Bron van dit artikel
Datum plaatsing: 20-01-2022 10:10:00
'In bijna heel Europa zitten de stadions vol, behalve bij ons'
Clubs dreigen stadions open te gooien, burgemeesters overleggen morgen, maar roepen al op tot meer terughoudendheid. 'Dit roepen brengt alleen schade toe'
Morgen zitten de 'voetbalburgemeesters' met elkaar aan tafel. Insteek: de noodkreet bespreken van hun profclubs, die de stadions per 28 januari uit protest dreigen te openen. MVV zette gisteren alvast de botte bijl in en gaat fans hoe dan ook toelaten. ,,Denk na wat je over jezelf afroept als club."
tekst: Dennis van Bergen
In een ronkend persbericht rekende de KNVB gisteren voor dat de Nederlandse clubs in het seizoen 2020-2021 219 miljoen euro minder omzet behaalden dan in het seizoen ervoor. Een fors deel daarvan, 155 miljoen euro, is een direct gevolg van de coronapandemie. Na het eerdere statement van de clubs, die vanaf 28 januari hun stadions demonstratief willen openen wanneer het kabinet niet met versoepelingen komt, voerde de BV Voetbal de druk op de politiek daarmee weer een stukje verder op. De boodschap, opnieuw: de financiële rek is eruit in eredivisie en eerste divisie.
,,Ik snap de zorgen van de clubs heel goed", stelt voetbalburgemeester Paul Depla van Breda. ,,Tegelijkertijd zijn de meeste sectoren veel harder getroffen dan het profvoetbal. Een concert in het Concertgebouw wordt niet uitgezonden via ESPN. Nachtcafés zijn al 22 maanden dicht. Iets meer terughoudendheid van de clubs zou daarom gepast zijn."
Morgen zit Depla om de tafel met zijn collega-burgemeesters. Dan zal onder meer het voornemen van de clubs om de stadions per 28 januari demonstratief te openen worden besproken. Daaraan voorafgaand hebben de clubs de afgelopen dagen al volop contact gehad met hun burgervader. Insteek van die gesprekken is vanuit de clubs om gezamenlijk op te trekken richting de nieuwe zorgminister, Ernst Kuipers, onderdeel van het kabinet dat op 25 januari weer een zogenaamd 'weegmoment' heeft over mogelijke versoepelingen.
Cambuur-directeur Ard de Graaf sprak gisteren nog met Sybrand van Haersma Buma, burgemeester van Leeuwarden. ,,Ik voelde heel veel begrip van zijn kant", zegt De Graaf. ,,Kijk, als Nederland hebben we dat Fieldlab-experiment georganiseerd, waaruit is gebleken dat voetballen met fans veilig kan. En wat zie je nu? Nagenoeg in heel Europa zitten de stadions vol, met dank aan 'ons' experiment. Behalve bij ons, nota bene de initiatiefnemer. Dit valt niet langer uit te leggen."
Ook richting de supporters niet, menen De Graaf en zijn collega-clubdirecteuren. Te meer omdat het aantal corona-gerelateerde ic-opnames met de dag verder daalt in ons land en in landen als Engeland en Denemarken het 'normale leven' langzaam weer op gang komt. ,,In die zin hopen we dat de door ons aangekondigde protestactie niet eens nodig is", stelt De Graaf. ,,Het zou beter zijn als 'Den Haag' zelf zegt: de stadions gaan vanaf nu weer open. Het kan veilig, zo is al vaak genoeg bewezen. En het móet ook echt. Het water staat ons aan de lippen. Dat geldt voor Cambuur en dat geldt voor alle clubs."
Compensatie
Neem Sparta. De Rotterdammers troffen voorafgaand aan dit seizoen een regeling met de seizoenkaarthouders. Wanneer zij bij meer dan tien thuisduels live aanwezig kunnen zijn, ontvangen ze geen compensatie. Wanneer ze daarentegen minder thuiswedstrijden kunnen bezoeken, moet de club ze komend seizoen automatisch veertig procent korting geven op hun seizoenkaart. De thuiswedstrijd tegen Go Ahead Eagles op 12 maart wordt in dat opzicht cruciaal. Als Sparta dan geen publiek toe mag laten zou de Rotterdamse club alleen al daardoor met een half miljoen euro extra in de min aan het nieuwe seizoen beginnen. En zo heeft elke club een soortgelijke regeling.
Vandaar dat ze collectief achter het statement staan om per 28 januari de stadions te openen. Al gaat lang niet elke club zo ver als MVV, dat gisteren aankondigde hoe dan ook fans toe te laten bij de derby tegen VVV op 4 februari. Eenvoudigweg omdat actievoeren in de praktijk lastiger is dan op papier. ,,Een stadion is niet te vergelijken met een kroeg die je even opengooit", beseft algemeen directeur Toon Gerbrands van PSV, dat op 5 februari AZ in eigen huis treft. ,,We hebben een goede verstandhouding met onze lokale driehoek. Die gaan we niet op het spel zetten. Wij volgen de uitkomst van het overleg met burgemeester, officier van justitie en de korpschef. Bij een negatief advies houden wij ons stadion dicht."
Depla kent de wijze waarop respectievelijk PSV en MVV in de discussie zitten. Volgens hem staat echter vast dat als eenheid handelen beter zou zijn. ,,Denk na wat je over jezelf afroept als club", zegt hij aan de vooravond van het overleg van morgen. ,,Nogmaals: ik snap de frustratie. En, ja, we hopen allemaal dat er vanuit Den Haag snel perspectief komt wat betreft het spelen met publiek. Anderzijds is er ook nog zoiets als collectieve verantwoordelijkheid. Roepen dat je hoe dan ook je stadion opengooit, met alle gevolgen voor de openbare orde van dien, brengt het imago van de sector alleen maar schade toe. Tel ook je zegeningen als profvoetbal, zou ik zeggen, anders krijg je de boemerang misschien wel dubbel zo hard terug."