Bron van dit artikel
Datum plaatsing: 24-09-2021 08:40:00
Liefde voor ADO buiten kijf, maar tijdbom tikt door
De liefde voor ADO Den Haag staat in de Haagse politiek niet ter discussie. Maar de club van de ondergang redden is nog niet zo simpel.
tekst: Sandrine Thelosen
Of de potentiële kopers de club daadwerkelijk overnemen, hangt onder meer af van de vraag of ze het stadion erbij kunnen kopen. Een taxatie wordt begin oktober verwacht. Intussen tikt de tijdbom verder.
Elke partij benadrukt het bij het spoeddebat in de Haagse gemeenteraad nog maar eens: het zou verschrikkelijk zijn als Den Haag straks geen profclub meer heeft. "Ook onze achterban is groot fan van ADO", zegt Tahsin Cetinkaya van Islam Democraten. De liefde voor de voetbalclub is deze donderdagavond overal.
Maar ADO Den Haag uit de modder trekken is een ander verhaal. Op dit moment vormt een groep Haagse investeerders, waartoe vastgoedondernemer Jeroen Lentze en clubicoon Martin Jol behoren, de enige overnamekandidaat. Die wil de club mét stadion, waar de gemeente de eigenaar van is.
Dat zit sommige raadsleden niet lekker. "Je koopt geen club om er rijk van te worden'', zegt Daniël Scheper van D66. Hij doet de oproep aan het Haagse publiek: "Houdt u van de club? Koop die club dan en speel geen spelletjes."
Eerder klonk het dat het de investeerders ook om het parkeerterrein en de ontwikkelmogelijkheden van het gebied ging. Maar dat bestrijdt wethouder van financiën Anne Mulder. Ook hij doet een duit in het zakje door zijn liefde voor de Haagse club uit te spreken. "ADO is belangrijk voor de stad. We staan in nauw contact met de club."
Maar de bewegingsvrijheid van de gemeente is beperkt. Hart voor Den Haag en PVV pleiten in het spoeddebat voor huurverlaging. "In deze stad geven we jaarlijks tientallen miljoenen aan kunst en cultuur. Terwijl in het Forepark het grootste kunstwerk van Den Haag staat. Dat clubgevoel staat echt op het spel'', zegt Sebastian Kruis (PVV).
Maar volgens Mulder is het niet zo simpel. "We kunnen geen huurkorting geven, want dat is staatssteun en dat mag wettelijk niet", zegt hij. De huur bedraagt 1 miljoen euro. Dat is volgens Mulder niet kostendekkend voor de gemeente. "Dat is dus relatief laag."
De grote vraag is of de gemeente meewerkt aan de verkoop van het stadion. Ook dat mag volgens Europese regelgeving niet zomaar voor een symbolisch bedrag. Dus moet de gemeente een marktconforme prijs krijgen voor het stadion.
Alle verzoeken om de club uit de ellende te trekken, lopen via ADO zelf. Begin september vernam Mulder voor het eerst over de potentiële groep kopers. Het is de vraag of het bestuur van ADO daar niet eerder mee had kunnen komen.
Zes punten
De plannen van Lentze en Jol worden nu bekeken. Er is onder meer een taxatie van het stadion in gang gezet. Mulder: "We verwachten begin oktober de raad hier vertrouwelijk over te informeren." Maar de tijd dringt. De KNVB bracht de club al zes punten in mindering en half oktober moet het tekort van 5 miljoen euro gedicht zijn. Zo niet, dan verliest ADO zijn licentie.
De gemeenteraad lijkt slechts te kunnen afwachten. Richard de Mos (Hart voor Den Haag) ziet het somber in. De wethouders doen volgens hem vrijwel niks. "Als deze mannen onze club moeten redden, wacht ons een zware toekomst."
Maar een oplossing willen ze allemaal. "Elk verzoek dat ADO bij ons doet, bekijken we serieus'', zegt Mulder. Scheper (D66) hoopt dat de oplossing komt van mensen met een hart voor de club. Hij noemt het verdrietig te moeten kijken naar een club die lijdt onder wanbestuur en mismanagement. "Ik hoop dat het straks in de bestuurskamer net zo goed gaat als nu op het veld."