Het gaat om de directie van ADO Den Haag. Robert Langenbach, Piet van der Pol, John Arzbach en Harm de Boer zijn niet opgeroepen voor een gespre. Deze vier waren de laatste acht jaar algemeen directeur bij de voetbalclub. Dat blijkt uit een belronde die deze krant heeft gemaakt langs alle hoofdrolspelers. <TH>
Deze omissie wekt bevreemding, want ook de directie van ADO heeft een belangrijke rol gespeeld in de bouw, en vooral in de inrichting van het nieuwe stadion. ADO was bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de aanleg van het peperdure camerasysteem in het stadion.
Het was de gemeente Den Haag die de beveiligingseisen voor de club flink opschroefde; de begroting van ADO kwam daardoor extra onder druk te staan. Diverse politieke partijen fronsen hun wenkbrauwen bij het niet verhoren van de ADO-directie.
Uit de belronde blijkt dat de andere partijen wel uitgebreid gehoord zijn: het gemeentebestuur, de gemeenteraad, de commissarissen van de NV ADO Den Haag en het dagelijks bestuur van de Stichting Stadionontwikkeling (SSO), de stichting die onder regie van de gemeente is opgericht om het stadion te bouwen en de aandelen te beheren. Bekend is dat deze partijen voor de bouw van het stadion en de revitalisatie van de club zeer nauw met elkaar hebben samengewerkt. Dubieus was de rol van Ruurd de Boer, die de ‘bouwprofessor’ was maar ook voorzitter van de RvC, en dus toezicht moest houden op zijn eigen functioneren.
Het rapport is aan het begin van de middag gepresenteerd door voorzitter Klaas de Vries die samenwerkte met Peter Vogelzang en professor Hans de Bruijn. De commissie wilde vooruitlopend hierop niet reageren op de bevindingen van deze krant.
Het college van burgemeester en wethouders heeft de commissie gevraagd onderzoek te doen naar het proces rond de bouw van het stadion. De politiek wil duidelijkheid in dit ingewikkelde dossier, omdat de gemeente tientallen miljoenen heeft uitgetrokken voor de revitalisatie van ADO Den Haag. De voetbalclub kreeg een nieuw stadion, maar werd ook opgezadeld met een miljoenenschuld. Het faillissement werd afgewend door een injectie van negen miljoen door de Rijswijkse zakenman Mark van der Kallen, die wel op gesprek is geweest bij De Vries. Opmerkelijk is verder dat Wim Deetman niet gehoord is, maar een informeel gesprekje heeft gehad. Verder blijkt dat vrijwel alle hoofdrolspelers al vertrokken zijn, met uitzondering van onder meer wethouder Dekker.