Bron van dit artikel
Datum plaatsing: 20-08-2018 10:57:00
En de speler van het weekeinde is... de VAR
Videoscheids maakt eredivisie eerlijker, maar kampt w*el met kinderziektes.De eredivisie is twee ronden onderweg en de Video Assistant Referee (VAR) zorgt al voor discussie. En zolang de clubs niet bereid zijn meer te investeren in het systeem, zal dat voorlopig zo blijven.
door Daniel Dwarswaard, met medewerking van Yorick Groeneweg
De tweede speelronde in de eredivisie was óók het weekeinde van de videoscheidsrechter. De Video Assistant Referee (VAR) werd gekscherend toegezongen door fans van Ajax. Supporters op de tribune maakten het 'televisiegebaar' richting de scheidsrechter en de eerste trainers en spelers klaagden over het functioneren van de hulplijn in Zeist.
Een korte bloemlezing: Ajax kreeg vlak voor tijd na ingrijpen van de VAR terecht een strafschop, terwijl een doelpunt van VVV in de eerste helft juist werd afgekeurd. Bij Fortuna-PSV haperde knullig genoeg de verbinding met Zeist. Joris van Overeem van FC Utrecht kreeg thuis tegen PEC rood na ingrijpen van de VAR. Bij Heracles-ADO was er juist kritiek op de videoscheidsrechter, die niet in kon grijpen toen Heracles in de tweede helft 4-2 maakte na een buitenspelsituatie.
ADO-trainer Fons Groenendijk kon zijn onvrede daarover niet verbergen en was furieus. De afkorting VAR staat volgens hem niet voor Video Assistant Referee, maar voor Vreselijke Arbitrale Ravage'. ADO-aanvoerder Aaron Meijers zag nota bene op de grote schermen in het stadion dat Heraclied Tim Breukers buitenspel stond toen hij de beslissende voorzet op doelpuntenmaker Kristoffer Peterson gaf.
Iedereen in het stadion zag het, iedereen voor de televisie ook. Meijers: "Ik wees nog naar het scherm, waarop ik zag dat het buitenspel was. Dat mocht niet van de scheidsrechter (Joey Kooij, red.), want dan voelt hij zich in zijn eer aangetast. Dan moeten we die VAR ook maar afschaffen, want zo slaat het nergens op."
Zekerheid
Hoe kan het nu dat de VAR op zo'n moment niet kan ingrijpen? Scheidsrechtersbaas Dick van Egmond legt uit: "Bij de meeste wedstrijden in de eredivisie zijn er zes camera's waar we gebruik van kunnen maken. Dat betekent dat we niet alle buitenspelsituaties optimaal kunnen beoordelen. Een VAR kan niet op gevoel beslissen, maar moet op basis van beelden honderd procent zekerheid hebben. Die was er nu niet."
Maar dat is toch niet te verkopen aan spelers en publiek? Van Egmond: "Het voetbal wordt eerlijker door de VAR. Afgelopen weekeinde zagen we daar weer de voorbeelden van. Maar inderdaad: er zijn nog momenten waar we niet de technische mogelijkheden hebben om in te grijpen, zoals dat voorbeeld bij Heracles-ADO. Dat is een kwestie van tijd, ontwikkeling en budget."
Interpretatie
De clubs in de eredivisie kozen zelf voor de invoering van de VAR en droegen financieel bij voor de invoering. Simpel gesteld: om de kinderziektes uit het systeem te halen, zal er meer geld nodig zijn om letterlijk alle situaties te beoordelen door middel van meer camera's. En dan nog zal ook de beslissing van de VAR voor een deel interpretatie blijven, zoals we dat al zagen tijdens het WK in Rusland afgelopen zomer. De invoering van de VAR moest een einde maken aan discussies rond arbitrale beslissingen. Maar dat was afgelopen weekeinde niet overal het geval. Sterker, het ging meer dan ooit over scheidsrechters en hun hulplijn in de televisiekamer in Zeist. Groenendijk: "Ik word nu al moe van die VAR."