support Casper
 
volg adofans.nl op ....
social media links volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 VOL 22 14 4 4 46
2 EXC 22 13 5 4 44
3 DOR 22 10 7 5 37
4 CAM 21 11 2 8 35
5 ADO 21 9 7 5 34
6 DBO 20 9 6 5 33
7 GRA 20 9 5 6 32
8 EMM 20 9 5 6 32
9 HEL 21 9 4 8 31
10 RJC 20 8 6 6 30
11 TEL 22 7 8 7 29
12 EIN 21 7 5 9 26
13 JAZ 22 7 5 10 26
14 TOP 21 6 7 8 25
15 MVV 21 5 8 8 23
16 VVV 22 6 4 12 22
17 JAJ 21 5 6 10 21
18 JPS 21 6 3 12 21
19 JUT 20 2 6 12 12
20 VIT 22 4 7 11 -8
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 02-04-2021 08:53:00

Hoe ga je bouwen op de puinhopen van ADO?


Als de overname van ADO straks definitief is, treft de nieuwe eigenaar een club in verval. Hoe is het zover gekomen? En hoe bouw je de club op?


tekst: Marijn Abbenhuijs
 
 
Toen het Chinese bedrijf United Vansen (UVS) ADO Den Haag eind 2014 definitief in handen kreeg, moet het hebben gedacht dat de 9 miljoen euro waarvoor het de club kocht goed belegde centen zouden zijn. Eigenaar Wang Hui werd de baas van een stabiele eredivisionist. Een organisatie die jaar na jaar zwarte cijfers schreef en vier jaar na de degradatie naar de eerste divisie (in 2007) Europees voetbal haalde.
 
In drie van de vier seizoenen voor de komst van de Chinezen eindigde ADO in het linkerrijtje. Vanuit een gezonde financiële situatie dus. Bovendien bouwend op een goede jeugdopleiding. Tussen 2007 en 2015 braken de in Den Haag opgeleide Lex Immers, Daryl Janmaat, Mike van Duinen, Tom Beugelsdijk, Danny Bakker en Tyronne Ebuehi door. Zij werden vaste basisspelers en leverden de club in sommige gevallen mooie transfersommen op.
 
Een stevig fundament om op verder te bouwen met de investering van een vermogend Chinees bedrijf, zou je zeggen. Maar niets bleek minder waar. ADO zit momenteel in het zevende seizoen sinds de overname. Vanaf het eerste boekjaar met UVS als eigenaar zijn er rode cijfers geschreven. Verliezen in de begroting die zelfs werden gemaakt in seizoenen waarin spelers als Michiel Kramer en Björn Johnsen voor flinke bedragen werden verkocht.
 
Die tekorten werden voornamelijk toegeschreven aan hogere personeelskosten. Met andere woorden: er werd in de spelersgroep geïnvesteerd. Maar die investeringen hebben ADO nauwelijks iets opgeleverd. Slechts twee keer sinds de club in Chinese handen kwam, werd het linkerrijtje nog behaald. Met meer middelen dan voorheen kon het succesjaar 2010-2011, waarin de play-offs om Europees voetbal werden gewonnen, nooit worden overtroffen.
 
En die jeugdopleiding dan? Dat is misschien nog wel het meest schrijnende bewijs van het enorme verval van de club. Sinds de zomer van 2017 heeft geen enkele jeugdspeler nog de 'wall of fame' van de jeugdopleiding gehaald. Na Ebuehi speelde alleen Dennis van der Heijden nog meer dan twintig wedstrijden in de Haagse hoofdmacht.
 
Het gevolg van slechte keuzes, gemaakt door de eigenaar? Of van vruchteloos beleid, gevoerd door de directies van de club? Gerard Slager is er duidelijk over. Het voormalige bestuurslid van ADO maakt de club al decennialang mee. Zijn eerste periode in het ADO-bestuur diende tot 1975. Daarna was hij 25 jaar lang de directeur van de Federatie van Betaald Voetbal Organisaties, waardoor hij bij veel clubs in de keuken meekeek. Tot enkele jaren geleden bleef hij nauw betrokken bij de Haagse club, die hij nu van een afstandje volgt.
 
 
"Voordat UVS kwam, was zakenman Mark van der Kallen de eigenaar van ADO", legt Slager uit. "Dat was een man die in bedrijven handelde. Wat doet zo iemand? Die schrijft zwarte cijfers door in de kosten te snijden. Maar helaas is het bij een voetbalbedrijf zo dat de kwaliteit wordt bepaald door de kosten die je maakt. Er kwam een nieuwe eigenaar, van een ander continent, die niet wist hoe het er hier dagelijks aan toegaat. Dat heeft de Chinezen kansloos gemaakt. Er zaten hier directeuren die vooral hebben geluisterd naar geschreeuw. Spelers die op de markt weinig waarde hadden, kregen toch gigantische contracten. Daardoor zijn er tekorten ontstaan. Die directeuren gingen vervolgens naar de Chinees toe en zeiden: 'Meneer, ik kom 3 miljoen euro tekort. Kunt u dat even betalen?' Toen de eerste rechtszaak met UVS net achter de rug was, zou er bezuinigd worden, maar dat is niet gebeurd."
 
 
Met als gevolg dat de situatie van de club snel is verslechterd. Degradatie lijkt dit seizoen onafwendbaar. De kans is levensgroot dat de nieuwe eigenaar ADO vanuit de Keuken Kampioen Divisie opnieuw moet opbouwen. Waar moet hij beginnen? "Mohammed Hamdi moet een goede organisatie neerzetten", schetst Slager. "Er is deskundigheid nodig. En dan moet je beginnen met de jeugdopleiding. Die is het belangrijkst. Martin Jol is daar al mee begonnen. Ik heb met lede ogen aangezien hoe een grootheid als hij is neergezet als een knoeier. Dat kun je niet vinden. Het is een hele tijd geleden dat ik hem voor het laatst heb gesproken, maar ik weet dat hij het allerbeste wil voor de club. En ja, wat mij betreft blijft Hamdi ook. Hij heeft nu in elk geval een paar jaar ervaring bij de club. Och, het is een geweldig lastige klus voor hem. En de kans is groot dat hij wordt uitgelachen als ADO straks degradeert. Maar daar moet hij zich niets van aantrekken."
 
 
Vasthouden aan de huidige directeur is dus het advies aan de nieuwe eigenaar. En vervolgens samen snel aan een betere organisatie bouwen en de jeugdopleidingen herontwikkelen. Maar ook vooral niet te optimistisch zijn, vindt Slager. "De vraag is echt of ADO het zich nog wel kan permitteren om ambitie te hebben. Voordat de club er weer bovenop is, ben je wel een paar jaar verder."