Bron van dit artikel
Datum plaatsing: 06-05-1994 18:25:00
Dreigend tekort aan kleefband in Zuiderpark
Het kan dezer dagen verkeren in het Zuiderpark. De voetballers van ADO Den Haag liepen dinsdagavond na de 5-1 winst op Den Bosch nog een ereronde omdat de nacompetitie in het verschiet ligt. Twee dagen later zaten ze aan tafel voor een crisisberaad met vertegenwoordigers van de vakbond VVCS. Want de spelers dreigen zonder club te komen zitten, omdat de licentiecommissie van de KNVB heeft geadviseerd Den Haag geen vergunning te geven voor het komend seizoen. "Dus lopen we straks in de nacompetitie voor de kat z'n viool te spelen", was de reactie van aanvoerder Harrie van der Laan.
Zo is het niet, hoorden de spelers gisteren van de VVCS. Het is nu juist nóg belangrijker om goede resultaten te halen, want dat trekt de aandacht van mogelijke geldschieters of andere clubs.
Eigenlijk hebben de spelers helemaal geen tijd om straks de nacompetitie te spelen. Ze moeten onder leiding van de vakbond zelf actie voeren, zelf de straat op om steun te vragen. Ooit lukte dat ook bij FC Utrecht. "Maar dit is wel de meest kritische situatie die ik heb meegemaakt", aldus VVCS-voorzitter Theo van Seggelen.
Zijn collega Rob Jansen stelt dat er een soort crisisteam moet worden samengesteld met mensen van naam en faam. "Ook de bondscoach, Advocaat, zou kunnen helpen. En Aad de Mos. Dat zijn echte Hagenaars." Jansen is zelf ook een Hagenaar. "Daarom gaat dit mij extra aan het hart. Mijn vader heeft hier nog gevoetbald en Aad Mansveld was een persoonlijke vriend van mij. Maar straks staan er, als we niet uitkijken, op het veld waarop zij speelden flats." Met het bestuur van de club hebben Jansen en Van Seggelen nauwelijks contact gehad. "Er is blijkbaar geen behoefte om met ons te praten."
Voorzitter Chris Nyqvist blijft ogenschijnlijk rustig onder alle commotie. Hij zegt officieel nog niet gehoord te hebben dat Den Haag geen licentie zal krijgen. De voormalige wethouder zou dat overigens onterecht vinden en geen gepaste beloning voor de door hem en zijn bestuur geleverde inspanningen. "We hebben met dit bestuur de schuldenlast die we aantroffen meer dan gehalveerd. Daaruit blijkt dat we wel wat in onze mars hebben." Volgens Nyqvist bedraagt de schuld momenteel nog ongeveer twee miljoen gulden. "We zijn al drie à vier keer failliet geweest, maar steeds wisten we dat door allerlei acties af te wenden."
Hij blijft optimistisch. Nyqvist verwacht dat nu de nood het hoogst is alle partijen zich zullen verenigen. "En dan zal blijken dat we er niet zó beroerd voorstaan." Eén van de punten van kritiek van 'de anderen' is juist dat het bestuur verzuimt naar de mensen toe te stappen die mogelijk op financieel gebied iets kunnen doen. Ton Smit, voorzitter van de businessclub, is van mening dat alleen Dingeman Stoop de club kan redden. De Amsterdamse ex-voorzitter wil best nog een keer inspringen met zijn geld, maar niet als Nyqvist en zijn bestuur het voor het zeggen hebben. En ook enkele zakenmensen die zeggen mooie ideeën te hebben over het runnen van een Haagse profclub, hebben geen zin met het huidige bestuur samen te werken. Desondanks maakt Nyqvist geen aanstalten om op te stappen als voorzitter. "Dat ligt niet in mijn aard."
Herman Choufoer vindt Nyqvist een goede voorzitter. "Hij is de enige in het bestuur die overal van afweet. De anderen zitten er maar een beetje bij." Choufoer zit samen met onder meer ex-wethouder Piet Vink in een door de gemeente in het leven geroepen commissie die de club behulpzaam moet zijn. Hij is zelf een vermaard voetbalbestuurder geweest. Choufoer (77) komt al 67 jaar in het Zuiderpark. Hij weet ook niet precies hoe de club er voorstaat. "We hebben om de cijfers gevraagd, maar nog niet gekregen."
Choufoer heeft voorgesteld om bij alle huizen aan de oer-Haagse Hoefkade één of twee vrijkaarten in de brievenbus te gooien, "want vroeger zat de hele Hoefkade in het stadion". Hem werd uitgelegd dat er nu voornamelijk buitenlanders wonen en dat die niet zijn geïnteresseerd in Haags eerste-divisievoetbal.
Inmiddels probeert de spelersgroep er het beste van te maken. Na de bespreking met de VVCS werd er gisteren gewoon weer getraind. Trainer Nol de Ruiter stoorde er zich niet eens meer aan dat er voor de zoveelste keer over andere zaken werd gesproken dan voetbal. "We zijn overal aan gewend geraakt." Dát Den Haag waarschijnlijk de nacompetitie bereikt - er moet morgen van Helmond Sport worden gewonnen - kan op zich al een klein wonder worden genoemd. Nog geen vijf weken geleden dreigden de Haagse voetballers nog met staken, omdat de club hun pensioenpremies niet had betaald. De VVCS raadde ze dat af en de spelers gingen, zij het met tegenzin, het veld op.
Maar de resultaten waren slecht. Het seizoen leek voorbij voor Den Haag. Dat bleek een misvatting. De club heeft na drie overtuigende zeges op rij in acht dagen ineens nog kans op een periodetitel.
Maar veel beter zijn de omstandigheden niet geworden. Nog steeds zijn de premies niet afgedragen. Nog steeds moeten de spelers in soms versleten kleren trainen. Er is ze gevraagd zuinig te zijn met de touwtjes voor de kousen en in het washok van de terreinmeester zijn geen veters en noppen meer te vinden. "Onze verzorger heeft uitgerekend dat we het net halen met het kleefband, maar als we de nacompetitie moeten spelen komen we in de problemen", aldus Van der Laan.
De spelers krijgen tot nu toe nog wel gewoon te eten op weg naar een uitwedstrijd. "Maar we bellen altijd wel eerst om te horen of op ons is gerekend", stelt De Ruiter. De trainer schoot al eens het geld voor de maaltijden voor. Hij kan het betalen, weet inmiddels iedereen in Den Haag. Het salaris van De Ruiter heeft open en bloot in de krant gestaan. Dergelijke gegevens horen niet op straat te liggen, maar in het Zuiderpark is onder de huidige omstandigheden alles mogelijk.
De fans, vroeger toch heel trouw, liepen weg voor de slechte resultaten en de vele ruzies. Dinsdagavond zaten er toch weer 3.150, maar dat kwam omdat - met dank aan een lid van de businessclub die 25.000 gulden neertelde - de toegang tot het duel tegen Den Bosch gratis was. Maar als er betaald moet worden blijven de mensen thuis. Tegen Eindhoven waren er afgelopen zondag welgeteld 1.150 toeschouwers. Toch is er in de residentie nog steeds belangstelling voor de profclub. Dat bleek onder meer tijdens een door een huis-aan-huisblad georganiseerde telefoonavond over ADO Den Haag. Meer mensen belden dan bij een dergelijke gebeurtenis met een bekende politicus.
Bijna niemand wil geloven dat de club volgend seizoen niet meer bestaat. Er zijn zelfs al nieuwe spelers en nieuwe leden voor de technische staf gecontracteerd. Ook zijn er vergevorderde plannen om voor 41 miljoen gulden het stadion op te knappen. Misschien dat juist uit de hoek van de projectontwikkelaars de middelen kunnen komen om de schulden af te dekken en zodoende alsnog een licentie voor volgend seizoen te krijgen. Het is alleen kort dag. Volgens de vertegenwoordigers van de VVCS heeft Den Haag niet meer dan een maand. Nyqvist verwacht nog zeker anderhalve maand te hebben.
VVCS'er Rob Jansen: "Iedereen heeft het maar over een groot gala op 3 juni ten behoeve van Den Haag, maar als we daar op moeten wachten bestaat er op die dag geen club meer!"