Bron van dit artikel
Datum plaatsing: 02-11-2020 08:30:00
Kishna: Ik kon hier niet mee leven
Depressie in het voetbal. Dieptepunt was wel toen ik dacht: 'als ik dit nog langer blijf houden, dan wil ik er niet meer zijn. Ik kan hier niet mee leven'.
bron: RTL Nieuws
programma 'Andy Niet te Vermeijde'
Ricardo Kishna heeft met paniekaanvallen en een depressie gekampt. Dit vertelt de voetballer van ADO Den Haag in een nieuwe aflevering van het Videoland-programma 'Andy Niet te Vermeijde'. De oud-Ajacied ging door een diep dal: "Dieptepunt was wel toen ik dacht: 'als ik dit nog langer blijf houden, dan wil ik er niet meer zijn'."
"In het voetbal is het een soort van taboe om je uit te spreken als het slecht met je gaat", begint Kishna tegen Van der Meijde. "We zijn allemaal mannetjes, we willen allemaal voorop lopen. Dat is okay, dat heb ik misschien ook wel. Maar er zijn ook momenten waarop het minder gaat. Ik denk dat het heel belangrijk is om dat te delen. Om mensen het gevoel te geven, dat meerderen dit hebben."
'Bijna alles ging kapot'
Kishna vertelt in de aflevering, die morgen op Videoland te zien is, dat de moeilijke band met zijn vader, zware knieblessures en daaruit voortkomende onzekerheid over zijn toekomst hem hard raakten.
"Ik ben echt depressief geweest. Elke avond als ik in bed lag, durfde ik mijn ogen niet te sluiten, omdat ik bang was niet meer op te staan. Ik heb serieus het gevoel gehad dat ik dood ging. Ik heb medicijnen moeten slikken om normaal de dag door te kunnen komen."
Zijn thuissituatie kwam onder enorme druk te staan. "Ik kon niet meer voor mijn gezin zorgen en ben uit huis gegaan, heb ergens anders gewoond. Ik was echt moeilijk die tijd. Mijn relatie was bijna kapot, haast alles ging kapot. Als je al niet met jezelf kunt leven, dan ga je het op iedereen afreageren."
'Heb 38 symptomen'
"Ik werd helemaal gek", gaat Kishna verder. "Ik dacht dat ik een tumor in mijn hoofd had, dat ik een hartaanval of een beroerte kreeg. Ik liet een scan van mijn hoofd, hart en longen maken, om van alles uit te kunnen sluiten."
Op een gegeven moment werd het Kishna bijna te veel.
Een gesprek met zijn psycholoog hielp. "Bram Bakker gaf me een boek. Hij zei: 'je hebt paniekaanvallen'. Ik verklaarde hem voor gek, omdat ik echt dingen voelde. Maar van 50 symptomen van paniekaanvallen uit dat boek, heb ik er 38. Dan ga je wel nadenken."
'Kuip-vrees'
De gesprekken met zijn psycholoog, nieuwe inzichten en een reis naar het buitenland brachten de benodigde rust. Nu ziet alles er rooskleuriger uit voor Kishna, die zelfs aan een rentree in het betaald voetbal kan gaan denken. Hij heeft bij ADO Den Haag de groepstraining hervat, na al het blessureleed van de afgelopen jaren.
De oud-Ajacied denkt zeker te weten dat meer voetballers kampen met angstaanvallen en/of met depressie. "Ik heb verhalen gehoord over jongens die Kuip-vrees hadden en voor elke wedstrijd een pilletje moesten slikken. Heel heftig."
"Het erge is: je hebt het niet onder controle", sluit Kishna af. "Daarom vind ik het zo belangrijk om dit te vertellen. Als zoiets gebeurt, praat er
dan over en vraag om hulp."
'Wilde mezelf van kant maken'
Ex-topvoetballer Andy van der Meijde herkent zichzelf in het verhaal van Ricardo Kishna. "Ricardo is een voorbeeld voor andere spelers."
De oud-speler van onder meer Ajax, Internazionale, Everton en het Nederlands elftal ging zelf ook gebukt onder eenzaamheid en 'een gebrek aan liefde'. Dit vertelt hij in de nieuwe aflevering van het Videoland-programma 'Andy Niet te Vermeijde'.
"Voor de buitenwereld had ik alles. Veel geld, een Ferrari. Maar ik wilde mezelf van kant maken. Zo gek was ik", zegt Van der Meijde.
"Ik heb er respect voor dat hij dit durft te zeggen", reageert hij op de boodschap van Kishna. Van der Meijde zet kanttekeningen bij hoe de buitenwacht soms tegen de voetballerij aankijkt. "Het is niet alleen maar glitter and glamour. Voetballers zijn mensen, geen robots. Zij hebben ook gevoel en emoties."