Bron van dit artikel
Datum plaatsing: 17-05-2021 09:15:00
Hamdi ziet door verstandhouding met UVS geen perspectief meer bij degradant
Algemeen directeur Mo Hamdi trekt niet langer kar bij ADO
tekst: Marijn Abbenhuijs
Algemeen directeur Mohammed Hamdi is kort na de laatste wedstrijd (3-2 verlies bij FC Twente) opgestapt bij ADO Den Haag. De 37-jarige Hamdi was sinds augustus 2019 verantwoordelijk voor het beleid van de Haagse club.
En dit aan het eind van een seizoen, waarin ADO Den Haag als de nummer 18 van de eredivisie naar de Keuken Kampioen Divisie is gedegradeerd. Waarin het geld van de club volledig op raakte. Waarin er voor de tweede keer sinds de overname een rechtszaak werd aangespannen tegen de Chinese grootaandeelhouder United Vansen (UVS), vanwege het uitblijven van betalingen. Aan het eind van dat seizoen is de Haagse club zijn algemeen directeur kwijtgeraakt.
Roerig
Het gebeurde midden in wat misschien wel de meest roerige periode uit de geschiedenis van de club is. Hamdi zelf had vorige maand nog een kort geding aangespannen tegen eigenaar UVS, een rechtszaak die de club won. Ook was hij een WHOA-procedure gestart, waarin de schulden van ADO gesaneerd moeten worden, zonder dat de club daarvoor surseance van betaling hoeft aan te vragen of het risico loopt de proflicentie te verliezen.
Maar dat proces, evenals het traject waarin er een nieuwe grootaandeelhouder voor de club moet worden gevonden, maakt ADO dus af zonder Hamdi. In zijn plaats is Edwin Reijntjes aangesteld als interim-directeur. Reijntjes was vice-voorzitter bij de HFC, de vereniging die het bijzondere aandeel van ADO bezit.
De reden voor het vertrek van Hamdi is tweeledig. In eerste instantie neemt hij zijn verantwoordelijkheid voor de degradatie. Hoewel Hamdi bij de club instapte op een moment dat ADO er in meerdere opzichten al niet goed voor stond, is het sinds zijn aantreden op sportief vlak niet beter gegaan. Meerdere ingrepen van hem, zoals bijvoorbeeld het aanstellen van de Engelse trainer Alain Pardew, pakten slecht uit.
Maar de belangrijkste aanleiding van zijn afscheid is de ernstig verslechterde verstandhouding met UVS. Waar Hamdi de laatste tijd vol probeerde in te zetten op overname door een Haagse partij, waardoor de club weer in lokale handen zou moeten komen, bleef UVS zonder hem daarover te informeren onderhandelen met buitenlandse investeerders. Het zorgt ervoor dat Hamdi geen perspectief meer ziet in een goede afloop van het overnametraject.
Vertraging
Een traject dat sowieso al ernstige vertraging heeft opgelopen door de verstandhouding tussen de grootaandeelhouder en de club. Zo was Hamdi er niet van op de hoogte dat UVS de club al sinds eind vorig jaar probeert te verkopen en heeft het uitblijven van beloofde Chinese miljoenen ervoor gezorgd dat Hamdi al meerdere keren een truc heeft moeten uithalen om de salarissen van het personeel te kunnen blijven betalen. De verkoop van Milan van Ewijk, gisteren officieel gepresenteerd bij SC Heerenveen, is daar het jongste voorbeeld van.
Het was meteen het laatste brandje dat hij als algemeen directeur heeft geblust. Nu de club het hoofd op financieel vlak tot het eind van het boekjaar waarschijnlijk boven water kan houden, moet ADO de WHOA-procedure en de zoektocht naar een nieuwe eigenaar dus afronden met Reijntjes. Zo is het er na een kleine twee jaar met Hamdi aan het roer niet rustiger op geworden bij ADO. Zonder hem gaat de Haagse club op zoek naar een manier om snel terug te keren in de eredivisie.
Statement
El Khayati: 'Free Palestina'
Nasser El Khayati droeg afgelopen donderdag tegen Willem II een T-shirt onder zijn wedstrijdshirt met daarop de Palestijnse vlag en de tekst 'Free Palestina'. Na het uitduel met FC Twente (3-2 verlies) vertelde hij waarom. "Er gebeuren daar gruwelijke dingen'', zei de Nederlands-Marokkaanse ADO-speler. "Gruwelmoorden, kinderen en vrouwen die uit hun huizen worden gezet. Dat is schokkend. Ik voel dat en daarom wilde ik een statement maken.'' De middenvelder, die zegt dat hij alleen maar positieve reacties heeft gekregen, is door de KNVB niet op de vingers getikt. Officieel zijn politieke uitingen op een sportveld immers verboden. "Ik heb niets van ze gehoord. En zij zijn ook mensen, dus ik denk dat ze het wel begrijpen.''