20 JUT 6 0 2 4 2
Haagsche Courant (oud)

Datum plaatsing: 30-09-1940 15:54:00

Onverdiende nederlaag ADO, DWS wint met 1-0

A.D.O. is de competitie niet fortuinlijk begonnen; met 1-0 bleef D.W.S. te Amsterdam in de meerderheid in een wedstrijd, waarin de Hagenaars in verscheidene perioden het beste van het spel hadden, doch, door slecht schieten en een dosis pech er niet in slaagden de zege te behalen

De opstelling der ploegen was:

D.W.S.:
Klein:
Caldenhove en J. v. Stokken
Trock, Melchers en Fanger:
Drager, van der Woude, Dijkstra, Wiertz, en B. van Stokken.

A.D.O.:
doel Koek
achter de Jong en Choufoer
midden B. Tap, van Kampen en Loof
voor Vreeken. Eversteyn, Westhoven, de Heer en Neuteboom.

De Amsterdammers zullen met deze overwinning wel buitengewoon tevreden zijn geweest, want het was meer dan zij verdienden. Er waren perioden van sterken druk op het Amsterdamsche doel, zoowel voor de rust als in de tweede helft. De Hagenaars speelden met groot enthousiasme, hun uithoudingsvermogen was niet te evenaren, hun energie niet te overtreffen. Maar een groote fout viel al spoedig na het begin in het spel van A.D.O. te constateeren: de afwerking der overigens goed opgezette aanvallen liet heel veel te wenschen over, voor doel was men de kluts kwijt, het schot ontbrak voor de rust totaal.

In de tweede helft bleek het binnentrio Eversteijn - Westhoven - de Heer de schutterskwaliteiten te hebben teruggevonden, maar nu was doelverdediger Klein schitterend op dreef. Vele schoten, scherp en hoog In de hoeken geplaatst, hield de Amsterdamsche doelman er uit en D.W.S. heeft in de eerste plaats zeker aan hem de overwinning te danken. Een fout vonden wij ook het te korte spel van den rood-groenen aanval, een kolfje naar de hand van Caldenhove, die na een half jaar afwezigheid weer speelde, en van Stokken, die met doelverdediger Klein de besten van het Amsterdamsche elftal waren.

De buitenspelers van A.D.O. Vreeken en Neuteboom, waren niet slecht en daarom was de tactiek van A.D.O. onbegrijpelijk, om deze spelers te weinig in den aanval te betrekken.

Beide ploegen hadden tijd noodig om zich in te spelen. D.W.S. deed dat wat sneller, maar geleidelijk wist de A.D.O.-middenlinie het evenwicht te herstellen. De Hagenaars namen zelfs het initiatief ,en vooral het spel van Westhoven viel op door handig combineeren met zijn teamgenooten. Maar de aanval van D.W.S. zat niet stil, de vleugels werden met verre passes aan het werk gezet, terwijl midvoor Dijkstra zich een bewegelijke speler toonde, die slechts met groote moetie door Chouffoer c.s. in bedwang kon worden gehouden. Toch was het deze speler, die na ongeveer 20 minuten zijn club de leiding wist te geven. Klein had een hoogen bal goed opgevangen, plaatste rustig naar den teruggekomen rechtsbinnen van der Wou- , de. die onmiddellijk het leder hoog naar voren gaf. Dijkstra en de Jong sprongen beiden naar den bal, de Hagenaar kopte mis en Dijkstra had een vrij veld voor zich. Wel liep Koek nog uit, maar via diens lichaam wist de Amsterdamsche midvoor het leder in het Haagsche doel te zetten1-0.

Daarna heeft Koek nog enkele keiharde schoten onschadelijk moeten maken, al wist de A.D.O.-verdediging de gevaarlijke situaties meestal te voorkomen door met succes den buitenspelval open te zetten. In de tweede helft had A.D.O. verreweg het beste van het spel. Wel kreeg de Amsterdamsche voorhoede ook nu nog enkele fraaie kansen om de score te verhoogen -één keer kopte Dijkstra juist naast den paal- maar het gevaar kwam toch hoofdzakelijk van Haagsche zijde.

Een kopbal van Westhoven ging tegen de lat, een schot van denzelfden speler werd tot hoekschop verwerkt. Nogmaals kreeg D.W.S. tweemaal de gelegenheid om een doelpunt te maken. Een kogel van Wiertz werd op prachtige wijze door Koek tot hoekschop verwerkt, terwijl van Stokken jr. een gemakkelijke kans van Dijkstra liet loopen.

In het laatste kwartier beheerschten de Hagenaars de situatie volkomen. Bepaald pech hadden de Hagenaars, toen Eversteyn buiten bereik van Klein tegen de lat schoot, terwijl even tevoren deze doelverdediger nog een fraai staaltje van zijn kunnen had te zien gegeven door een kopbal in den hoek, eveneens van Eversteyn, uit zijn doel te stompen. Zoo kwam het einde van dezen door den heer Wey goed geleiden wedstrijd met een beslist geflatteerde overwinning van de Amsterdammers.