support Casper
 
volg adofans.nl op ....
social media links volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 HEL 6 4 2 0 14
2 EXC 6 4 1 1 13
3 DBO 6 4 1 1 13
4 JAJ 6 3 2 1 11
5 GRA 6 3 1 2 10
6 TEL 6 3 1 2 10
7 VIT 6 2 3 1 9
8 JPS 6 2 2 2 8
9 EIN 6 2 2 2 8
10 EMM 6 2 2 2 8
11 DOR 6 2 2 2 8
12 VOL 6 2 1 3 7
13 JAZ 6 2 1 3 7
14 TOP 6 2 1 3 7
15 MVV 6 1 3 2 6
16 ADO 6 1 3 2 6
17 RJC 6 1 3 2 6
18 VVV 6 1 2 3 5
19 CAM 6 1 1 4 4
20 JUT 6 0 2 4 2
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
rotterdamsdagblad.nl

Datum plaatsing: 25-10-1999 13:05:00

Hoolie-moe



Maandagavond bekroop me het gevoel opnieuw. Ik zat daar in het Zuiderpark, temidden van een paar duizend man, in te vriezen op de tribune bij ADO Den Haag-Haarlem (0-1, dat ook nog). De Hagenees naast mij voorzag de wedstrijd - althans, daar leek het op - constant van commentaar. Dat Dennis Iliohan, de rechtsbuiten, nog geen lantaarnpaal voorbij komt. En linkerspits Ali Boussaboun zou zijns inziens zelfs moeite hebben met het passeren van een kartonnen doos.

Godvâh-de-godvâh! Ik knikte braaf.

En ja hoor, het gebeurde volop. Als één van de donkere spelers van Haarlem de bal beroerde, klonken er oerwoudgeluiden. Er vielen twee vuurwerkbommen in de gracht rond het veld; eentje in de rust, tijdens een potje balletje-hoog-houden door jeugdspelers. En in de tweede helft werd de inval-scheids - de originele was geveld door een bal in het gezicht - uitgemaakt voor 'hoerenjong'. Hadden ze van Sparta afgekeken.

Ik zag het, hoorde het, maar heb het al een tijdje: ik ben een beetje hoolie-moe.

Wanneer het is begonnen, weet ik niet meer. Het was er al wel op 25 april, tijdens de beruchte rellen op de Coolsingel, na de huldiging van Feyenoord. Zag letterlijk hoe burgemeester I. Opstelten van kleur verschoot toen hem in het oor werd gefluisterd dat er zojuist, buiten het stadhuis, was geschoten door agenten. Ik keek uit het raam, waar zojuist de selectie nog stond te hossen, en zag de hekken door de lucht vliegen.

Ach gut, dacht ik, het is weer zo ver.

Misschien ben ik niet alleen hoolie-moe, maar ook anti-hoolie-maatregelen-moe. Want op de keper beschouwd, heb ik veel aan die jongens te danken. Een wereldconditie, bijvoorbeeld. Kilometers heb ik gerend met de heren, kladblok in de aanslag, op weg naar de volgende fuik van de politie. Zwaaiend met m'n perskaart - jammer alleen dat die politiepaarden doorgaans weinig respect toonden voor een dergelijke identificatie.

Ik hoop vooral dat professor Rosenthal van het Crisis Onderzoek Team niets heeft gemerkt, toen ik hem afgelopen weekeinde sprak. Want hoe indrukwekkend zijn onderzoek naar de rellen in april ook was - het team had zelfs hooligans zélf geïnterviewd -, het klonk me zo bekend in de oren. Dat er meer informatie uit 'kringen van supporters' moet komen, onder meer. En dat er hard en strikt moet worden opgetreden, volgend jaar tijdens EURO 2000.

Over wie hebben we het nu eigenlijk? Over wie gaan al die lijvige rapporten, die nieuwe wetten, harde maatregelen en andere hersenbrekers?

Toch voor een flink deel over jongens die volgend jaar in juni op een ochtend wakker worden en op de radio horen dat het EK voetbal is losgebarsten. Ze nemen een handje pillen als ontbijt, pakken de bus naar de stad om te kijken of er nog wat te beleven valt. Lopen op de Nieuwe Binnenweg een groepje Duitsers tegen het lijf en - pats, boem - we hebben een rel.

Hoolie-moe. Want het is 1999 en het hooliganism in Nederland viert z'n 25-jarig bestaan. In 1974 werd het fenomeen geïmporteerd door supporters van Tottenham Hotspur, die de Kuip met een bezoekje vereerden. Mooie primeur. De incidenten daarna - steevast trieste dieptepunten genoemd - zijn nauwelijks te tellen. De methodes om het geweld tegen te gaan eveneens.

Acht jaar geleden rapporteerde het COT ook al, over hetzelfde onderwerp. Een inmiddels vergeeld knipseltje uit het archief maakt gewag van dat indertijd ongetwijfeld grensverleggende onderzoek. De conclusie: de prominente rol van de politie bij de bestrijding van 'hooliganism' moet worden teruggedrongen. En: voetbalvandalisme in Nederland is een irritant, maar vooral structureel en permanent probleem.

Juist ja. En dan moet EURO 2000 nog beginnen.

Graag nog een suggestie van mijn zijde. Zet als organiserende stichting wat geld opzij en sluit een deal met een aantal reisbureaus. Ik zie de wervende tekst al voor me: 'Benidorm, 3 weken - houders van een geldig stadionverbod 50 procent korting'. De aanbieding geldt alleen tijdens EURO 2000.

Wat zullen ze bruin zijn als ze op 3 juli, de dag na de finale, weer op Rotterdam Airport landen!