Bron van dit artikel
Datum plaatsing: 19-07-2021 20:31:00
Oudgedienden slaan alarm: Gemeente, help ADO met een lening
Is professioneel voetbal belangrijk voor Den Haag?
tekst: Danny Verbaan
Dat is de vraag die de gemeente zichzelf moet stellen, dat benadrukken drie prominente oud-leden van het Haagse stadsbestuur. 'Wij zeggen van harte: ja! De gemeente Den Haag moet ADO een lening verstrekken', luidt de strekking van hun betoog om ADO te redden.
'ADO is van de stad', zegt PvdA’er Paul Kapel. 'Het stadion voorziet in een enorme behoefte', vindt zijn partijgenoot Jan Heemskerk. 'Maar er is geen bank die er op dit moment instapt om een oplossing te bieden', aldus Pieter den Dulk van het CDA.
In hun ogen moet de gemeente daarom een lening aan ADO Den Haag verstrekken, zodat de ergste financiële nood bij de club voorlopig voorbij is. Zo ontstaat niet alleen meer tijd om een nieuwe eigenaar te vinden, ook wordt ermee voorkomen dat ADO haar KNVB-licentie kan verliezen. 'Ik denk dat er wel anderhalf miljoen euro nodig is', zegt Den Dulk over het beoogde krediet. 'Ik denk wel meer', aldus Heemskerk. 'Laten ze gewoon het bedrag beschikbaar stellen dat nodig is om de licentie te behouden', stelt Kapel.
FC Den Haag
De drie oudgedienden zijn gedurende vele jaren in belangrijke bestuursfuncties bij het Haagse sportleven betrokken geweest. Oud-wethouder van onderwijs Jan Heemskerk was van 1997 tot 2007 voorzitter van de gezaghebbende Adviesraad voor Sport. Pieter den Dulk volgde hem op en nam tot 2014 het voorzitterschap voor zijn rekening. Ook was de CDA’er gedurende twaalf jaar gemeenteraadslid en bekleedde hij van 1979 tot 1985 de functie van voorzitter van FC Den Haag.
Paul Kapel maakte eveneens deel uit van de Adviesraad voor Sport. Daarnaast zat hij van 1982 tot 1998 in de gemeenteraad. Als bestuurslid van de toenmalige Stichting Stadionontwikkeling heeft Kapel zich bovendien volop met de bouw van het ADO-stadion beziggehouden. 'Straks doen we helemaal niet meer mee in het betaald voetbal', vreest Den Dulk (op de foto rechts).
Seinen op rood
Dat de mannen de handen ineen hebben geslagen, komt omdat bij ADO alle seinen op rood staan. De Chinese eigenaar United Vansen wil zijn aandelen van de hand doen, maar tot nog toe is het niet gelukt een koper te vinden. Als gevolg daarvan is er geen geld voor het afbetalen van de schuldenlast van enkele miljoenen euro’s.
Tegelijkertijd kampt de begroting die in juni bij de KNVB is ingediend met een groot tekort. Tot half augustus heeft de club de tijd om dit in orde te maken. Lukt dat niet, dan kunnen stapsgewijs uiteenlopende sancties volgen.
'Tijd winnen'
Onder meer bestaat het risico dat uiteindelijk de voetballicentie wordt ingetrokken, waarna ADO in de derde divisie kan belanden. Dat is het tweede amateurniveau van Nederland. 'Maar als er in Den Haag geen betaald voetbal meer is, dan komt het voorlopig nooit meer terug', aldus Den Dulk. 'Dan is het over.'
Volgens de drie sportcoryfeeën moet dit laatste te allen tijde worden voorkomen vanwege de belangrijke maatschappelijke betekenis én de rijke historie van de club. 'We moeten tijd winnen om ervoor te zorgen dat in elk geval de licentie behouden blijft', zegt Heemskerk.
Trainingslocatie
Om het voor een partij aantrekkelijker te maken om ADO te kopen, kan de gemeente als eigenaar van het stadion de huur verlagen, noemt Kapel als voorbeeld. Maar minstens zo belangrijk vinden hij, Den Dulk en Heemskerk het dat ADO even lucht krijgt. Dat kan met een overbruggingskrediet.
Aangezien dit wel moet worden afgelost, willen de drie oud-bestuurders dit koppelen aan de al eerder gepresenteerde plannen om in het Zuiderpark een nieuwe trainingslocatie met bijbehorende faciliteiten voor de club (inclusief het vrouwenvoetbal) te creëren: van de opbrengst van zowel die ontwikkeling als de verkoop van de club kan dat krediet worden terugbetaald.
'Niet afwachten'
Hoe de wethouders Herbert Bredemeijer (Sport) en Anne Mulder (Financiën) hier tegenaan kijken, is niet bekend. Vrijdag zijn ze het gesprek met herstructureringsdeskundige Jeroen Reiziger aangegaan om te zien wat de gemeente kan doen om het voetbalbedrijf te redden. Over de inhoud van het overleg willen de woordvoerders van de gemeente en van ADO niets prijsgegeven.
Ook daarom vinden Den Dulk, Heemskerk en Kapel het belangrijk dat ze niet moeten gaan afwachten. Ze willen zo snel mogelijk de stad mobiliseren. De drie oud-stadsbestuurders maken hierbij een vergelijking met het nieuwe, net opgeleverde culturele centrum Amare aan het Spui, waarvan de kosten de afgelopen jaren steeds verder zijn opgelopen. Ze zijn inmiddels de 220 miljoen euro gepasseerd.
Toeters en bellen
Paul Kapel: 'Tegen die achtergrond kan het niet zo zijn dat je dan tegen ADO zegt van: 'bekijk het maar met je handel'. Het zijn toch hele rare afwegingen als straks met veel tamtam en alle toeters en bellen Amare wordt geopend en tegelijkertijd het stadion moet sluiten.'
Jan Heemskerk doet hier nog een schepje bovenop: 'Stel dat het Residentie Orkest nog voor de opening van Amare failliet dreigt te gaan… Denk maar niet dat de gemeente dit zou toestaan.'