Bron van dit artikel
Datum plaatsing: 08-06-2020 09:40:00
KNVB dient Deltaplan in bij VWS
De KNVB heeft, vanwege het coronavirus, afgelopen vrijdag bij het ministerie van VWS een Deltaplan (noodplan) voor het betaald voetbal ingeleverd.
Het Deltaplan, dat in handen is van de NOS, bestaat uit drie onderdelen: een solidariteitsplan, een verzoek om financiële hulp van de overheid en een uitgebreid veiligheidsplan.
Volgens de KNVB zal het protocol steeds worden geëvolueerd en doorontwikkeld, waardoor het nog kan worden aangepast.
De NOS heeft de belangrijkste voorwaarden en regels, die als het plan wordt goedgekeurd zullen gelden wanneer de eredivisie in september weer mag gaan beginnen, op een rij gezet.
Kleedkamer
De clubs zouden aparte kleedkamers voor spelers, reserves en technische staf moeten hebben. Indien niet mogelijk zou er anderhalf meter afstand moeten worden gehouden.
Aanwezigen
Er zouden totaal 300 aanwezigen per wedstrijd in het stadion mogen zijn, verdeeld over vier 'zones' in en rondom het stadion.
Los van de spelers (11 basisspelers en 12 reserves per team) en scheidsrechters (4) zou het bijvoorbeeld om beveiligers (44), ballenjongens en -meisjes (4), EHBO-ploeg (5), een schoonmaakteam (4) en één medewerker voor de dopingcontrole gaan.
Spelerstunnel
Ook in de spelerstunnel zou er anderhalve meter afstand worden gehouden. Daarnaast mogen de teams niet tegelijkertijd in de tunnel zijn.
Ballenjongens en -meisjes
Op het veld zijn maximaal 4 ballenjongens en -meisjes aanwezig (aan iedere zijde van het veld één). Hun belangrijkste taak is het desinfecteren van de ballen. Deze worden vervolgens teruggelegd naast het veld, waar minimaal 20 ballen klaar liggen.
Mascottes
Wanneer de elftallen het veld op komen zal dat zijn zonder mascottes. Dat betekent dus geen kinderen meer aan de hand van voetballers en ook mascotte Storky zou niet het veld mogen opkomen.
Begin van de wedstrijd
Er zouden geen elftalfoto's mogen worden gemaakt, geen handen geschud en bij de toss zal er geen fysiek contact zijn tussen de aanvoerders en scheidsrechters.
Hygiënecoördinator
Dit is een lid van de thuisspelende ploeg, waarschijnlijk iemand van de medische staf. Hij of zij moet zorgen voor de juiste informatievoorziening, controleert de actuele gezondheidsstatus en zorgt ervoor dat de hygiënevoorschriften worden nageleefd.
Dug-out
Er zal voldoende ruimte in de dug-out moeten zijn tussen alle spelers en technische staf. Wanneer dat niet lukt, zullen er stoelen naast de dug-out worden geplaatst.
Na afloop
Interviews met de spelers na afloop moeten op een alternatieve manier worden gehouden. Journalisten kunnen bijvoorbeeld digitaal, buiten het stadion of vanaf een tribune hun vragen stellen. Ook zal de trainer na afloop geen persconferentie geven.
KNVB wil in zeven stappen naar spelen met publiek
De KNVB heeft in het Deltaplan zeven stappen beschreven waarmee het voetbal terug kan keren naar wedstrijden in volle stadions.
1. Niet spelen.
2. Trainen met restricties (huidige fase).
3. Trainen zonder restricties (eind juni, uiterlijk 1 juli).
4. Oefenwedstrijden tussen ere- en eerstedivisieclubs (half juli).
5. Spelen zonder publiek (vanaf 1 september).
6. Spelen met een beetje publiek.
7. Spelen met volle stadions (vanaf 1 januari 2021).