Haag toch steeds stuk? Nog drie weken tot de deadline voor het voortbestaan van de club. Betrokkenen wijzen naar elkaar als belemmerende factor.
 
Het is een drama dat maar niet spannend wil worden, de verkoop van ADO. Zelfs nu het moment toch echt in aantocht is dat de KNVB een sluitende begroting wil zien, vragen de potentiële kopers zich nog steeds af of ADO hen nog een keertje terugbelt.
 
Neem de kopersgroep Lentze/ Jol, alom gezien als een van de meest serieuze belangstellenden. Na weken tevergeefs bellen, appen en mailen naar de club, ging er vrijdag maar een brief uit naar de Haagse gemeenteraad. Een brief vol frustratie. Ze bespeurden erg weinig medewerking bij de directie van ADO Den Haag om mee te werken aan de overname, schrijven ze. De ADO-directie wijst op haar beurt naar de gemeente. Tot aan het bod van Lentze/Jol proefden ze op de kantoren van het stadion geen gevoel van urgentie bij het stadsbestuur. Maar de nood is echt aan de man.
 
Om 1 november, de deadline van de KNVB, te halen heeft de Haagse club een garantstelling van ruim 5 miljoen euro nodig. Daarvoor klopte de club vorige week plots aan bij het IJspaleis. Een overname op korte termijn zat niet meer in. Om de club te redden was gemeentegeld nodig.
 
Hoezo zat er geen overname in? Klonk het bij de overnamekandidaten. Als ADO eens de telefoon had opgenomen, of vanuit de gemeente was gereageerd, was er misschien al lang een deal geweest. Maar het spel was al op de wagen. ADO was weer politiek geworden. Volgens de overnamekandidaten had het niet zover hoeven komen.
 
 
Neem bijvoorbeeld Ad Nederlof, zakenman uit de ict. De Voorburger is multimiljonair en wilde ADO graag kopen. Alleen kwamen hij en zijn partner Herman van Hemsbergen (voormalig directeur van De Goudse Verzekeringen) al vroeg tot de conclusie dat het bijna onmogelijk is om een sluitende begroting op te stellen met de huidige huurlasten voor het Cars Jeans Stadion. De Haagse club betaalt de gemeente jaarlijks 1,1 miljoen euro aan stadionhuur. Daarmee had de club in de eredivisie al één van de zes duurste stadions. In de Keuken Kampioen Divisie ligt het gemiddelde op 300.000 euro per jaar.
 
Nederlof en Van Hemsbergen wilden er graag over onderhandelen met de gemeente, maar kregen daar de kans niet voor. Van Hemsbergen verklaart dat ze via de directie van ADO en via andere wegen hebben geprobeerd met de gemeente in contact te komen, maar dat dat nooit is gelukt. Het gold ook voor de groep investeerders die opereert onder de naam Groep Lentze/Jol. Zij deed uiteindelijk zelfs een bod op het stadion in een poging om onder de enorme huurlasten van de club uit te komen. Ook dat bracht ze niet dichter bij een akkoord of ook maar iets van contact.
 
 
Taxatie
Wel is er een taxatie van het stadion geweest om te beoordelen of het bod van 10 miljoen euro op het gebouw en de drie parkeerterreinen het overwegen waard is. De uitkomst daarvan is nog onbekend. Dat de gemeenteraad afgelopen week wel door het college op de hoogte is gebracht van hun onderzoek naar de mogelijkheden om ADO van de ondergang te redden, schoot Groep Lentze/Jol dan ook in het verkeerde keelgat. Zij lieten advocaat Joyce den Besten de Haagse gemeenteraad een brief schrijven over de gang van zaken. Daarin wordt gesteld dat de raadsleden verkeerd zijn voorgelicht over de voorwaarden rond de mogelijke overname.
 
De lezing dat het de kandidaat-kopers alleen te doen is om dat stadion bestrijden ze. Zo stellen ze dat de NV ADO Den Haag daarvan de eigenaar wordt. Ook zou er volgens Lentze/Jol helemaal geen sprake zijn van ontwikkelingsplannen en wordt in een eventuele overeenkomst afgesproken dat het stadion niet doorverkocht kan worden, zonder expliciete toestemming van de gemeente Den Haag. En dan is er nog de onduidelijkheid over de parkeerplaatsen. Die zouden niet bij de taxatie horen, terwijl de kopers die juist óók willen. 'Een stadion zonder parkeergelegenheid is als een voetballer zonder benen.'
 
Maar ook de directie van ADO Den Haag wordt laksheid verweten. Schrijnend is de passage in die brief over de communicatie rondom het moment waarop het bod verstreek. Slechts Jeroen Reiziger, die door de rechtbank is aangewezen om de herstructurering van ADO te leiden, nam contact op. Volgens de clubleiding was Reizer daar overigens ook de enige aangewezen man voor. Hij vroeg Lentze/Jol tien minuten voor de deadline of ze het bod wilden verlengen. Dat wezen ze af, al zouden ze best weer aan de onderhandelingstafel willen schuiven als blijkt dat de thuishaven van ADO alsnog voor een schappelijk bedrag verkocht kan worden.
 
 
Vastgoed
Die kans is echter klein, stelt Anthony Rothengatter van de investeringsmaatschappij Cosinus Group Capital Partners. Hij probeerde tot drie keer toe de club over te nemen en was ook vooral geïnteresseerd in het vastgoed. ,,Ik had er het dubbele voor over, omdat het minimaal 20 miljoen euro waard is."
 
Rothengatter zou graag zien dat het Cars Jeans Stadion een breed topsportcentrum wordt, dat er ook andere Haagse sportclubs in spelen die nog wél op het hoogste niveau actief zijn. Bijvoorbeeld hockeyclubs HGC, HDM en Klein Zwitserland en basketbalclub The Hague Royals. ,,Het stadion wordt dan veel beter benut en je kan de kosten met elkaar delen. Kantoorruimtes kunnen verhuurd worden aan innovatieve startups en scale ups. ADO kan daarop meeliften. Alleen op die manier kan je het rendabel maken. Iedereen lijkt te vergeten dat het een bedrijf is, geen sociale instelling. Je kan niet verwachten dat de gemeente er weer veel geld in gaat pompen. Dat geld is van de inwoners van Den Haag."
 
Hij ervaarde het contact met de clubleiding als prettig. Volgens hem kwam het niet tot een akkoord door lekken vanuit de bestuurskamer. ,,Dat heb je als je met een investeringsfonds te maken hebt en aandelen. Dan heb je te maken met wet- en regelgeving en mag je er niet over communiceren."
 
Vanuit de club kwamen juist berichten dat Cosinus de betalingstermijnen liet verstrijken. Het scenario waarin nu uiteindelijk de gemeente bij moet springen om het noodlijdende ADO te redden, leek lange tijd voor velen niet het meest ideale. Al sinds de vorige algemeen directeur Mohammed Hamdi een rechtszaak tegen grootaandeelhouder United Vansen aankondigde, werd de nadrukkelijke wens uitgesproken dat de club zou worden gekocht door een andere investeerder. Als het even kon, één uit Den Haag. En kandidaten waren er wel degelijk. Van Haagse komaf evenzeer. Alleen kwamen ze nooit écht dicht bij een definitieve overname. En daar speelde de gemeente zelf ook een rol in.
 
In de gemeenteraad had Richard de Mos het over de lakse houding van het stadsbestuur in dit dossier. Door de huur niet te verlagen werd het extra moeilijk voor mogelijke kopers. Andere raadsleden stelden juist waakzaam te willen zijn dat vastgoedhandelaren er voor een prikkie met het stadion en parkeerterreinen vandoor gaan. Verantwoordelijk wethouders Mulder en Bredemeijer benadrukken dat het door Europese mededingingsregels niet zomaar de huurprijs kan verlagen of op een andere manier financiële steun kan verlenen.
 
 
Een woordvoerder van de gemeente herkent het beeld niet dat er op het stadhuis laks is gereageerd op de penibele situatie bij ADO. ,,We zijn in de tijd dat ADO op zoek was naar nieuwe eigenaar geen partij geweest. Nu ze een officieel verzoek om financiële steun hebben gedaan, verhouden we ons anders tot ADO."
 
De gemeente lijkt nu de laatste optie te zijn om de club op korte termijn overeind te houden. Heeft het college zichzelf dan enorm in de vingers gesneden door onderhandelingen over de hoogte van de huur van het Cars Jeans Stadion af te houden?
 
Bob Heere van World Soccer Holdings denkt van niet. De naar de Verenigde Staten geëmigreerde Nederlander was namens de Amerikaanse investeringsmaatschappij ook geïnteresseerd in het kopen van ADO. Ook hij probeerde in contact te komen met de gemeente Den Haag. En evenzeer in zijn geval mislukte elke toenaderingspoging. Hij wijst echter op de mogelijkheid dat het vasthouden aan de hoge huursom er ook voor kan zorgen dat een acuut reddingsplan vanuit de gemeente op de langere termijn goedkoper uit kan pakken dan het drastisch verlagen van de huur.
 
 
Cruciale spil
Links- of rechtsom is de Haagse gemeenteraad een cruciale spil geworden in de crisis van ADO. Angstvallig kijkt iedereen rondom de club naar wat er deze weken op het stadhuis wordt besproken. Wijst de taxatie uit dat het stadion en de club alsnog kunnen worden verkocht aan Lentze/Jol? Gaat de gemeente ADO een flinke, langlopende, achterstelde lening aan te bieden? De tijdsdruk ligt nu in elk geval ook bij de gemeente Den Haag.