Bron van dit artikel
Datum plaatsing: 04-08-2021 23:57:00
'Is ADO wanhopig? Nog geen steek verder'
ADO geeft Cosinus Group in overnamesoap een nieuwe kans
tekst: Marijn Abbenhuijs
ADO Den Haag is vier maanden nadat de eerste deal met Cosinus Group Capital Partners afketste nog geen steek verder gekomen in het overnameproces. Nu is er weer een akkoord met de investeringsmaatschappij. En weer wordt er niet betaald.
De contracten waren al getekend, de directie van ADO haalde opgelucht adem. De gigantische bestuurlijke en financiële crisis die dreigde, zou daarmee in de kiem gesmoord worden. Cosinus Group zou het tekort dekken namens United Vansen (UVS), de Chinese eigenaar van de Haagse club en daarna kon er worden gebouwd aan een nieuw ADO.
De overnamedeal met Cosinus Group Capital Partners ketste af. Hagenaar Anthony Rothengatter had als uitvoerend partner van die Nederlands-Zwitserse investeringsmaatschappij de nieuwe eigenaar moeten worden, maar het geld kwam niet. Betalingstermijn op
betalingstermijn verstreek. Tot woede van UVS, tot ontsteltenis van iedereen rondom de club. En dus ketste de deal begin april af.
Startsein
Het was het startsein van een zwaar proces, waarin er alsnog een nieuwe geldschieter gevonden moest worden. In de Haagse rechtbank werd een kort geding uitgevochten tegen UVS en daarna nog een bezwaar van de grootaandeelhouder tegen de uitspraak daarvan. Er volgt eind september nog een hoger beroep, omdat die uitspraak bleef staan. UVS moet namelijk twee miljoen betalen, maar wil dat niet. Als het hoger beroep op 28 september voorkomt, is de overnamesoap een halfjaar bezig.
En op dit moment lijkt de Haagse club daarin nog helemaal niets opgeschoten te zijn. Een WHOA-procedure waarin de club UVS de aandelen afhandig probeert te maken en waarin de schulden van de club moeten worden gesaneerd, zodat er een doorstart kan worden gemaakt, beheerst het traject momenteel.
Frustraties
Een deal tussen Martin Jol en UVS ketste af. De ict-miljonair Ad Nederlof was in verregaande onderhandeling met het ADO-bestuur,
net als een Haags collectief met vastgoedondernemers Jeroen Lentze en Ed Maas. Maar het kwam nooit tot een akkoord. Dan weer wilde de gemeente Den Haag niet akkoord gaan met een fikse verlaging van de huur van het stadion. Dan weer plaatste de ADO-directie haar vraagtekens bij het imago van Maas.
En nu, bijna drie maanden nadat ADO definitief uit de eredivisie degradeerde, op de vooravond van de start van de Keuken Kampioen Divisie, is Cosinus Group weer in beeld. Rothengatter schermt met het geld van Duitse investeerders. Voormalig profvoetballer Michael Melka, die als keeper onder meer uitkwam voor Borussia Mönchengladbach en Fortuna Düsseldorf, en zijn moeder Petra moeten Rothengatter helpen om ADO alsnog in handen te krijgen.
Verstreken
Veel is er veranderd sinds de eerste deal tussen Cosinus Group en UVS afketste. ADO speelt aanstaande zondag weer een competitiewedstrijd. Niet tegen Ajax, maar tegen Jong Ajax. Maar wat hetzelfde is gebleven, is dat Cosinus Group niet betaalt. Drie termijnen zijn inmiddels alweer verstreken. Toch krijgen Rothengatter en zijn Duitse investeerders nog wat langer de tijd om met het geld te komen. De hele club smeekt om niet wéér een bittere tegenvaller.