support Casper
 
volg adofans.nl op ....
social media links volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 EXC 14 9 2 3 29
2 HEL 14 8 3 3 27
3 GRA 14 7 5 2 26
4 VOL 14 8 2 4 26
5 DBO 14 7 4 3 25
6 DOR 14 7 4 3 25
7 EMM 14 7 3 4 24
8 CAM 14 7 1 6 22
9 TEL 15 5 7 3 22
10 ADO 14 5 6 3 21
11 RJC 14 5 5 4 20
12 JAZ 14 5 2 7 17
13 TOP 14 4 4 6 16
14 EIN 15 4 4 7 16
15 JPS 14 4 2 8 14
16 MVV 15 2 7 6 13
17 JAJ 14 2 6 6 12
18 VVV 15 3 2 10 11
19 JUT 14 1 5 8 8
20 VIT 14 2 6 6 6
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
De Telegraaf

Datum plaatsing: 27-04-2019 10:36:00

Manders koestert rust bij ADO Den Haag


"Dat hebben we tegenwoordig aardig voor elkaar bij ADO."


door Valentijn Driessen
 
 
De rimpeling een maand geleden was ADO-directeur Mattijs Manders een doorn in het oog. In alles predikt hij rust bij ADO Den Haag en dan verschijnt er na een vergadering van de rvc een artikel in De Telegraaf met de kop dat hij op de schopstoel zit bij de club.
 
"Ik kon me niet vinden in het artikel; commissaris Felix Wu van onze Chinese eigenaar United Vansen (UVS) heeft mij niet verteld dat hij van me af wil." Wat Wu anderen vertelt, zegt Manders inderdaad niet te weten. "Daar kan ik ook niets mee. Er kan sprake zijn van interpretatieverschil. Dat gebeurt weleens als je mensen uit twee totaal verschillende culturen als China en Nederland bij elkaar zet. Mijns inziens zijn we juist goed bezig bij ADO Den Haag. De verhouding met China is goed."
 
 
Transferresultaat
Manders geeft toe dat het af en toe best knettert tussen hem en de Chinese eigenaar. "Niet erg. Je moet elkaar scherp houden. Natuurlijk weet ik van de wensen van China om eens zwarte cijfers te schrijven. Maar hoe realistisch is dat, als vorig seizoen zestien van de achttien Eredivisie-clubs operationeel verlies lijden? Het businessmodel van nagenoeg iedere Nederlandse Eredivisie-club is gericht op transferresultaat om rond te komen. Wij willen structureel winst boeken na transferresultaat. Zoals bijna alle Eredivisie-clubs."
 
Met dat uitgangspunt is volgens Manders niets mis. Alleen slaagt ADO Den Haag daar niet altijd in. "Klopt, maar er zijn hier de afgelopen tien jaar zoveel wisselingen geweest van eigenaren, directeuren, technisch directeuren en trainers dat er nooit rust is geweest om structureel iets op te bouwen."
 
Dat is wat Manders de Chinese eigenaar ook heeft verteld en inmiddels werkt hij naar eigen zeggen twee jaar in relatieve rust. "Langzamerhand zijn we waarde aan het opbouwen met het eerste elftal en met de jeugdopleiding, waar we jaarlijks 1,4 miljoen euro in investeren, en op commercieel gebied halen we meer op met minder personeel."
 
 
Hui Wang
Komend seizoen hoopt Manders de begroting naar 16 miljoen euro te tillen. "Met instemming van UVS. Liefst stoten we door naar 20 miljoen euro, maar dan moeten we een andere omzetbron aanboren. Een Chinese eerste elftalspeler zou dat kunnen bewerkstelligen, maar dat is laatst helaas niet gelukt met Yuning Zhang. In de huidige situatie denk ik dat zo’n 17 miljoen euro de max is voor ADO Den Haag. Zonder dat we onze hand hoeven op te houden bij UVS. Over twee seizoenen hopen we dat te bereiken. Ja, inderdaad is dat een jaar later dan de planning, die ik bij mijn aantreden voor ogen had. Maar in mijn eerste zes maanden is hier nogal wat gebeurd tussen directie en Wang Hui, president van de Chinese aandeelhouder UVS."
 
Op bestuurlijk vlak lag Manders volledig overhoop met Wang. "Noem het een valse start. De club schreef zwarte cijfers toen UVS in 2014 ADO overnam. De jaren daarna werd het Chinese bedrijf plots geconfronteerd met forse verliezen. Er was al onbegrip toen ik in het voorjaar van 2016 aantrad als directeur. Na enige maanden voelde ik me zelfs genoodzaakt onze eigenaar UVS voor de ondernemingskamer te slepen omdat financiële beloftes niet werden nagekomen. We hadden geen geld meer om de rekeningen te betalen. Nee, dat is niet leuk en de sfeer in de bestuurskamer was bijzonder ongezellig. Toch is toen met de aangestelde bewindvoerders Ben Knüppe en Job van der Have de basis gelegd voor een stabiele relatie tussen ADO en China."
 
 
Stabiele middenmoot
Sportief is ADO Den Haag intussen al jaren een bijzonder stabiele Eredivisie-club. Relatief geruisloos voetbalt ADO sinds 2008 in de Eredivisie zonder ooit te zijn beland in de nacompetitie. Ook dit seizoen eindigt ADO in de middenmoot. Tijdens de bestuurlijke perikelen in 2016 dreigde degradatie wel even en besloot Manders in te grijpen samen met de door hem aangesteld manager voetbalzaken Jeffrey van As. "We stonden stijf onderaan en toen hebben we afscheid genomen van trainer Zeljko Petrovic en is hij opgevolgd door Alfons Groenendijk, wiens contract we inmiddels hebben verlengd. Een Eredivisie-club kan alleen gedijen met rust. Dat hebben we tegenwoordig aardig voor elkaar bij ADO."
 
 
Toekomstplan
Vandaar wil Manders met UVS graag een meerjarenplan op poten zetten. "Dat lijkt me heel gezond en je kan mensen daar ook op afrekenen als het fout gaat. Ja, ook Mattijs Manders haha."
Toch is dat niet eenvoudig te realiseren volgens de directeur. "De aanvankelijke doelstellingen van UVS waren Champions League spelen, Ajax voorbij, een tweede ring op het stadion en natuurgras. Inmiddels onderkent UVS de onhaalbaarheid, hoewel we wel bezig zijn met de overstap naar natuurgras."
 
 
Desondanks blijft Manders gissen waar de Chinese eigenaar nu echt naar toe wil met ADO. "Zwarte cijfers? Dan moet je bezuinigen, achteruit in het aantal contractspelers en spelerssalarissen. Daarmee zet je je status als Eredivisie-club op het spel. Dat lijkt me geen optie."
 
"Europees voetbal? Incidenteel zou dat kunnen, maar wil je dat structureel, dan moet UVS over de brug komen met een kapitaalinjectie. Daarmee zou je in een positieve spiraal terecht kunnen komen, maar geluiden in die richting vang ik niet op uit China."
 
 
Manders stelt daarom z’n eigen stip op de horizon. "Laten wij bij ADO Den Haag proberen op eigen kracht stappen vooruit te zetten. Dat kan bijvoorbeeld met enkele goede transfers. Zo kom je financieel wat ruimer in je jasje te zitten. Misschien dat we dan eens een speler kunnen kopen en voor meer verkopen."