Bron van dit artikel
Datum plaatsing: 19-03-2015 19:16:00
Limburger Courant: Hagenees, geboren in Venlo, droeg 1x het Oranje shirt
Niet alleen in Den Haag wordt Harry Heijnen herdacht maar natuurlijk ook in Limburg.
In de Limburger Courant werd vandaag het volgende artikel over Harry gepubliceerd.
Tekst Peter Leijsten
Eén van de bekendste citaten van de Franse oud-voetballer Eric Cantona luidt als volgt: ‘Een man kan zijn vrouw inruilen, zijn politieke voorkeur, zijn religie, maar nooit, nóóit ruilt een man zijn favoriete voetbal-club in’.
In het geval van Harrie Heijnen, dinsdagavond overleden op 74-jarige leeftijd, luidde die grote voetballiefde ADO Den Haag. ‘Mandje’ mocht dan wel geboren en getogen in Venlo zijn en bij VVV zijn profloopbaan begonnen en afgesloten hebben, de ware voetballiefde vond hij in de Hofstad. "Bij activiteiten met oud-VVV verontschuldigde hij zich er wel eens voor, alsof hij voelde dat de andere oudspelers hem kwalijk namen dat VVV hem weliswaar heel lief was maar dat ADO nog net daarboven op de eerste plek kwam”, aldus Hans Soentjens, voormalig algemeen directeur van VVV die tot en met vorige week nog gewoontegetrouw de laatste Voetbal International bij Heijnen en diens Haagse echtgenote en steunen toeverlaat Riet(je) kwam afleveren.
"Komm mal hier, Liemboerger”, zei ADO-trainer Ernst Happel in de jaren zestig van de vorige eeuw in zijn onnavolgbare mix van Nederlands en Duits als de wedstrijd op slot zat, "jetzt gehst du langs die Linie und machst ein vuurtje in die
Sechzehn.”
Want dat kon de Venlose rechtsbuiten als geen ander: een vuurtje ontketenen. ‘Harrie, Harrie, Harrie’, scandeerde het Zuiderpark dan in adoratie. ADO was in die jaren achter Ajax (Cruijff, Keizer en Swart) en Feyenoord (Kindvall, Moulijn en Van Hanegem) de nummer drie van Nederland. Trots als een pauw was Heijnen op die ene uitverkiezing voor Oranje. Op 18 september 1966 stond de Limburger aan de aftrap in Wenen in de interland tegen Oostenrijk (2-1 verlies). Minder verguld was de voorlopig laatste in Venlo geboren international wanneer redacteurenvan deze krant in latere jaren voor het woordje international steevast ‘eenmalig’ schreven.
Heijnen zag zijn Haagse makkers vaak en graag terug. Bij wedstrijden van ADO, maar hij had ze ook geregeld thuis in Venlo op de koffie. Vorig jaar mei (red. ADOfans: april), slokdarmkanker was ondertussen al in een vergevorderd stadium, ging zijn laatste wens in vervulling: nog één keer met Rietje naar een thuiswedstrijd van ADO. De clubicoon zag toe hoe de mannen van Henk Fraser FC Utrecht versloegen (4-1) en zich veilig speelden in de eredivisie. Een hardnekkige legende in Venlo wil dat Heijnen zijn bijnaam te danken had aan een publieke vrouw die werkte in de Venlose buurt waar Heijnen in de naoorlogse jaren opgroeide. Haar bijnaam was Mandje, waarna buurtgenoten de kleine Harrie ook zo doopten. Aanvankelijk had Heijnen dan ook een hekel aan zijn bijnaam.
Hij ‘vermarktte’ die op latere leeftijd overigens wel. Na zijn actieve voetballoopbaan bestierden Heijnen en zijn vrouw Riet een café op de Parade in Venlo. Op het grote raam van de kroeg prijkte groot ‘Riet en Mandje’.