support Casper
 
volg adofans.nl op ....
social media links volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 HEL 11 7 3 1 24
2 EXC 11 7 2 2 23
3 DBO 10 6 3 1 21
4 GRA 11 5 4 2 19
5 DOR 10 5 3 2 18
6 VOL 10 5 1 4 16
7 EMM 10 4 3 3 15
8 TEL 11 3 6 2 15
9 ADO 11 3 6 2 15
10 EIN 11 4 3 4 15
11 CAM 11 4 1 6 13
12 RJC 11 3 4 4 13
13 JAJ 11 2 6 3 12
14 JAZ 10 3 2 5 11
15 JPS 11 3 2 6 11
16 MVV 11 2 5 4 11
17 TOP 10 2 3 5 9
18 VVV 11 2 2 7 8
19 JUT 10 0 5 5 5
20 VIT 10 2 4 4 4
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
Den Haag Centraal

Datum plaatsing: 21-09-2024 11:54:00

Lee Bonis: van dakdekker naar eerste spits van ADO Den Haag


Lee Bonis beloofde doelpunten, maar de nieuwe spits van ADO Den Haag wist het net vooralsnog nog niet te vinden. Hij weet ook: door hard te blijven werken, volgt de beloning vanzelf.


ADO Den Haag, Lee Bonisbron: denhaagcentraal.net
tekst: Tim Beck



Toen Lee Bonis (25) midden augustus werd gepresenteerd en zijn verhaal deed voor de camera’s van ADO TV wond hij er geen doekjes om. ‘Ik ben hier gewoon om doelpunten te maken,’ was zijn commentaar. In de eerste weken van het seizoen lukte hem dat nog niet, maar daar blijft hij rustig onder. De overstap van de NIFL Championship, de Noord-Ierse voetbalcompetitie, naar de Keuken Kampioen Divisie is intens, zo vertelt hij een kleine maand na zijn presentatie, terwijl hij onder het afdak van de tribune op het trainingscomplex in Rijswijk staat. De regenachtige omstandigheden zou je een voorbode kunnen noemen voor de 2-0-nederlaag tegen FC Den Bosch die twee dagen later zou volgen. Maandag speelde ADO Den Haag met 2-2 gelijk tegen Jong PSV.

Het gaat ADO dus nog niet voor de wind, maar vóór het verlies in Den Bosch vertelt Bonis dat hij in Nederland weinig reden heeft tot klagen. De nieuwe aanwinst heeft het naar zijn zin bij de club. Al benadrukt hij dat hij moet wennen aan de manier van voetballen. “Het is anders dan ik gewend was in Noord-Ierland,” aldus Bonis. “Ik heb voor mijn transfer research gedaan en wedstrijden van ADO Den Haag teruggekeken. In de Keuken Kampioen Divisie spelen teams met een hoge intensiteit en vallen ze constant aan. Bovendien zijn de velden in Nederland groter. Ik zit nog in die aanpassingsfase en moet nog wennen aan de speelstijl van de ploeg. Dat onder de knie krijgen is uitdagend, maar ik geniet ervan en over het algemeen verloopt mijn aanpassing naar behoren.”



Fijne stad
Zowel op als naast het veld, benadrukt Bonis. “Ik heb ook mijn research gedaan naar jullie land. Al was ik hier al twee keer eerder. Niet in Den Haag, maar ook dat blijkt een fijne stad om te wonen. Ik woon momenteel in het centrum, maar het zou kunnen dat ik nog ga verhuizen. Ik vind jullie Nederlanders erg behulpzaam en bovendien spreken de meeste mensen uitstekend Engels. Dat helpt bij mijn aanpassing. Nee, het is niet dat ik nerveus was voor de stap naar Nederland, want ik keek er vooral naar uit. Dit is altijd de uitdaging geweest die ik wilde aangaan.”

Vorig seizoen speelde Bonis voor de Noord-Ierse kampioen Larne FC, waarvoor hij in 31 wedstrijden 16 keer scoorde. Ondanks dat Noord-Ierland een marginale rol speelt in het Europese voetbal leefde hij daar ook al als een op-en-top prof. “Het stadion van ADO Den Haag is tien keer beter dan ik gewend was, maar de fans zijn redelijk hetzelfde: enthousiast en ze willen dat de ploeg op eenzelfde manier speelt. Ook qua professionalisme is het niet ineens totaal anders, want Larne FC is een van de beste clubs in Noord-Ierland en probeert progressie te maken op basis van professionalisme in zaken als voeding en training.”

Voordat Bonis in 2022 voor Larne FC ging voetballen, was dat anders. Toen speelde hij voor Portadown uit de gelijknamige plaats, waar hij is opgegroeid. Hij had er een parttimecontract en vulde de rest van de dag als dakdekker. “Op een normale dag stond ik om zes uur ’s ochtends op en ging ik naar de werf om alle spullen te pakken. Vervolgens reisden we naar de plek waar we die dag nodig waren. Soms was dat een halfuur, soms anderhalf uur. Ik was meestal rond een uur of vier klaar en dan moesten we nog terug. Om half zes was de training van Portadown. Die duurde tot acht uur en daarna was het meteen naar huis om te gaan slapen. De volgende dag was precies hetzelfde. Ja, dat waren behoorlijk lange dagen,” lacht Bonis.



Lee BonisDankbaar
Twee jaar lang genoot hij van zijn baan, maar hij is blij dat hij niet meer dagelijks het dak op hoeft. “Het was hard werken. Ik vond het niet erg, maar het was ook zeker niet altijd leuk. Als het koud was en wij op het dak stonden, dan genoot ik daar niet bepaald van. Gelukkig werden de dagen soms voor me aangepast. Als ik een wedstrijd had, mocht ik het die dag iets rustiger aan doen. Nee, ik heb nooit gedacht: ik ga me volledig focussen op een leven als dakdekker. Dat werk is geweest, en wat ik meeneem uit die tijd is vooral dat ik dankbaar moet zijn dat ik nu hier bij ADO Den Haag ben.”

Portadown, waar Bonis opgroeide, ligt zo’n halfuur rijden van de Noord-Ierse hoofdstad Belfast. Hij vertelt dat het een stad is waar iedereen elkaar kent. Op jonge leeftijd deed Bonis aan rugby, maar rond zijn tiende maakte hij de switch naar voetbal. “Ik begon als keeper,” herinnert hij zich. “Ik kon aardig keepen, maar op een gegeven moment begon ik het saai te vinden onder de lat. Ik wilde spits worden. Per team heb ik me opgewerkt naar het eerste team van Portadown, maar ik wilde altijd al overzee gaan voetballen. Ik ben hard blijven werken en deze zomer werd ik uiteindelijk beloond met de overstap naar ADO Den Haag.”



Jong Noord-Ierland
Gevraagd naar zijn doelen, blijft Bonis enigszins vaag. Niet omdat hij ze niet wil delen, maar vooral omdat hij zelf nog niet goed weet waar zijn uiteindelijke horizon ligt. “Ik wil gewoon zo hard mogelijk blijven werken om erachter te komen waar mijn lat ligt, wat mijn hoogste niveau is. Als je dat blijft doen, word je vanzelf beloond. Mijn transfer naar ADO Den Haag is een volgende stap in dat proces. Of ik ook een dromer ben? Nou, natuurlijk droom ik van dingen. Ik heb in het verleden eens voor Jong Noord-Ierland gespeeld en vorig jaar kreeg ik een uitnodiging voor het eerste elftal. Dat ging uiteindelijk niet door, maar het is wel mijn doel. Hopelijk ziet de bondscoach dat ik bij ADO Den Haag iedere dag keihard werk om die droom te verwezenlijken.”