Bron van dit artikel
Datum plaatsing: 06-12-2016 11:20:00
KNVB wil grondiger antecedentenonderzoek investeerders
"Niet alleen ADO is nu klaar met Wang Hui"
Terwijl ADO Den Haag de macht van zijn eigenaar snel hoopt in te perken, stuurt de KNVB aan op betere screening van investeerders zoals Wang Hui.
door Wietse Dijkstra
Wie de muziek betaalt, bepaalt wat er gespeeld wordt. Maar zo makkelijk is het voor Wang Hui nu ook weer niet om iedereen bij ADO naar zijn pijpen te laten dansen. Chinese grootaandeelhouder en voorzitter van de rvc dient zich op 15 december te verantwoorden bij de ondernemingskamer in Amsterdam, omdat de N.V. ADO Den Haag hem 'wanbeleid' verwijt.
De zaak staat los van het kort geding waarin de club op 28 december de door Wang toegezegde 2,2 miljoen euro vordert, maar is zeker zo interessant. En urgent, want voor de directie van ADO is het dé manier om baas in eigen huis te blijven. Wordt ADO in het gelijk gesteld, dan valt het plan van Wang om de directie en rvc met eigen mensen naar zijn hand te zetten, in duigen. In dat geval behoudt United Vansen (UVS), het bedrijf van Wang, het economische recht op de 99,9 procent van de aandelen, maar komt de zeggenschap erover te liggen bij een onafhankelijk persoon.
Het lijkt een ingewikkelde en slepende juridische procedure en dat kan het ook zeker worden. Maar de ondernemingskamer kan bij spoedeisende zaken als deze ook op heel korte termijn een 'voorlopige voorziening' treffen. De clubleiding van ADO, momenteel met handen en voeten gebonden, hoopt daarmee zo snel mogelijk weer enigszins te kunnen handelen. Ook als een definitieve beslissing langere tijd op zich laat wachten.
Dat het zover is gekomen dat ADO voor de rechter moet aantonen dat Wang er een potje van maakt en niet in het belang van de club handelt, zegt veel over de totaal verziekte sfeer tussen beide partijen. De tijd van praten is definitief voorbij in Den Haag. "Als we niets doen, stevenen we af op een megaprobleem", zegt directeur Mattijs Manders over de situatie die uniek is in het Nederlandse betaalde voetbal.
Mocht ADO in het gelijk gesteld worden door de ondernemingskamer, dan heeft de club het geld dat Wang nog verschuldigd is overigens nog niet binnen. Maar ADO voorkomt zo in elk geval wel dat de Chinees met een nieuwe directie en een meerderheid in de rvc straks alle macht heeft, waardoor hij in theorie zelfs in staat is om het kort geding tegen hem in te trekken. Haast is dus geboden.
Bij de KNVB wordt het conflict tussen ADO en Wang met grote interesse gevolgd. "Het is helder dat deze situatie niet gewenst is", zegt Marc Boetekees, bestuurssecretaris betaald voetbal van de KNVB. "Door de combinatie aandeelhouder/voorzitter van de rvc ontstaat onrust." De voetbalbond zit niet te wachten op schimmige eigendomsconstructies zoals bijADO en Vitesse, clubs waar niet duidelijk is wie nou precies de baas is.
Tijdens de algemene vergadering betaald voetbal werd vorige week daarom een plan gelanceerd om vanaf volgend seizoen meer controle uit te kunnen oefenen. Bij een aandelenoverdracht zou voortaan uitvoerig onderzoek moeten worden gedaan om de Ultimate Controlling Party - wie heeft de uiteindelijke zeggenschap? - te achterhalen.
"We willen bijvoorbeeld niet dat criminelen het voor het zeggen hebben", aldus Boetekees. "Dus moet je kijken waar het geld vandaan komt en of iemand goed voor zijn geld is. Volg je de lijn bij ADO, dan kom je uit bij UVS, maar boven UVS staat weer een partij, waar Wang niet de baas is." Of een gedegen forensisch onderzoek de problemen met Wang had voorkomen, is nog maar de vraag. "Als hij zegt dat hij drie miljoen euro betaalt en hij doet het niet, dan houdt het op", zegt Boetekees, die gezien de penibele situatie veel overleg voert met ADO. "Daar is geen enkel systeem tegen bestand."