Bron van dit artikel
Datum plaatsing: 07-12-2016 08:55:00
'Eigenlijk zijn we heel onbeschoft'
Ook ADO zelf heeft een probleem, zeggen China-experts
door Wietse Dijkstra
Grootaandeelhouder Wang Hui verzet zich hevig tegen het beeld dat de problemen bij ADO allemaal door hem zijn veroorzaakt.
Dat Wang in de aanloop naar de twee rechtszaken, die ADO Den Haag tegen hem heeft aangespannen, wild om zich heen slaat, heeft met cultuurverschillen niets te maken. "Dit moet je terugvoeren op gebrekkige communicatie over en weer", zegt prof. dr. Stefan Landsberger van het Sinologisch Instituut in Leiden.
"Ik geloof niet dat ze in China meer of minder met modder gooien dan elders in de wereld." Ook Clémence Ross-van Dorp wil de uitbarstingen van Wang, die deze week voor de derde keer een uitgebreid persbericht vol klachten over de clubleiding rondstuurde, niet 'typisch Chinees' noemen. "Ik interpreteer het als een gewone menselijke reactie", zegt de voormalig staatssecretaris en ex-voorzitter van De Graafschap.
"Meneer Wang heeft kennelijk de behoefte om ook eens te zeggen wat hij ervan vindt. Hij wordt niet graag beschadigd en voelt zich in
de hoek gezet. Daardoor wordt de strijd nu op straat gevoerd."
Ross van Dorp studeerde in haar jonge jaren sinologie en heeft nog altijd profijt van de kennis die ze toen opdeed over China en de Chinese cultuur. "Het helpt me wel als ik zaken doe in Azië. In het voetbal valt of staat alles met het maken van goede afspraken op papier en hoe je die moet interpreteren. Dat is bij Chinezen niet makkelijk."
Maar om de Chinezen dan maar overal de schuld van te geven? Dat is volgens Landsberger wel erg kortzichtig. "Waar twee huilen, hebben er twee schuld", zegt hij over het conflict tussen ADO en Wang. "Van begin af aan is er sprake geweest van een conversatie tussen een dove en een blinde. Er zijn allerlei signalen afgegeven die niet zijn opgepikt. Het onvermogen van beide partijen om elkaar te begrijpen, heeft het conflict doen escaleren."
Wat heet. Als reactie op de juridische stappen die ADO heeft gezet, noemt Wang de clubleiding van ADO openlijk 'incapabel'. De Chinees vindt dat er in Den Haag een einde moet komen aan de 'theaterstukjes' en 'onzinnige praatjes' van het Haagse management en somt op wat er in zijn ogen allemaal misgaat. Zo heeft de club verzuimd om spelers te verkopen en gaat ze niet hard genoeg achter debiteuren aan. Opvallend, vindt Landsberger. "Chinezen lossen problemen het liefst intern op en zullen een gang naar de rechter tot het uiterste proberen te voorkomen. Dat heeft ook met gezichtsverlies te maken."
ADO had het niet zo ver hoeven laten komen, vindt hij. "Het lijkt me handig dat je je als organisatie probeert te verdiepen in de baas. We staan er in Nederland om bekend dat we zo open zijn, maar eigenlijk zijn we buitengewoon onbeschoft. Dat kost ons heel veel zaken. We zijn niet geïnteresseerd in de rest van de wereld. In het algemeen kun je stellen: we zijn wel bereid om geld te ontvangen, maar niet om iets terug te doen."
Een gemiste kans, meent Landsberger. "Ik ben ervan overtuigd dat er vele Chinese geldschieters zijn die de sport zouden kunnen helpen. Nu ontstaat er toch weer een negatief beeld. "Kijk maar uit, je ziet wat er bij ADO is gebeurd!' Het draait weer uit op China bashen. Dat is jammer."