support Casper
 
volg adofans.nl op ....
social media links volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 VOL 22 14 4 4 46
2 EXC 22 13 5 4 44
3 DOR 22 10 7 5 37
4 CAM 21 11 2 8 35
5 ADO 21 9 7 5 34
6 DBO 20 9 6 5 33
7 GRA 20 9 5 6 32
8 EMM 20 9 5 6 32
9 HEL 21 9 4 8 31
10 RJC 20 8 6 6 30
11 TEL 22 7 8 7 29
12 EIN 21 7 5 9 26
13 JAZ 22 7 5 10 26
14 TOP 21 6 7 8 25
15 MVV 21 5 8 8 23
16 VVV 22 6 4 12 22
17 JAJ 21 5 6 10 21
18 JPS 21 6 3 12 21
19 JUT 20 2 6 12 12
20 VIT 22 4 7 11 -8
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
voetbalprimeur.nl

Datum plaatsing: 25-04-2009 17:50:00

De Vries: voetballen in Engeland is speciaal



De Vries: "Voetballen in Groot-Brittannië is en blijft speciaal"

Nederlandse profvoetballers komt men tegenwoordig tegen in alle delen van de wereld. Niet alleen de grote Europese voetbalcompetities zijn geliefd, maar ook minder belichte voetballiga's kunnen op steeds meer buitenlandse interesse rekenen.

Competities als de Australische A-League, de J-League in Japan en zelfs de Chinese Super League tellen tegenwoordig verschillende voetballers van Hollandse komaf. VoetbalPrimeur zocht contact met spelers die tegenwoordig hun boterham (ver) buiten de Nederlandse landsgrenzen verdienen. Dit keer sprak VoetbalPrimeur met doelman Dorus de Vries. Hij staat momenteel onder contract bij Swansea City (Wales).

Fabian Bijman
De Vries begon zijn professionele loopbaan in bij Telstar. Na vijf seizoenen in Velsen doorgebracht te hebben klopte ADO Den Haag aan, een kans die de doelman niet wilde laten lopen. "Den Haag speelde toen nog in de eerste divisie. Op het moment dat ik tekende was de club één van de kampioenskandidaten. Uiteindelijk greep de ploeg de titel. Ik vond het een mooie opstap, een uitdaging die aansprak. Den Haag is een mooie volksclub, die perfect in mijn plaatje paste", zegt De Vries. De doelman, die op achttienjarige leeftijd debuteerde bij Telstar, maakte zijn eerste minuten onder de lat bij ADO Den Haag op bezoek bij Feyenoord. "Een debuut om nooit te vergeten. Dat is de droom van elk jong ventje. Mooi dat die dan uiteindelijk uitkomt."

Nadat hij aan het einde van zijn derde seizoen op het tweede spoor geraakte, koos De Vries eieren voor zijn geld en vertrok hij naar het Schotse Dunfermline. Daar maakte hij voor het eerst kennis met de passie die in Schotland en Engeland heerst op het gebied van voetbal. "Mijn laatste jaar bij ADO Den Haag verliep wat minder. De laatste tien wedstrijden speelde ik niet meer, was ik tweede doelman. Dan kom je voor een keuze te staan. Ik stond niet echt open om te verlengen, omdat ik de situatie waarin ik verkeerde niet prettig vond. Toen ik de kans kreeg om voor Dunfermline te gaan spelen, heb ik die aangegrepen."

De keuze voor Schotland stond niet helemaal op zichzelf, geeft De Vries toe. "Ik wilde altijd al naar Groot-Brittannië. Ik heb een heel leuk jaar meegemaakt bij Dunfermline waarin ik tevens veel progressie boekte. Het was ook best spannend want je komt in een wereld terecht die je niet kent." Het was dan ook even flink aanpassen voor De Vries, die de Nederlandse voetbalschool gewend was. Die kon hij in Schotland deels even vergeten. "Het tempo ligt hoog. Het spel raast maar door. Op het moment dat een voorzet gegeven kan worden of ze een schot kunnen lossen doen ze dat. Daar moet je alert op zijn. In dat opzicht ben ik behoorlijk gegroeid. Dat was meteen ook de grootste aanpassing."

Na een uitstekend seizoen bij de Schotse Premier League-club had De Vries de nieuwe werkgevers voor het uitzoeken. Zijn keus viel uiteindelijk op Swansea City. "Aan het einde van het seizoen was er veel interesse vanuit Engeland. Zo was onder meer Wigan Athletic, dat toen al in de Premier League speelde, concreet, evenals een aantal clubs uit het Championship." Ook Swansea, dat toen nog uitkwam in de Coca Cola League One, nam contact op. Het was de jonge manager Roberto Martinez (35) zelf die De Vries belde. "Hij zei letterlijk: 'Voordat je nee zegt, wil ik eerst dat je eens langskomt'. Hij wilde me zo snel mogelijk overhalen. Martinez en de club hadden zoveel vertrouwen in me. Dat is zo belangrijk voor een voetballer. Ik zag de uitdaging helemaal zitten. Ook omdat Ferry Bodde net een contract had getekend."

Van de ambitieuze plannen van The Swans bleek geen woord gelogen. In de stad verrees het op twee na grootste stadion van Wales, Liberty Stadium, en in de competitie kroonde Swansea zich met overmacht tot kampioen. "Mijn keuze pakte goed uit. We werden kampioen en deden dat met goed voetbal. Heel veel spelers boekten veel progressie." Ook de aantrekkingskracht van het voetbal in de lagere Engelse competities maakte indruk op De Vries. "Er is enorm veel aandacht voor de lagere voetbaldivisies. Wedstrijden worden live uitgezonden op tv, stadions zitten volgepakt en er is enorm veel aandacht in de media. Werkelijk álles wordt besproken."

"Het Championship wordt behoorlijk onderschat. Vergeet niet dat als je promoveert je zomaar in de Premier League speelt. Dat betekent een enorme financiële klapper voor de club. Denk aan een bedrag van zestig miljoen euro. Dan kom je opeens in een hele andere wereld terecht", geeft De Vries aan. Het onderwerp Premiership komt niet zomaar naar voren. Swansea maakt opnieuw een opmerkelijk goed seizoen door. De promovendus is, na een lastig begin, steevast terug te vinden aan de bovenzijde van de middenmoot. Zelfs een plekje in de play-offs behoort twee wedstrijden voor het einde van het seizoen nog tot de mogelijkheden.

"We proberen veel te voetballen. Dat gaat ons goed af. Met de manier waarop we spelen oogsten we ook veel lof", gaat De Vries verder. "Iedere speler heeft zoveel progressie geboekt de afgelopen seizoenen. We zijn zowel individueel en als team enorm gegroeid. Dat is voor een groot deel toe te schrijven aan de trainer, Martinez. Hij is veeleisend en heel ambitieus. Hij wil alles eruit halen wat er in zit. Die ambitie straalt hij uit op de ploeg en dat heeft een positief effect op de spelers. Zo is bijvoorbeeld Ferry Bodde helemaal opgebloeid onder Martinez. Hij krijgt alle ruimte om zijn ding te doen en dan is hij op z'n best."

In zijn eerste seizoen bij The Swans speelde De Vries maar liefst 58 wedstrijden. Een behoorlijk verschil met de Nederlandse competitie. De weken zien er in Engeland dan ook anders uit dan in Nederland. "Het is wel wat pittiger, maar meer mentaal dan fysiek. In principe speel je elke dinsdag en zaterdag. Soms zelfs zaterdag en maandag. Je leert er een hoop van, je bouwt snel wedstrijdervaring op. En daar doe je het natuurlijk voor. Je traint tenslotte om te spelen."

"Ik vind het fantastisch om zoveel te spelen. Alles staat in het teken van wedstrijden. Vrij ben ik niet vaak want op de dagen dat we niet spelen werken we met name aan ons herstel. Ik houd er van op het trainingsveld bezig te zijn, maar je doel is goed presteren in wedstrijden. En daar krijg je hier alle gelegenheid toe. Het voordeel is ook dat je, wanneer je in een goede flow terechtkomt, behoorlijk kunt stijgen op de ranglijst."

Hoewel een plekje in de play-offs om de promotiestrijd een brug te ver lijkt, kan Swansea terugkijken op een meer dan geslaagd eerste jaar op het één na hoogste niveau. "Je moet natuurlijk goed beseffen waar je aan begint. Je bent maar een kleine club in die competitie als promovendus. Het is heel wat jaren terug sinds de club op dit niveau uitkwam (1983/1984, red.). We hebben geprobeerd ons eigen plan te trekken met de speelstijl die ons goed ligt. Dat was in het begin even aftasten, maar later pakte dat heel goed uit. We hebben een uitstekende periode doorgemaakt. Daardoor groeide het geloof in eigen kunnen."

De Vries: "Je bent altijd maar een paar stappen verwijderd van het hoogste niveau. Dat zijn weliswaar moeilijke stappen, maar de mogelijkheid is er altijd. Daar droom je als speler van. Ik ben dan ook heel blij dat ik dit avontuur ben aangegaan. Ik merk dat je hier een hele leuke loopbaan op kunt bouwen. Je maakt mooie dingen mee en je komt dicht in de buurt van de Premier League."

Voetballen in Engeland is en blijft iets speciaal. Of het nu op het hoogste of laagste niveau is, de sport leeft in Engeland. Méér dan waar dan ook. "Mensen kunnen zich niet voorstellen hoe het voetbal hier geleefd wordt. Supporters stappen lachend vijf of zes uur in de bus voor het bezoeken van een uitwedstrijd. Ze moeten eerder van hun werk weg op doordeweekse dagen, maar ze zijn altijd in grote getale aanwezig. Zeker de fans van Swansea zijn heel volgzaam, trouw en bovendien positief ingesteld. Dat heeft ook z'n uitwerking op de spelers. Zeker als het wat minder gaat slepen de fans ons er vaak doorheen."