support Casper
 
volg adofans.nl op ....
social media links volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 EXC 14 9 2 3 29
2 HEL 14 8 3 3 27
3 GRA 14 7 5 2 26
4 VOL 14 8 2 4 26
5 DBO 14 7 4 3 25
6 DOR 14 7 4 3 25
7 EMM 14 7 3 4 24
8 CAM 14 7 1 6 22
9 TEL 15 5 7 3 22
10 ADO 14 5 6 3 21
11 RJC 14 5 5 4 20
12 JAZ 14 5 2 7 17
13 TOP 14 4 4 6 16
14 EIN 15 4 4 7 16
15 JPS 14 4 2 8 14
16 MVV 15 2 7 6 13
17 JAJ 14 2 6 6 12
18 VVV 15 3 2 10 11
19 JUT 14 1 5 8 8
20 VIT 14 2 6 6 6
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 27-07-2021 09:26:00

'Modale voetballer de klos door corona'


Nog veel spelers zitten zonder club voor komend seizoen.


tekst: Dennis van Bergen
 
 
 
De overeenkomst tussen Lionel Messi en Piet Velthuizen? Als transfervrije speler zijn ze allebei op zoek naar een nieuwe club. En zo zijn er zoveel voetballers die (nog) geen onderdak hebben. Iets dat niet los kan worden gezien van corona, dat stevig vat heeft op de bedrijfstak. "Voor breedte-versterkingen is geen ruimte meer."
 
Keeper Maarten de Fockert (26) was er onlangs vrij open over in de Cor Potcast, die hij opneemt met mede-voetballers Bart Vriends en Thomas Verhaar. Na jaren waarin hij veelal een bijrol vervulde bij Heerenveen, VVV, Go Ahead Eagles en Excelsior, probeerde De Fockert het onlangs nog eventjes als proefspeler bij Helmond Sport. Maar al snel liet hij De Braak weer achter zich. Eenvoudigweg omdat de motivatie om als prof door te gaan weg is. "Ik stond best vaak op het veld, dat ik dacht: 'Wat ben ik eigenlijk aan het doen, man?' Ik ben blij als het klaar is."
 
Nog niet zo lang geleden was het een zegen voor profvoetballers om een transfervrije status te hebben. Nu, in tijden van de corona-pandemie, gaat die vlieger niet meer op. Aangezien selecties steeds verder inkrimpen, zijn clubs veel selectiever in wie ze wel of niet halen. Het is een trend, overal in Europa.
 
"De modale voetballer is de klos", stelt technisch directeur Henk van Stee van Sparta. "Vroeger kon ook een doorsnee eredivisieclub twee representatieve elftallen opstellen. Die tijden zijn sinds corona voorbij. Sparta heeft zestien, zeventien eerste-elftalwaardige contractspelers. That's it. En zo is het bij de meeste clubs. Voor breedte-versterkingen is geen geld meer."
 
 
Magazijn
Al behoeft die uitspraak wel enige nuance. Lionel Messi, formeel nog altijd clubloos, vindt uiteraard wel werk. En mooi werk ook. Zoals het evenmin waarschijnlijk lijkt dat de transfervrije Patrick van Aanholt en Jetro Willems straks als orderpicker in een magazijn aan de slag moeten. Voor erkende eredivisie-krachten als Piet Velthuizen, Nasser El Khayati, Jan-Arie van der Heijden of Erik Falkenburg is het daarentegen allesbehalve vanzelfsprekend dat ze dit seizoen nog tegen voor hun acceptabele financiële voorwaarden kunnen voetballen. En niet alleen omdat ze op leeftijd zijn.
 
"Vorig seizoen hebben we al gezegd dat de échte klap van de corona pas dit seizoen gaat komen en nu is het ook daadwerkelijk zover", stelt zaakwaarnemer Hakim Slimani. "Er zijn ongelooflijk veel spelers op de markt. De gevolgen ervan kun je dus wel uittekenen. Voor een transfervrije speler die afgelopen seizoen geveld werd door blessureleed of gewoon een minder jaar heeft gedraaid, staan clubs echt niet meer in de rij."
 
Tenzij je, zoals routiniers als Michiel Kramer of Alexander Büttner, je ego opzij durft te zetten en bewust genoegen neemt met een club die wat minder tot de verbeelding spreekt. De mannen die ooit speelden in de Kuip en op Old Trafford, voetballen dit seizoen voor RKC in Waalwijk. "Iemand als Michiel wil gewoon weer het plezier terugvinden na een hectische tijd bij ADO Den Haag", duidt Slimani. "Maar dat is een luxe die niet elke voetballer zich kan permitteren."
 
Vandaar dat Slimani, vooral werkzaam in het middensegment, realisme predikt naar de transfervrije spelers die hij begeleidt. Zijn motto: wacht niet te lang in je clubkeuze, mocht zich een kans aandienen. En durf te accepteren dat je salaris bij een nieuw contract tenminste 25 procent lager ligt dan je gewend was. Want dat is in veel gevallen de praktijk. In lijn met de clubbudgetten die dit seizoen gemiddeld met een kwart dalen, geldt dit ook voor de salarissen.
 
"Voor een voetballer die gewoonlijk tonnen verdient, is zoiets best op te vangen", weet Slimani. "Maar realiseer je dat een voetballer in de middenmoot eerste divisie vaak niet meer dan 2000 euro bruto verdient. Voor jongens van pakweg 25 jaar, voor wie dat het niveau is, wordt het nu dus nóg belangrijker om zich ook maatschappelijk te oriënteren. Anders hebben ze een probleem."
 
 
Op slot
Van Stee voorziet namelijk dat de financiële zorgen in het profvoetbal nog wel een poosje aanhouden, nu de corona-problematiek ook komend seizoen mogelijk een factor blijft. Kan er straks, in de herfst, voor volle (sponsor)tribunes worden gespeeld? Of dreigt opnieuw een periode waarin het land - en dus ook de stadions - weer deels op slot gaan?
 
"Er zijn nog zóveel onzekerheden", signaleert Sparta's technische baas. "Dat voelen clubs. Dat voelen technisch directeuren. En dat voelen voetballers. Er zal vast nog wel wat beweging komen op de Europese spelersmarkt. Maar zo druk als het ooit was, wordt het voorlopig niet meer. Er gaan veel spelers afvallen."