Bron van dit artikel
Datum plaatsing: 28-08-2021 16:16:00
Lentze/Jol wil ADO alleen als het stadion ook hun eigendom wordt
'Zal niet voor een habbekrats zijn'
tekst: Michiel van Gruijthuijsen
Alleen als het stadion bij de overnamedeal zit, wil de groep Lentze/Jol ADO Den Haag kopen. De gemeente werd eerder juist volledig eigenaar om de noodlijdende club overeind te houden. "Als we met een stadionverkoop de club voor de supporters veiligstellen is dat zeker een optie.”
Het is een tussenzin aan het eind van een opnieuw kort en vrij technisch statement van de Haagse profclub. Toch geeft het een nieuw inzicht in de mogelijke toekomst van ADO Den Haag, waarin de gemeente een steeds kleinere rol lijkt te spelen.
In vier alinea’s geeft ADO opnieuw een tussenstand van de overnameperikelen die de club en haar supporters al maanden in een wurggreep houden. Het onderhandelt nu exclusief met de groep Jeroen Lentze/Martin Jol.
Voorwaarde
Die denkt er nu serieus over na om naast de voetbalclub ook het onderkomen in het Forepark aan te kopen. ‘Onderdeel en voorwaarde van het voorstel van groep Lentze/Jol is ook dat ADO Den Haag het stadion van de gemeente Den Haag in eigendom zal overnemen.’
De gemeente Den Haag was al grotendeels eigenaar van het huidige Cars Jeans Stadion. Maar besloot in 2008 en 2012 delen van het hoofdgebouw over te nemen om de nieuwe dreiging van een faillissement van de club af te wenden.
Voor de overname van het stadion zal ADO stevig moeten onderhandelen met de gemeente Den Haag. Die is eigenaar van het stadion (huur 180.000 euro per jaar), het veld (55.000 euro), het hoofdgebouw (475.000 euro) inclusief de commerciële ruimten (165.000 euro) en de parkeerterreinen (32.000 euro, 72.500 euro en 51.000 euro).
‘Heel kil’
Het loopt in een statement alvast vooruit op die mogelijke gesprekken, die niet zomaar zijn afgerond. "De nieuwe eigenaar van ADO Den Haag kan bij een serieuze overweging het verzoek tot aankoop van het stadion een formeel verzoek indienen bij het gemeentebestuur. Daarin heeft de gemeente een verantwoordelijkheid naar alle inwoners van Den Haag om zorgvuldig om te springen met het geld van de belastingbetalers en dus ook met het gemeentelijk vastgoed waar zij zorg voor draagt.”
Een ‘heel kil’ statement om de club ‘in nood en met grote maatschappelijke waarde’ de helpende hand toe te steken, leest Richard de Mos van Hart voor Den Haag in die boodschap. "Iedere euro die de gemeente uitgeeft is namelijk van de belastingbetaler.”
De Haagse politicus pleitte meermaals voor de verlaging van de stadionhuur om de verkoop van de aandelen van de club te bespoedigen. "We staan van de clubs in de eerste divisie bovenaan. Niet met het aantal punten natuurlijk, maar wel met de huisvestingslasten. Die zijn conform de eredivisie. Niet het niveau waarop we nu spelen. Er zijn al overnamekandidaten afgevallen vanwege die huur.”
Kopzorg
Bovendien is alles beter dan met een failliete club en een leeg stadion achter te blijven, vindt hij. Het onderkomen is ook nog eens met ‘heel veel’ belastinggeld gebouwd. "Als we met een stadionverkoop de club voor de supporters veiligstellen is dat zeker een optie.” Met de verkoop heeft de gemeente ‘voor de langere termijn een kopzorg minder’.
Ook Daniël Scheper (D66) ziet het wel zitten dat de club ‘zijn eigen broek ophoudt’ en wat meer financiële afstand met de gemeente creëert. "Maar dat zal natuurlijk niet voor een habbekrats zijn. Ik snap wel dat de mogelijke nieuwe eigenaren aan hun portemonnee denken en roepen dat de gemeente moet bijspringen maar er zijn meer belangen.”
Het stadion als gemeentelijk eigendom was in het verleden juist een manier om de club te helpen, merkt Maarten De Vuyst (GroenLinks) op. Hij vindt de plannen ‘verrassend’ en is ‘nieuwsgierig’. "Wel moet er dan een goede indexatie van de waarde van het stadion komen. We zijn natuurlijk niet goed gek en willen niet dat de mogelijke verkoop over een paar jaar alsnog als illegale staatssteun wordt gezien.”