Bron van dit artikel
Datum plaatsing: 03-10-2014 11:10:00
Derby der buitenlandse investeerders
Het oude ADO. Tja, dat speelde in het Zuiderpark. En niet in het Forepark. Al ben ik wel heel blij dat de oude kassahuisjes van het Zuiderpark nu naast het nieuwe stadion staan.
Bral: Als helft van de selectie straks uit China komt, ben je natuurlijk verkeerd bezig
Vitesse - ADO Den Haag is vanavond veel meer dan de nummer 13 tegen de nummer 15 van de eredivisie. Het is óók de strijd van het buitenlandse geld. Vitesse is in Russische handen en ADO is straks misschien van een Chinees. Hoe moet dat wel niet voelen als supporter? Marcel van Roosmalen, auteur en Vitesseman, en Sjaak Bral, cabaretier en ADO'er, geven het antwoord. "Het lachertje van de eredivisie zijn. Dát doet pas pijn."
Door Daniël Dwarswaard
Sjaak Bral, cabaretier en supporter van ADO Den Haag:
"Of mijn ADO-hart bloedt? Nou, mijn ADO-hart zit na al die jaren vol schaafwonden en blaren, maar bloeden doet het nooit. Alssupporter van deze club geldt: vandaag staan we aan de rand van de afgrond en gaat alles mis. Morgen zetten we ons beste beentje weer voor. Maar ja: Vitesse - ADO; Rusland - China. Twee wereldmachten die hun strijd voeren over de rug van onze voetballers. Geweldig zeg! Ahum...Maar ja, het echte voetbal is toch al jaren dood? De wereld is allang verkocht en ons voetbal dus ook. Ik bedoel: er staat al jaren Kyocera op de gevel van ons stadion. Dat is ook niet voor niets, hè. Het gaat alleen nog maar over het banksaldo. Dat heeft niets met ADO te maken, dat is overal. Voetballers rennen harder achter een zak geld aan dan achter een bal. En die jongens kun je het nieteens verwijten. Het systeem is fout."
"Het oude ADO. Tja, dat speelde in het Zuiderpark. En niet in het Forepark. Al ben ik wel heel blij dat de oude kassahuisjes van het Zuiderpark nu naast het nieuwe stadion staan. Het verlangen naar vroeger is altijd groot. Mensen willen dat de wereld altijd hetzelfde blijft. We houden ons graag vast aan de zekerheden in het leven. Aan de fijne, warme gevoelens van vroeger. Daarom treedt André Rieu ook nog steeds op."
"En die Chinees? Het zal mij benieuwen of hij nog over de brug komt met het geld om de club echt te kopen. Ik vrees de Chinees niet. Ik vreet wel Chinees, maar dat iseen ander verhaal. Een nieuwe wind bij de club kan misschien nog wel verfrissend zijn ook. Ik ben altijd bereid om met open vizier de wereld in te kijken."
"Een Chinees in de spits? Ik ben niet zo van het uitsluiten, maar als de helft straks uit China komt, ben je natuurlijk compleet verkeerd bezig.
De macht bepaalt, maar sommige dingen kun je niet aan de macht overlaten. Waar komen die buitenlandse investeerders vandaan? Blijkbaar zijn we zelf niet
sterk genoeg om in deze nieuwe tijd dit soort fenomenen tegen te houden. Dat is allemaal al pijnlijk genoeg. In Duitsland kan dat dus wel. Daar zie je die lui niet. Zoals het hoort. Wat van ons is, is van ons."
Marcel van Roosmalen is auteur en supporter van Vitesse. Schreef onder meer het boek 'Schijt' over de toestanden binnen zijn club
Van Roosmalen: ADO-fans moeten hopen dat die Chinese deal afketst.
"Weet je wat het ergste is? De schaamte voor je eigen club. Ja, ik schaam me ervoor als wij 'Chelsea 2' worden genoemd. Het lachertje van de eredivisie. Dát doet pas pijn. Maar het is de waarheid. Dan hoor ik onze directeur Joost de Wit, een Brabander die opeens een Vitessehart heeft, zeggen: Chelsea is een goede partner'. Schei uit, we zijn met onze Russische eigenaar Tsjigirinski een satellietclubje. In de voorbereiding speelden we tegen Chelsea. Dan hoor je dus gewoon hun clublied in ons stadion....En de supportersvereniging klaagt dat de training van Chelsea besloten was. Tja. In het uitvak van Dordrecht staat een Vitesse-supporter met een Chelsea-shirt. Bleek zelfspot te zijn. Dat zag ik er één-twee-drie niet aan af."
"Je clubcultuur gaat naar de kloten. Iedere eigenaar komt binnen met vijf lovende zinnen, stelt een paar clubiconen aan als scout en denkt verder alleen maar aan geld en verdienmodellen. En als ze van je club nou écht een topclub zouden maken, had je er nog wat aan. Maar bij Vitesse zijn we nou niet bepaald hemelbestormers geworden. Er komt soms wel een leuke speler binnen, zoals die Dauda nu. Maar die is volgend jaar weer weg. Ik weet wel: dat is bij elke club zo, maar bij ons is het extreem. Sinds de overname zijn er misschien wel tachtig of negentig binnengewandeld. Meer dan de helft zou ik nu op straat zo voorbij lopen."
"Je kunt je totaal niet meer identificeren met de spelers. Vroeger in stadion Monninkenhuize stond je te genieten als Theo Bos een bal verloor en iedereen zong: 'Theo pak hem terug'. Dat is niet meer. Ja, je roept nog eens wat geks naar keeper Piet Velthuizen, maar dat is het dan wel. Ik wil gewoon weer eens een keer echt gejuich horen na een doelpunt. En niet één of ander ronkend muziekje met een te harde bass.
Maar supporters komen niet in opstand, het is heel erg. Eerst is er de hoop. Zo van: zullen we dan echt een keer fatsoenlijke spelers krijgen? Dan de berusting en pas later komt de opstand. Maar de verdeeldheid is te groot. Georganiseerd verzet komt er nooit. Mensen hebben iets van: laat maar zitten. Dat is pas erg."
"En ADO? Ach, die arme ADOsupporters. Ik bedoel: China, kom op zeg! Ze moeten bij ADO hopen dat die hele deal niet doorgaat. Staat er straks een Chinees in de spits. Juist bij zo'n volksclub als ADO. Zonder buitenlandse investeerder word je misschien tiende. Mét misschien achtste en krijg je een afgekeurde spits van Arsenal. Hier, 'veel plezier ermee'..."