support Casper
 
volg adofans.nl op ....
social media links volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 VOL 22 14 4 4 46
2 EXC 22 13 5 4 44
3 DOR 22 10 7 5 37
4 CAM 21 11 2 8 35
5 ADO 21 9 7 5 34
6 DBO 20 9 6 5 33
7 GRA 20 9 5 6 32
8 EMM 20 9 5 6 32
9 HEL 21 9 4 8 31
10 RJC 20 8 6 6 30
11 TEL 22 7 8 7 29
12 EIN 21 7 5 9 26
13 JAZ 22 7 5 10 26
14 TOP 21 6 7 8 25
15 MVV 21 5 8 8 23
16 VVV 22 6 4 12 22
17 JAJ 21 5 6 10 21
18 JPS 21 6 3 12 21
19 JUT 20 2 6 12 12
20 VIT 22 4 7 11 -8
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 22-04-2020 15:53:00

Opinie AD: 'Een eredivisie met twintig clubs is geen serieuze optie'


De KNVB is nu echt aan zet.Competitie definitief stopgezet, eredivisie met twintig clubs is zo goed als uitgesloten


Premier Mark Rutte was glashelder gisteravond: tot 1 september wordt er geen betaald voetbal gespeeld in Nederland. Het is nu aan de KNVB om de gestrande competitie formeel af te ronden. Een nieuwe eredivisie met twintig clubs? Dat idee heeft amper kans van slagen.
 
 
door Sjoerd Mossou en Maarten Wijffels
 
 
De KNVB verkondigde de laatste weken steeds dezelfde boodschap: de richtlijnen van het RIVM en de overheid zijn leidend. Wat dat betreft was het verhelderend dat premier Mark Rutte gisteravond ook duidelijke woorden sprak: tot 1 september is betaald voetbal uitgesloten in Nederland.
 
Dat nieuws zat er al een tijdje aan te komen, maar werd gisteren definitief bij de persconferentie in Den Haag. Waar buurland Duitsland een herstart van de Bundesliga voorbereidt, zonder publiek, is een dergelijk noodscenario in Nederland nu uitgesloten. Ook met lege tribunes gelden profwedstrijden als 'vergunningsverplicht'.
 
Dat biedt deels helderheid, na maanden van gebakkelei over het al dan niet stopzetten van de competitie. De KNVB verklaarde in een reactie verheugd te zijn dat er onder strikte voorwaarden weer voorzichtig mag worden getraind door topsporters, zoals ook de jeugd weer de velden op mag.
 
Maar de immense zorgen voor het betaald voetbal zijn daarmee nog niet bepaald verdwenen, integendeel. Wat het formeel afronden van de competitie betreft, ligt de bal nu eerst bij de KNVB. Het bestuur betaald voetbal, bestaande uit directeur Eric Gudde en commercieel directeur Jean-Paul Decossaux, beslist komende vrijdag hoe het seizoen officieel eindigt. Het duo zal daarvoor eerst draagvlak moeten verkrijgen bij de clubs en een aantal partijen dat een zogenoemd adviesrecht heeft. Eén zo'n partij is de Centrale Spelersraad (CSR). Maar een formele stemming is niet nodig. Wat inmiddels al een tijdje helder is, is dat een eredivisie met twintig clubs in het nieuwe seizoen geen serieuze optie is.
 
 
Praktisch is dat idee vrijwel onhaalbaar binnen een mogelijk veel krappere speelkalender, terwijl het een grondige wijziging van het competitieformat vraagt, met alle reglementaire complicaties van dien. Bij de meeste clubs is er bovendien amper serieus draagvlak voor dat plan.
 
De huidige stand zal normaal gesproken leidend zijn bij het bepalen van de eindstand, waarbij er een oplossing moet worden gevonden voor het 'KNVB-bekerticket', aangezien de finale Feyenoord - FC Utrecht niet gespeeld wordt. Het meest heikele punt wordt echter wat te doen met de promoties en degradaties, ook gezien alle financiële en juridische consequenties.
 
Sportief gezien voelen de meeste betrokkenen voor een promotie van Cambuur en De Graafschap, de nummers 1 en 2 van de Keuken Kampioen Divisie. Maar juridisch kan een degradatie van RKC en ADO Den Haag weleens tot gedoe leiden, aangezien de competitie voor slechts driekwart is gespeeld. Rechtszaken en bezwaarschriften vallen de komende weken bepaald niet uit te sluiten.
 
 
Compensatie
Cruciaal wordt in het vervolgtraject de financiële compensatie. In eerste instantie voor de clubs die 'gedwongen' degraderen, ofwel promotie mislopen, waaronder in elk geval de periodewinnaars FC Volendam en NAC. Die twee clubs zijn (curieus genoeg) samen met De Graafschap de enige Nederlandse clubs die formeel gezien een al afgeronde competitie hebben gewonnen.
 
Maar ingrijpender nog wordt de strategie voor het gehele kalenderjaar 2020. De kans is groot dat ook het nieuwe seizoen 2020/2021 zonder publiek zal aftrappen, met alle grote financiële gevolgen van dien. Recettes en sponsoring vormen het overgrote deel van de inkomsten van profclubs in Nederland.
 
Een solidariteitsfonds is pure noodzaak om het profvoetbal over een langere periode overeind te houden, óók in de hoogste profcompetitie, en zeker niet alleen bij de 'kleine' clubs. De televisiegelden van FOX Sports zijn voor het huidige, vastgelopen seizoen inmiddels veiliggesteld.
 
 
Voor de KNVB was dat één van de belangrijkste redenen om niet zelf de competitie vroegtijdig stop te zetten: in dat geval zou de zendgemachtigde de betalingen stop kunnen zetten. Nu is er formeel sprake van 'overmacht', ook verzekeringstechnisch van belang. "Dat de KNVB tot op heden de onderbroken competities nog niet definitief heeft afgelast, is vooral omdat de bedrijfstak betaald voetbal in financieel zwaar weer is gekomen door de coronacrisis", stelde de bond gisteren in een persbericht.
 
"Geprobeerd wordt om te voorkomen dat hierdoor clubs omvallen en banen uit het voetbal verdwijnen. Net als in andere delen van onze economie wordt gevochten om een bedrijfstak zo goed mogelijk te beschermen tegen de financiële gevolgen van deze crisis."