support Casper
 
volg adofans.nl op ....
social media links volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 VOL 22 14 4 4 46
2 EXC 22 13 5 4 44
3 DOR 22 10 7 5 37
4 CAM 21 11 2 8 35
5 ADO 21 9 7 5 34
6 DBO 20 9 6 5 33
7 GRA 20 9 5 6 32
8 EMM 20 9 5 6 32
9 HEL 21 9 4 8 31
10 RJC 20 8 6 6 30
11 TEL 22 7 8 7 29
12 EIN 21 7 5 9 26
13 JAZ 22 7 5 10 26
14 TOP 21 6 7 8 25
15 MVV 21 5 8 8 23
16 VVV 22 6 4 12 22
17 JAJ 21 5 6 10 21
18 JPS 21 6 3 12 21
19 JUT 20 2 6 12 12
20 VIT 22 4 7 11 -8
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
volkskrant.nl

Datum plaatsing: 25-01-2016 08:01:00

Het hele interview 'Ik ben te aardig voor ADO geweest, dat wordt nu anders'


Gisteravond haalde Wim Vissers chef Sport van de Volkskrant in het programma Studio Voetbal al een aantal citaten uit onderstaand interview aan. Onderstaand volgt het gehele interview door Marije Vlaskamp van De Volkskrant


 
De voetbalclub ADO Den Haag is sinds een jaar in Chinese handen. Maar bij de club groeit de onvrede over de nieuwe baas, Wang Hui. Hij zou de club in financiële moeilijkheden brengen. Dat ziet Wang Hui anders. Heel anders.
 
Door: Marije Vlaskamp
 
 
De noodlijdende voetbalclub ADO Den Haag wacht op geld uit China, maar de baas in Peking wacht met zijn investering van 3,7 miljoen euro. Wang Hui (53) wil geen geld steken in een club die niet naar hem luistert, zegt hij. Blijft ADO dwarsliggen, dan sluit Wang vervanging van het huidige management niet uit.
 
In dat scenario maakt hij waarschijnlijk ook plaats voor een veel hardere Chinese baas. "Dan wordt het voor ADO pas oncomfortabel. Want voor het einde van dit seizoen willen we ADO winstgevend zien." Hij trekt anderhalf uur de tijd uit om de crisis te bespreken.
 
 
U zegt dat u weigert geld te investeren in een club waarover u geen controle heeft. Waaraan merkt u dat u de baas niet bent?
"Vorig seizoen heeft de clubleiding een goede speler (red. ADOfans.nl het zou hier om Michiel Kramer gaan) verkocht zonder overleg. Ik had die speler voor een veel hoger bedrag aan een Chinese club kunnen verkopen. Die speler was belangrijk in de strategie van mijn bedrijf, Vansen United. We willen ADO bekend maken in China en daar is zo'n transfer een middel voor. Ik ben totaal niet bij zo'n grote beslissing betrokken. Dat voelt niet lekker. In China leg je zelfs relatief kleine zaken aan de baas voor, al is het alleen maar uit voorzichtigheid. Baas en werknemers zijn als vis en water: we zijn afhankelijk van elkaar."
 
 
'Ik ben advocaat, dus ik vroeg een Nederlandse collega of ik formeel recht had op de uiteindelijke beslissing over die speler. Nee, zei hij. Zo zijn er meer cultuurverschillen. Ik dacht dat Hollanders net als Zuid-Europeanen vrijuit kletsen. Een avond brainstormen, vrienden worden. Later kom je tot zaken - of niet, en dan is er niets aan de hand. Nederlanders zijn ernstiger. Een mondelinge toezegging geldt als serieuze, bindende overeenkomst. Daar heb ik me op verkeken. Ik heb net zo goed te kampen met cultuurverschillen als ADO.'
 
 
En Wang is al even gefrustreerd. Op het fiasco van de transfer volgde een mislukking met een Chinese trainer die naar ADO kwam. En dan die grove geluiden uit Den Haag: spleetoog, dat soort werk. Wang neemt het woord racisme niet in de mond, maar ook dat speelt mee, denkt hij. 'Ik sta daarboven. Als hun niveau van beschaving niet verder strekt dan dat soort woorden, ga ik me niet tot hun peil verlagen. Dan kan ik niet met ze praten. Nou, dan praten we toch niet?"
 
 
Over cultuurverschillen gesproken: uw naam wordt in Nederland omgedraaid tot Hui Wang. Terwijl in China de familienaam eerst wordt genoemd.
"Laat ik dat maar als een vertaalfoutje beschouwen. Ze begrijpen niet zo veel van China. ADO denkt simpel. Ze wijzen altijd naar mij. Dat ik spoorloos ben, of onbereikbaar. Natuurlijk neem ik de telefoon niet altijd op, daar heb ik assistenten voor. Hun nummers zijn bij ADO bekend. Bel mijn staf, die geeft elke boodschap direct door. Maar ik heb ADO nu niets te zeggen, dus waarom zou ik in vredesnaam met ze telefoneren? Alsof alles afhangt van een telefoontje. Zo naïef. Ze hebben geen benul van het grotere plaatje."
 
President Xi Jinping heeft verbetering van het Chinese voetbal tot nationale prioriteit uitgeroepen. Dat is een politieke taak, een begrip dat in de Chinese eenpartijstaat een loodzware lading heeft. Wang Hui heeft zijn aandeelhouders overgehaald als eerste Chinees bedrijf een Europese club te kopen. Daarmee heeft hij zijn nek uitgestoken in China.
 
"Nu zijn mijn leidinggevenden woest. De situatie bij ADO beïnvloedt onze bedrijfsstrategie. Investeren we in een voetbalclub - en dan worden we uitgescholden! Wat is dat voor investeringsklimaat?, vragen de aandeelhouders. Er zit geen vlekje aan onze financiële staat van dienst; dat bedrag voor ADO is een schijntje vergeleken met de sommen geld die in ons bedrijf omgaan."
 
 
U wordt voor oplichter uitgemaakt. Men twijfelt in Den Haag aan uw kredietwaardigheid. Weet u hoe er in Nederland over u gepraat wordt?
"Ik vind het buitengewoon ongepast. Heb je mij iets onaardigs over ADO horen zeggen? Ik ben totaal niet tevreden, maar ik geef niemand de schuld. In China tolereren we werknemers die hun baas zwartmaken niet. Wat denken ze ermee te bereiken? Denken ze dat ze me daarmee onder druk zetten? Oliedom vind ik het."
 
 
ADO zegt dat de 3,7 miljoen euro die u dit jaar zou investeren al uitgegeven zijn.
"Dat is nu precies de reden dat ik even niet investeer, want ik heb geen idee waar dat geld heen gaat. Ik heb nooit een bussinessplan gezien, laat staan een overzicht van uitgaven. Wanneer ze daarmee volgens hun Nederlandse gewoonte komen, is mij een zorg, maar ik wil het naadje van de kous weten. Ik moet elke cent aan mijn leidinggevenden verantwoorden."
 
"Ik weet niet wie er bij ADO loopt te stoken, maar ik heb ze duidelijk gezegd dat ze de aandeelhoudersvergadering moesten uitstellen, omdat ik het te druk had. Ik weet dat het bij jullie geen 24-uurseconomie is, ik werk sinds mijn afstuderen in 1984 in de internationale zakenwereld. Ik weet dat buitenlanders hun agenda drie maanden van tevoren volplannen. In China ligt het tempo van leven hoger en moet je flexibel zijn. Als ik naga hoeveel geld het omboeken van vliegtickets me jaarlijks kost... In China moet je op onverwachte ontwikkelingen inspelen. Alles verandert elke dag en ik weet vandaag niet waar ik over een week moet ingrijpen."
 
 
Bovendien is iemand in zijn sop laten gaarkoken een beproefde Chinese tactiek.
"Het is goed voor ze op zichzelf na te denken waarom ik ontevreden over ze ben. Mijn eigen voetbalclub beschouwt me als een tegenstander. Ik begrijp echt niet hoe die situatie is gegroeid. Ik laat ze heus niet degraderen tot een slechte KNVB-licentie, ik heb het beste met de club voor. Laat ze daar maar over nadenken."
 
 
Misschien moet u ook nadenken over een oplossing voor deze crisis. Nu is de KNVB gevraagd om de Chinese voetbalfederatie in te schakelen.
'Daar houdt de Voetbalfederatie zich niet mee bezig. En ik kan het weten, want ik ben bestuurslid van die Voetbalfederatie.
 
'Wat ik erg vind, is dat ik tegenover mijn bazen te kijk sta als een man die zijn beloften niet waarmaakt. Ik heb van het begin af aan gezegd dat ADO zelfstandig een plan moet maken om de Chinese voetbalmarkt op te gaan. Daar ligt hun toekomst. Ze hebben een Chinese eigenaar, ik kan helpen deuren voor ADO te openen. Ze hebben alle mogelijkheden China te leren kennen. Als ze onze cultuur, de mensen, de sfeer meemaken, voelen ze zich vanzelf met ons verbonden.
 
"Waarom zijn ze nooit met een volwassen plan gekomen voor de Chinese markt? Ik heb nog geen idee van ze gezien. Terwijl ik ze wel doorlopend die kant op gids. Chinese investeerders, trainers, spelers: die heb ik allemaal naar Den Haag gestuurd om ADO in aanraking te brengen met Chinese elementen."
 
 
Dat klinkt alsof het initiatief van u uitgaat.
'Dat ADO na een jaar nog steeds geen brug naar China heeft weten te slaan is een enorm probleem. Dus stuur ik er medio februari een Chinees heen om zicht te krijgen op de dagelijkse gang van zaken. Die Chinees gaat ze helpen om met China en met de baas in China te communiceren. Die Chinees gaat met het management praten. Face to face, elke dag. Als dat geen wederzijds begrip kweekt, stuur ik nog een paar Chinezen naar Den Haag. Zo had ik het niet voor me gezien toen ik eraan begon. Ik wilde juist met de plaatselijke managers werken om van hun ervaring te leren. Maar in het belang van de club kan ik niet anders.'
 
"En daar voel ik me niet lekker over. De toekomst van de club valt of staat met het management. Dit is een test voor het ADO-management: zijn ze in staat boven zichzelf uit te stijgen en over die Chinese markt na te denken? Je kunt niet eeuwig aan de borst bij de aandeelhouders liggen. Dat is abnormaal"
 
"Wat ik onprettig vind, is dat ADO verwacht dat ik verantwoording afleg over geldzaken. Daar heeft het ADO-management niets over te zeggen. Als ik hun salarissen niet uitbetaal hebben ze pas recht van spreken. Dat is weer zo'n cultuurverschil. In China bemoeien werknemers zich niet met zaken die buiten hun bevoegdheid vallen. ADO praat over niets anders dan geld en het werk dat ze zouden moeten doen laten ze liggen."
 
 
In China worden opstandige werknemers vrij snel ontslagen.
'Inderdaad, en als er niet snel verbetering komt sluit ik dat soort extreme maatregelen niet uit. In de aandeelhoudersvergadering van Vansen gaan stemmen op om het hele management bij ADO te vervangen.
 
Vindt ADO Wang Hui zo slecht? Prima. Dan krijgen ze een ander. Iemand die het echt op zijn Chinees doet. Die resultaten afdwingt. Kijken of ze zich dan aanpassen. Hebben ze het nu moeilijk? Wacht maar tot de nieuwe, keiharde baas er is. Dan wordt het pas echt oncomfortabel. Want voor het einde van dit seizoen wil Vansen ADO winstgevend zien."
 
 
"Persoonlijk heb ik geen conflict met ADO. Ik denk dat we gebaat zijn bij dialoog. Ik wil best rekening houden met de Nederlandse inborst. Ik vind het leuk iets van de plaatselijke cultuur op te pikken. Maar hier moeten twee culturen samensmelten."
 
'Ik probeer mijn bazen van die harde maatregelen af te houden, want ik weet dat jullie niet volgens het Chinese model kunnen werken. Niemand wil toch dat de club eraan onderdoor gaat? Laten we in vredesnaam proberen elkaar tegemoet te komen. Ik heb wel een voorwaarde: ADO moet ophouden mij, de baas, in het openbaar door het slijk te halen.
 
 
"Net zoals ieder mens is bij mij de maat op een gegeven moment vol. En dan heb ik ook geen goed woord meer voor ze over. Ik heb nog een greintje tolerantie. Dus wie niet met me wil meewerken, is vrij om te vertrekken. Daar ben ik makkelijk in, zo stuur ik mijn personeel in China ook aan. Als je niet blij bent, wat doe je hier dan nog? Ik wil werken met mensen die hetzelfde doel hebben als ik. Nee, de club wordt niet verkocht. Dat is onbespreekbaar. Het hele management kan worden vervangen, ik kan ook weg, maar de club is van Vansen en dat blijft zo."
 
 
Heeft u geen cruciale fout gemaakt door ADO steeds te beloven dat het geld eraan komt?
"Ik ben te vriendelijk en te zacht geweest. Ik wilde ze niet onder druk zetten. Ik wil dat iedereen zich prettig voelt. Dat wordt nu anders. Laat ze met gedetailleerde voorstellen komen, dan kijk ik ernaar. Is het redelijk beargumenteerd en hebben ze inderdaad geldtekort, dan ben ik redelijk. Want dat geld ligt klaar. China heeft een spreekwoord: je kom optillen om te eten, maar je eetstokjes neerleggen om je moeder uit te schelden. Duanqi wan lai chi rou, fangxia kuaizi ma niang. Ze eten mijn rijst en zeggen dat ik niet deug."
 
 
Misschien is ADO gevoeliger voor een Nederlandse spreekwoord. Geen woorden maar daden. Dat komt van een Rotterdamse club.
"Schrijf het even voor me op. Die hou ik erin. Geen woorden maar daden."

Moet ADO Den Haag naar China om de dialoog met Wang Hui te zoeken? Vul de poll in, rechts op de hoofdpagina!