Bron van dit artikel
Datum plaatsing: 24-09-2021 17:45:00
'Japanse interesse in overname ADO Den Haag'
Er kan weer een extra naam worden toegevoegd aan de enorme lijst met potenti#ele ADO-kopers. De club praat momenteel met ACA Investments, een investeringsmaatschappij met als thuisbasis Japan. Intussen is er ruis op de lijn over een taxatierapport van de gemeente.
tekst: Stef de Bont
De ADO-soap houdt aan. Deze week meldde VI dat er voor eind oktober een overname gerealiseerd moet zijn. Als op 1 november de garantstelling van vijf miljoen euro niet op de bankrekening staat, dan komt de KNVB-licentie in het geding. In Den Haag wordt men inmiddels zenuwachtig. De clubleiding laat weten dat er nog dagelijks nieuwe potentiële kopers op de stoep staan, maar de tijd begint te dringen. Een korte update.
Of het daadwerkelijk klopt dat er steeds weer nieuwe partijen hun intrede doen? Het lijkt er wel op. Begin deze week werd VI getipt dat ACA Investments aan tafel zat. ACA staat voor Asian Capital Alliance. De investeringsmaatschappij heeft als thuisbasis Tokyo, maar zou ook actief zijn in Thailand, Maleisië en India.
Zouden zij nu in ADO stappen? Het lijkt erg onwaarschijnlijk. De laatste weken ging het vooral over de Groep Lentze/Jol en een groep rondom zaakwaarnemer Rob Jansen. Hagenezen dan wel mensen met gevoel bij de club. Want dat was de afspraak die in een eerder stadium met afvaardigingen van de supporters was gemaakt.
Het was één van de vele geruchten, waar we in eerste instantie niks op uit deden. Maar nadat we voor de derde keer werden getipt over deze ACA, zochten we contact met de woordvoerder van de club. Deze was eerst niet voornemens op het verhaal in te gaan. "We hebben al eerder gezegd dat er meerdere geïnteresseerde partijen zijn…" Vervolgens braken we in. Die langspeelplaat kennen we inmiddels. ADO staat te koop, diverse partijen melden zich en iedereen wordt serieus genomen. Maar hoe serieus is ACA?
Schoorvoetend gaf de woordvoerder toe dat er meer speelde. "Dat is één van de geïnteresseerde partijen inderdaad. Zoals je weet zijn er de laatste maanden ook wat luchtfietsers geweest. Dat zou ik over deze partij zeker niet willen zeggen. Het is een serieuze partij."
Als deze partij er wel in slaagt een deal te sluiten, dan zou de club overgaan van Chinese in Japanse handen. Maar de afspraak was toch dat de club weer Haags of in ieder geval Nederlands bezit zou worden? "Dat was maanden terug", verzucht de woordvoerder. "De situatie is veranderd." Met andere woorden: ADO is minder kritisch dan voorheen. Het is in de fase gekomen dat de club vooral overeind moet worden gehouden.
Zoals we van de week al schreven: hij of zij die het Tikkie van de algemeen directeur betaalt, zit op pole position. De club ontkende eerder in de week aan VI dat er achter de schermen al een deal met een partij ligt en dat al het andere gekrakeel puur voor de bühne is.
Bom
United Vansen (UVS), de grootaandeelhouder, zegt de partij niet te kennen. ACA Investments heeft dus geen contact opgenomen met Wang Hui of één van zijn kameraden. Het bevestigt het eerder geschetste beeld dat ADO er alles aan doet om de aandelen zelf aan de man te brengen. Dit is mede ingegeven door de enorme betalingsachterstanden die UVS heeft.
Intussen barstte er op donderdagavond een andere bom. Er vond een spoeddebat plaats over het stadiondossier. Het Cars Jeans Stadion is in het bezit van de gemeente Den Haag. Praktisch alle kopende partijen lopen tegen dezelfde muur op; de enorme huurlasten. Wie ADO koopt mag direct een miljoen euro huur aftikken.
Er is ADO en veel potentiële overnamekandidaten veel aan gelegen om het stadion te kopen. Daarmee vervallen de huurlasten en kan er zelfs geld worden verdiend. De Groep Lentze/Jol liet eerder weten tien miljoen euro over te hebben voor de aankoop van het stadion plus parkeerplaatsen. De gemeente Den Haag sputterde tegen, maar ging uiteindelijk akkoord met de taxatie van het stadion én de omgeving.
Donderdagavond, tijdens het debat, zei wethouder Anne Mulder dat de gemeente echter alleen het stadion zou laten taxateren. Dit op verzoek van ADO Den Haag. Een vreemde ontwikkeling, aangezien De Groep Lentze/Jol vanaf dag één aangaf zowel het stadion als de parkeerplaatsen te willen kopen. Zij zijn nog altijd geïnteresseerd in de club, maar hun voorstel lijkt hier niet serieus te zijn genomen.
"Dat is gedaan omdat het anders erg lang ging duren allemaal", vertelt de Haagse woordvoerder. "Het idee was om ons in eerste instantie te beperken tot het stadion. Herstructureringsdeskundige Jeroen Reiziger zou dit laten weten aan de Groep Lentze/Jol en heeft dit ook gedaan. Ze zijn van tevoren geconsulteerd."
Een rondgang leert dat daar de meningen over verschillen. De hoop is nu dat er begin oktober een taxatierapport ligt. En dat is rijkelijk laat. Opvallend was verder dat Mulder bij het voorstel van de Groep Lentze/Jol sprak over ontwikkelingsgronden rondom het stadion, iets wat niet in het voorstel staat dat de partij op 24 augustus neerlegde bij ADO Den Haag. Een document dat VI bezit.
Daarin staat overigens ook dat niet de potentiële aandeelhouders maar de N.V. ADO Den Haag het stadion koopt. Bovendien heeft de Groep Lentze/Jol een kettingbeding laten opnemen in het inmiddels verlopen voorstel. De vastgoedjongens, zoals ze door een enkeling worden weggezet, zouden in de toekomst niet zomaar het stadion kunnen verkopen. Het is de gemeente die dit kan blokkeren.
Fruitvlieg
De Groep Jol/Lentze was niet bereikbaar voor commentaar, maar het ondersteunt hun verhaal dat ze niet overal met open armen worden ontvangen. Niet bij de gemeente en niet in de Haagse bestuurskamer. Inmiddels tikt de tijd in het nadeel van de BVO. Alle serieuze overnamepartijen hebben een stadiondossier. De één vraagt om een huurverlaging, de ander wil het stadion kopen. Als er op z"n vroegst pas begin oktober een taxatierapport ligt wordt het wel erg kort dag.
Richard de Mos, initiatiefnemer van het spoeddebat en fractievoorzitter van Hart voor Den Haag, reageerde na afloop van het spoeddebat geïrriteerd tegenover VI. Hij was vooral teleurgesteld in wethouders Mulder en Bredemeijer. "Deze twee wethouders hebben de ADO-clubliefde van een fruitvlieg. Ze hebben als eigenaar van het stadion nada nul gedaan, terwijl de herstructureringsdeskundige heeft gesteld dat juist het stadion hét struikelblok vormt bij de overname."
"Verder zijn ze geen moment ingegaan op mijn voorstellen om te komen tot een andere huurconstructie. Als de club straks omvalt houd ik hen hiervoor mede verantwoordelijk", aldus De Mos..