Bron van dit artikel
Datum plaatsing: 05-03-2015 10:58:00
Fontein: 'Ik sta ook perplex'
Of hij als directeur van ADO als eerste in het stadion wilde zijn om dan na de wedstrijd het licht uit te doen, aldus de Chinese eigenaar. Fontein wist genoeg. Wegwezen.
door Iwan Tol
Het leek eindelijk rustig bij ADO Den Haag, na de langslepende overname door het Chinese marketingbedrijf United Vansen. Maar woensdag maakte Maarten Fontein bekend dat hij per direct is opgestapt als directeur van ADO. Hij vindt dat hij te weinig zeggenschap krijgt onder de Chinese eigenaar Hui Wang.
Meneer Fontein, wat was dit voor dag voor u?
"Nou gewoon, woensdag. Woensdag gehaktdag zeggen ze dan hè."
Opstappen doe je niet voor niets.
"Dan moet ik u even zeggen: ik heb het wel voor niets gedaan. De afgelopen maanden heb ik onbezoldigd gewerkt. Ik dacht: dat komt wel in orde, als we de nieuwe route in gaan."
Hoe lang speelde uw onvrede al?
"Een dag."
Kunt u dat eens uitleggen?
"Hui Wang is vorige week nog in Nederland geweest. Ik zou als CEO het beleid uitstippelen en verantwoording afleggen aan de raad van commissarissen. Maar dinsdag hoorde ik de zestien voorwaarden waaronder we verder zouden gaan. Ja, als ik daarmee akkoord was gegaan, was ik een soort loopjongen geweest. Een van die voorwaarden was dat ik op wedstrijddagen als eerste in het stadion moest zijn en als laatste het licht uit moest doen. Ik denk niet dat mijn vrouw dat op prijs had gesteld."
Waarom heeft Wang die ommezwaai gemaakt, denkt u?
"Dat is een terechte vraag. Ik sta ook perplex. Ik heb meneer Wang en zijn zoon afgelopen zaterdag uitgenodigd om bij mij thuis te komen eten. Dat is in de Chinese cultuur iets bijzonders. Dat betekent dat er een honderd procent vertrouwensrelatie is. En dinsdag kwamen ineens dus die zestien voorwaarden op mijn bord. Toen was het voor mij klaar."
Dan lijkt het er op dat meneer Wang door iemand anders is ingefluisterd.
"Volgens mij ook. Maar daarover ga ik niet speculeren."
Moeten we nu bang zijn voor Vitesse taferelen, dus dat de baas niet de baas blijkt te zijn?
"Bang voor Wang bedoel je? Dat is koffiedik kijken. Ik kon in elk geval niet op deze manier werken."
U was juist aangetrokken vanwege uw kennis van de Chinese cultuur.
"Als ik akkoord was gegaan, was ik een soort loopjongen geweest. 'Als je een Nederlands bedrijf op de Chinese manier wilt runnen, wordt het een sof. En daar was ik bang voor bij ADO Den Haag. Ik moest zo ongeveer elke handtekening in China ophalen. En onderwijl kreeg ik wel de opdracht om de vijfde plek te halen, terwijl ik niets te vertellen zou hebben over de voetbaltechnische kant. Dat zijn naïeve doelstellingen. In de Chinese cultuur is de eigenaar de baas. Die is gewend dat mensen alles uitvoeren wat hij ze opdraagt. Maar zo werken we niet in Nederland."
Hoe zag Wang dat voor zich, ADO Den Haag vanuit China runnen?
"Geen idee. Die vraag heb ik niet meer gesteld."
Wat betekent uw vertrek voor de club?
"Ik heb met heel veel plezier de aandelenoverdracht begeleid van Mark van der Kallen naar de Chinese partner. Rondom Kerst wilden beide partijen stoppen. Ik ben blij dat ik ze toen toch bij elkaar heb kunnen krijgen."
"Het is nu de vraag hoe het gaat lopen. Hangt ook af van wie er op mijn stoel komt te zitten. Maar een ding is zeker: als de beoogd directeur de voorwaarden uit China onder ogen krijgt, zal hij er nooit instappen."
Heeft u zich vergist in Wang?
"Ik ga altijd uit van eerlijkheid. Soms word je daar helaas in teleurgesteld."