Bron van dit artikel
Datum plaatsing: 18-10-2016 18:19:00
'Eerst afronden beursovername, dan Chinese injectie in ADO'
Het lijkt uitgesloten dat ADO Den Haag op korte termijn op nog een nieuwe financi#ele injectie uit China kan rekenen.
Dat heeft overigens niets me maken met de verhouding tussen ADO en de directe eigenaar United Vansen, maar álles met een aandelenemissie op de Chinese Beurs van aandelen van Vantone (het moederbedrijf van United Vansen).
Een aantal nog veel grotere bedrijven zou bereid zijn verder in Vantone te investeren. Één daarvan is het bedrijf Kah Wah Holdings. Hui Wang, de voorzitter van de raad van Commissarissen van ADO Den Haag, speelt – als advocaat van Vantone – bij de emissie een belangrijke rol.
Hoe groot de financiële steun zal zijn die ADO Den Haag in de toekomst vanuit China kan verwachten, is nog niet in te schatten. Zowel ADO Den Haag als Hui Wang is daarbij afhankelijk van de interesse en bereidwilligheid van Chinese investeerders en de nieuwe aandeelhouders. Deze (nieuwe) bedrijven achter United Vansen zijn onder andere actief op de Chinese aandelenbeurs, alsmede de vastgoedsector en de automotivebranche.
Opmerkelijk genoeg speelt ADO Den Haag – hoewel maar klein in vergelijking met andere bedrijven die Vantone bezit – toch een grote rol in de aandelentransactie; iets dat er momenteel dus voor zorgt dat er – na de eerder al betaalde € 4,5 miljoen - nog geen nieuw geld voor beloofde investeringen vrij kan komen vanuit China.
In een laatste fase van de emissie bleek geen auditverslag aanwezig, waarin de financiële verantwoording van ADO Den Haag is vastgelegd. Dat was voor de nieuwe beursgang wel noodzakelijk. Vantone, het bedrijf achter United Vansen, blijkt over 2015 nagelaten te hebben dit auditverslag te laten maken. Naast “werkdruk” noemde Vantone – in een officiële beursverklaring – ook het feit dat bij de overname door United Vansen in 2015 een nieuw boekhoudsysteem moest worden gebruikt voor een eerste auditing als reden voor het ontbreken van het belangrijke document.
De door ADO gehanteerde Nederlandse boekhoudnormen bleken ook nog eens ernstig te verschillen van boekhoudkundige normen op het vasteland van China. Ook bleek dat de oorspronkelijke financiële informatie van ADO Den Haag niet beschikbaar is in het Engels of Chinees, waardoor op de Chinese beurs alle transacties rond de aandelenovername tijdelijk werden stopgezet. Een gespecialiseerd Chinees/Engels accountantskantoor is nu op korte termijn bezig de vereiste financiële stukken toch nog aan te leveren.
Pas medio november 2016 – zo wordt verwacht – zal de aandelentransmissie geheel zijn afgerond. Tot die tijd moet zowel ADO Den Haag als ook Hui Wang wachten op de activiteiten van investeerders op de Chinese beurs.