Bron van dit artikel
Datum plaatsing: 30-07-2010 19:00:00
Edwin Coret: 'Werken bij ADO een jongensdroom die uitkomt'
In de serie van medewerkers die achter de schermen zich inzetten om ADO Den Haag verder te professionaliseren interviewde de redactie van ADOfans eerder verzorger Govert de Kramer, persvoorlichter Nathalie Nuiten en clubarts Ed Beeftink. Deze week was fysiotherapeut Edwin Coret.
Edwin de standaardvraag; Hoe en wanneer ben jij bij ADO Den Haag terecht gekomen?
Dit is alweer mijn achtste seizoen bij de club. Toen ADO Den Haag onder leiding van Rinus Israel en Lex Schoenmaker was gepromoveerd naar de Eredivisie ben ik bij de club gekomen, dat was het seizoen 2003-2004.
Hoe ik bij de club ben gekomen hangt eigenlijk van een hoop toevalligheden aan elkaar. In die tijd was Raymond Atteveld aangesteld om de A1 Jeugd te gaan trainen en hij wilde een heel professionele staf opzetten met begeleiders, verzorger, fysiotherapeut, grensrechter, het hele pakket er omheen. De teammanager van het tweede is een vriend van mij en die heeft mij toen met Atteveld in contact gebracht. Atteveld had een voorstel en begroting bij de directie neergelegd, waarin hij aangaf wat hij allemaal wilde. De club wilde dat ook heel graag, maar op dat moment was er geen geld voor en werd het voorstel helaas afgewezen. Een dag later belde Piet de Zoete mij op, we kenden elkaar al een aantal jaren en hij was ook mijn leraar geweest, met de opmerking “joh, ik wist niet dat je bij je werkgever weg wilde”. Nadat ik hem had uitgelegd dat ik één van de vele fysiotherapeuten in Den Haag ben, maar dat er maar ééntje bij ADO Den Haag kan werken en dat ik dat een jongensdroom vond, zei hij ”je kunt volgende maand beginnen.”
Wat deed je voor je bij ADO Den Haag kwam?
Uiteraard heb ik eerst mijn opleiding tot sportfysiotherapeut gedaan. Eerst heb ik vier jaar reguliere fysiotherapie gestudeerd, daarna twee jaar haptonomie en twee jaar sportfysiotherapie.
En toevallig of niet maar Piet de Zoete was dus een van mijn docenten en bij hem in zijn praktijk heb ik ook examen gedaan. Met mijn diploma's op zak kwam ik in een praktijk voor sportfysiotherapie in Houtwijk terecht en daar heb ik zo'n 15 jaar gewerkt en voornamelijk amateursporters behandeld.
Nu ben ik bezig met mijn masteropleiding sportfysiotherapie. Het is nu een universitaire opleiding en daaraan zie je dat het vakgebied zich steeds verder ontwikkelt en steeds wetenschappelijker onderbouwd wordt.
Je bent deel van de medische staf van ADO Den Haag. Wat zijn jouw taken?
Simpel gezegd is mijn taak er voor te zorgen dat spelers die een blessure hebben, behandeld worden en er voor te zorgen dat ze weer op hun oude niveau komen, zodat ze weer kunnen gaan spelen. Dat doe ik dus niet alleen. Dokter Beeftink, Govert de Kramer, Jurgen Seegers en ik werken hierbij heel nauw samen. Bij een blessure stellen we een behandelplan op en ik ga dan met de bewuste spelers aan de slag. Met oefentherapie, massage, elektrotherapie proberen ik de speler weer helemaal wedstrijdfit te krijgen. De behandeling is niet alleen bedoeld om de blessure te genezen, maar ook op het voorkomen van herhaling van de blessure. Een heel belangrijk onderdeel van de sportfysiotherapie is ook blessurepreventie.
Als medische staf weten we allemaal precies van iedere speler en iedere blessure wat er aan de hand is. Daardoor kunnen we de “patiënt” heel gericht behandelen.
Een geblesseerde speler wil uiteraard altijd zo snel mogelijk weer voetballen. En dat gaat nou eenmaal niet altijd zo snel. Voor ons is de schone taak weggelegd er voor te zorgen dat als een jongen terugkomt hij er ook echt klaar voor is. Daar gebruiken we allerlei testen voor waarmee we de spelers zelf ook laten zien dat ze soms nog niet op hun oude niveau zijn. Hieraan zie je dus ook weer dat ons vakgebied steeds wetenschappelijker wordt.
Hoe zie jij de toekomst van je werk in?
Zoals ik het zie gaan we ernaar toe dat spelers steeds meer individueel begeleid en getraind gaan worden. In kleinere groepjes trainen, individuele programma's afwerken om uiteindelijk te komen tot een betere teamprestatie. Ik denk dat je in de toekomst niet meer zes dagen per week constant met je hele team aan het trainen bent. Mijn inziens zal het zo worden dat je een deel van de week individueel traint en een paar dagen als team de voorbereiding op de komende wedstrijd doet.
Tot zover over je vak. Dokter Beeftink heeft onlangs bekend dat hij vroeger in een rockband heeft gespeeld. Jij ziet er iets meer rock en roll uit, speel jij nog een instrument?
Muziek hoef je van mij alleen te verwachten tijdens mijn werk. Waar ik bezig ben wil ik constant muziek aan hebben. Maar ik krijg nog geen noot uit een blokfluit. Mijn vader speelde viool en mijn zusje speelde blokfluit, maar ik en een instrument spelen? Nee! Dat is aan mij niet besteed. Ik ben zo iemand die constant druk bezig is met zijn vak en met voetbal.
De club is ook druk bezig, Maar met de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Zie jij een elftal in wording?
Wat ik zie is dat we aan een heel positief proces bezig zijn en ik hoop dat we kwaliteit genoeg hebben om dat ook op het veld te vertalen. Er heerst een hele positieve stemming in de groep, de sfeer is goed. En je ziet wat een buitenstaander ook ziet: dat er een stijgende lijn in zit en dat is echt super!
En ik merk ook hoe de club leeft in de stad. Als ik bij de bakker ben of bij HBS, waar mijn zoontje voetbalt, dan word ik vaak aangesproken door mensen die vragen hoe het het met een bepaalde speler is of hoe het staat met de blessure van Rankovic. Ik hoop echt dat we alle verwachtingen en het enthousiasme ook waar kunnen gaan maken.
Over de verwachtingen gesproken, waar denk jij dat we komend seizoen eindigen?
Ik sluit me aan bij de doelstellingen van het bestuur en dat is handhaving zonder nacompetitie en stiekem hopen op iets meer en zonder al te veel blessures.
zie ook de andere interviews uit de serie "de mensen achter de club"
Clubarts Ed Beeftink "Als ik niet veel te doen heb gaat het goed"
Interview met ADO Den Haag persvoorlichter Nathalie Nuiten
Govert de Kramer: een verzorger van top tot teen