Bron van dit artikel
Datum plaatsing: 01-12-2016 08:58:00
'Huidige crisis slaat echt alles'
ADO in nood. "Vergadering van de Aandeelhouders was dialoog tussen doven"
Hoe komt ADO Den Haag van eigenaar Wang Hui af? Die vraag is inmiddels bijna belangrijker dan de vraag of de Chinees nog gaat betalen.
door Lex de Jonge en Niels Klaassen
"Zo erg als nu was het nog nooit." Prominent spelersmakelaar Rob Jansen steekt zijn vertwijfeling niet onder stoelen of banken. "We hebben bij deze club heel wat crises gekend, heel wat leed geleden, maar dit slaat alles. Dit komt niet meer goed."
'Dit' is natuurlijk het slepende conflict tussen de Chinese eigenaar van ADO Den Haag en de lokale clubleiding (gesteund door de gemeente). Sinds de aandeelhoudersvergadering van afgelopen dinsdag staan de kemphanen als vijanden tegenover elkaar. De Haagse clubleiding kondigde tijdens de vergadering zelfs een rechtszaak aan tegen eigenaar Wang, die nog altijd drie miljoen euro zou moeten overmaken naar de club. Een dag later zegt ook de gemeente een proces tegen Wang Hui te overwegen.
Vertegenwoordigers van de eigenaar overrompelden de anderen door ter plekke vier handlangers te benoemen in de directie en de raad van commissarissen (rvc) van de club.Beoogde commissarissen Kees Jansma en Martin Toet werden afgeserveerd. "De benoemingen zijn in strijd met de statuten", stelt wethouder Tom de Bruijn.
Schuldige
Komt voormalige ADO-redder Rob Jansen niet aan met een relativering: Waar twee vechten hebben twee schuld? Onzin, vindt hij. "Deze chaos is gecreëerd door Wang Hui en de zijnen. Hoeveel directeuren en hoeveel rvc-leden zijn er in korte tijd gewisseld? Stuk voor stuk mensen met een goede reputatie. Dat geldt helemaal voor de commissarissen die nu aan de kant worden gezet: Jansma en Toet."
De spelersmakelaar heeft enig recht van spreken. In de zomer van 2014 deed Jansen met een groepje (Haagse) investeerders nog een ultieme poging om het tij te keren. Maar bij de gemeente kreeg hij geen voet aan de grond. En nu vreest hij dat het te laat is voor 'zijn' club. "Het eerste elftal draait al niet lekker. En dan krijgen ze nog te maken met deze chaos. ADO stevent af op degradatie."
Die vrees klonk gisteren ook tijdens een spoeddebat in de gemeenteraad over de problemen bij ADO Den Haag. Voor oppositiepartij Groep de Mos is het bespreekbaar dat de gemeente de club terugkoopt. "We zijn terechtgekomen in de klauwen van een gevaarlijke Chinese draak", zei fractieleider Richard de Mos. Met zijn voorzichtige pleidooi om opnieuw gemeenschapsgeld in de profclub te pompen staat De Mos nog alleen. Veel partijen wilden vooral uitleg van De Bruijn over Wang en de vergadering van dinsdag en over de toekomst: hoe staat het met de salarissen van de spelers? Zitten Jansma en Toet nu wel of niet in de rvc? En wordt er gewerkt aan een 'exitscenario' om van de Chinese eigenaar af te komen?
De Bruijn ging niet in op vragen over een 'plan b'. Eerst moet de club zijn geld zien te krijgen via de juridische weg. Want als dat niet gebeurt, dreigt begin volgend jaar een acuut financieel probleem. Of de spelerssalarissen dan op de tocht komen te staan, kon de wethouder nog niet zeggen.
Discussies
Wel lichtte hij de discussies met Wang toe: zo vindt de Chinees dat toezichthouders Jansma en Toet geen onderdeel uitmaken van de rvc. "Maar naar ons oordeel zijn ze wél commissaris." En de risico's dat voetbalbond KNVB ADO Den Haag bestraft voor het te laat insturen van de jaarstukken kwamen ook niet aan bij Wang en consorten: de aandeelhoudersvergadering was soms een 'dialoog tussen doven', zei De Bruijn. De wethouder gaat de politiek nog in vertrouwelijkheid bijpraten over de precieze financiële problemen.
Op dat punt klonk wel kritiek op de lokale clubleiding: hoe kan ADO Den Haag spelers kopen terwijl het geld er niet is? "De club moet wel de lessen trekken van vorig jaar, toen Wang ook al niet betaalde", zei PVV'er Elias van Hees. Volgens Rob Jansen wordt het tijd dat de gemeente zich roert. Dat het Wang duidelijk wordt gemaakt dat hij beter de club kan verkopen. En ja, dan staat hij met zijn investeringsgroep nog altijd klaar om in de bres te springen. "Maar dan moet Den Haag wel willen meewerken."