support Casper
 
volg adofans.nl op ....
social media links volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 VOL 22 14 4 4 46
2 EXC 22 13 5 4 44
3 DOR 22 10 7 5 37
4 CAM 21 11 2 8 35
5 ADO 21 9 7 5 34
6 DBO 20 9 6 5 33
7 GRA 20 9 5 6 32
8 EMM 20 9 5 6 32
9 HEL 21 9 4 8 31
10 RJC 20 8 6 6 30
11 TEL 22 7 8 7 29
12 EIN 21 7 5 9 26
13 JAZ 22 7 5 10 26
14 TOP 21 6 7 8 25
15 MVV 21 5 8 8 23
16 VVV 22 6 4 12 22
17 JAJ 21 5 6 10 21
18 JPS 21 6 3 12 21
19 JUT 20 2 6 12 12
20 VIT 22 4 7 11 -8
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
vi.nl

Datum plaatsing: 09-05-2022 18:15:00

De toekomst van ADO: BilbADO en de Spaanse robot


Een half jaar geleden bereikten Bolt Football Holdings een akkoord over de overname van ADO Den Haag.


EIn februari werden alle formaliteiten afgerond en dus kan de club vooruit. Maar waar wil het naartoe? We horen verhalen over Real Madrid en Manchester City, maar niemand in Den Haag die exact lijkt te weten wat er staat te gebeuren.


tekst: Stef de Bont

 
Een nieuwe poging, begin vorige week. Onderstaand bericht was gericht aan de nieuwbakken persvoorlichter van ADO Den Haag.
‘Een behoorlijke tijd terug hebben wij contact gehad over de toekomstplannen van ADO onder de nieuwe eigenaar. Is het inmiddels mogelijk om Ignacio Beristain of Edwin Reijntjes te spreken over deze plannen? Er is inmiddels alweer behoorlijk wat tijd verstreken.’
 
Een jaar lang volgden we met Voetbal International het ADO-dossier op de voet. Het was in grote financiële problemen terechtgekomen, de Chinese eigenaar had betalingsproblemen. De club moest worden verkocht en snel ook. Hier op VI PRO schreven we tientallen artikelen over de problemen in Den Haag, over ruzies met China, interne strubbelingen, cowboys die zich hadden gemeld aan de poort van het stadion en ingewikkelde WHOA-procedures.
 

Het leek een never ending story. Op een zeker moment was het vijf voor twaalf. De gemeente, supporters en KNVB maakten zich grote zorgen. De financiële problemen leverden tot twee keer toe puntenaftrek op. Het roemruchte ADO moest worden gered en snel. Uiteindelijk was het Bolt Football Holdings dat de club over zou nemen. Over de wat vreemde gang van zaken (het was eigenlijk Globalon dat de club over zou nemen) hebben we eerder al het nodige geschreven.

Een papieren tijger of niet, ADO valt nu onder de vlag van Bolt. Een Amerikaanse investeringsmaatschappij die vuistdiep in diverse sportploegen zit. En dat klinkt in de basis niet eens zo verkeerd. Op 4 november werd het akkoord wereldkundig gemaakt. Het was nog wachten op het einde van de WHOA-procedure en goedkeuring van de KNVB. Eind februari waren de laatste hindernissen genomen. ADO was gered.

Waar in Breda de supporters van NAC er alles aan deden om de club uit buitenlandse handen te houden, moeten ze in Den Haag vooral blij zijn dat hun club nog bestaat.


Inmiddels zijn we 182 dagen verder. We weten al zes maanden dat Bolt in ADO Den Haag zou stappen. Maar behalve dat feit weten we eigenlijk nog niks. Niemand die de exacte plannen kent. Hoeveel geld er in de club wordt gestopt of waar de club over tien jaar wil staan. Niet het journaille, de kantoormedewerkers, spelers of de trouwe achterban. Waar in Breda de supporters van NAC er alles aan deden om de club uit buitenlandse handen te houden, moeten ze in Den Haag vooral blij zijn dat hun club nog bestaat.
Rest de vraag: wat staat er met ADO te gebeuren?

 
Robot
Het lijkt het grootste geheim van het betaalde voetbal. De toekomst van ADO. Anderhalve maand geleden schreven we dat Bolt snel met duidelijkheid zou komen. Dit was ons vanuit de club zelf medegedeeld. Twee dagen later hing er een woordvoerder ietwat overspannen aan de telefoon. Dat hadden we toch echt verkeerd begrepen. ‘Zo is het niet bedoeld. Wij gaan natuurlijk niet over de uitingen van Bolt’, klonk het aan de andere kant van de lijn.

Twee mannen zouden het stilzwijgen kunnen doorbreken: interim-directeur Edwin Reijntjes en Ignacio Beristain. Die laatste is namens Bolt in Den Haag gestationeerd. Nog voordat de overname definitief rond was liep de Spanjaard door het Cars Jeans Stadion met de egards alsof hij de president van de club was.
 
Het is een goed gebruik dat er bij een overname een zekere presentatie plaatsvindt. Zoals Merab Jordania bij Vitesse of anders Aleksei Korotaev bij Roda JC. Want laten we eerlijk zijn: je legt miljoenen euro’s op tafel om een voetbalclub te kopen. Dan is er op z’n minst een moment waarop je plannen deelt met je achterban of in ieder geval het glas heft. Gewoon, om de nieuwe samenwerking te vieren.
Maar niks van dat alles in Den Haag. Reijntjes en Beristain bleven stil. Tot vorige week.
Op 26 april plaatste ADO een interview op het eigen YouTube-kanaal. Beristain, met de microfoon wat knullig over zijn blauwe jasje geknoopt, nam zes minuten en acht seconden de tijd voor een vraaggesprekje. We werden erop geattendeerd door AD-journalist Sjoerd Mossou. Hij schreef op Twitter: ‘Een robot met autocue, ongetwijfeld met voor de vorm een paar lokale zetbazen.’

We gingen er maar eens rustig voor zitten. De journalist, hoogstwaarschijnlijk een medewerker van de club, vroeg of Beristain wat meer kon vertellen over Bolt. De kijker leert dat de mannen achter het bedrijf (wie?) gek zijn van sport en voetbal in het bijzonder. Dat is veelbelovend. ‘Waar het om gaat is dat we gebruik kunnen maken van de mogelijkheden en ervaringen die we in andere clubs hebben, om elk van onze clubs een voorsprong te geven. Dat gezegd hebbende; uiteindelijk is het, het bestuur van de club dat de dienst uit maakt, de beslissingen neemt en de club leidt.’
 
Bolt wil opgedane kennis gebruiken in Den Haag. Grote beslissingen zijn voor de dagelijkse leiding. Dat klinkt positief, al is dat doorgaans niet hoe het werkt. Want wie betaalt, bepaalt. Maar vooruit, laten we ze het voordeel van de twijfel geven.

Dan komt dé vraag. De vraag die sinds de eerste dag dat de naam Bolt viel, bij elke supporter, speler en journalist op de lippen brandt: Kan je iets meer vertellen over de plannen met ADO? Toegegeven, wij hadden hem wat scherper geformuleerd. Misschien iets concreter naar korte- en lange termijndoelen, misschien nog iets over de financiering en de toekomst voor het (kantoor)personeel. Maar vooruit, het is club-tv. Het antwoord blijft, laten we het voorzichtig uitdrukken, niet beklijven.

‘De immense potentie van ADO Den Haag is overduidelijk. We spelen in de derde grootste stad van het land. Den Haag is een internationale, dynamische stad. We moeten de potentiële fanbase aanboren. Zoals we intern zeggen: we willen meer betekenen, voor meer mensen.’

 
Het is tijd om te stoppen met over de slapende reus te praten. Het is tijd om wakker te worden!
Holle frasen. Verderop in het interview legt Beristain de nadruk op de eigen jeugd en het vinden van een technisch directeur. Na zes minuten en acht seconden zijn we verder niks wijzer geworden. Ja, de ingestuurde uitsmijter: ‘Het is tijd om te stoppen met over de slapende reus te praten. Het is tijd om wakker te worden!’ Prachtig.
 Mossou’s analyse was spot on.
 

Licentie
Beristains optreden was er eentje voor de bühne. Om later te kunnen zeggen: Wij hebben toch van ons laten horen? Niemand in Den Haag die na het zien van de beelden precies weet waar de club in de komende jaren naartoe moet.
 Sterker nog, de video wekt bij mensen zowel binnen als rondom de club irritatie. Niet alleen vanwege de ongeïnteresseerde houding van Beristain maar ook vanwege enkele uitspraken. Laten we er een paar voorbeelden uitpakken. Zo horen we de Spanjaard zeggen: ‘We waren geschokt toen we hier een paar maanden geleden binnen kwamen. Over hoe dichtbij de club bij een faillissement was. Meer dan honderd jaar voetbalgeschiedenis uit het raam.’

Toen Beristain binnenkwam zat ADO al maanden in een zogenaamde WHOA-procedure. Voormalig directeur Mohammed Hamdi had deze opgestart met maar één doel: ADO te behoeden voor een faillissement. Je kan tijdens een WHOA-procedure niet failliet gaan. De hele opzet is om een gezonde doorstart te maken. Partijen die nog geld tegoed hadden, vaak ADO-gezind en in sommige gevallen zelf geraakt door de coronacrisis, moesten genoegen nemen met een deel van hun schuld. Dat deden ze om ADO in leven te houden. Toen Bolt zich aan de poort meldde, speelde dit al maanden.

 Wél was de KNVB-licentie in het geding. Daar was open over gecommuniceerd. De clubleiding wist het, de KNVB, de gemeente Den Haag, de journalisten én de ADO-supporters. En dus ook Bolt. Sterker nog, het moet de reden zijn geweest dat ze zijn ingestapt. Er moest snel worden gehandeld. De vraagprijs ADO zakte met de week. Als het een gezonde Eredivisie-club was geweest met alleen maar zwarte cijfers, dan was het aankoopbedrag twee of misschien wel drie keer zo hoog geweest. Waarschijnlijk was Bolt dan helemaal niet ingestapt. Nu konden de Amerikanen de club uit de derde stad van Nederland voor een prikkie overnemen. Geacteerde verbaasdheid dus.

Verder deelt Beristain in de video mee dat Reijntjes een jaar langer aanblijft als directeur. Bolt heeft hem persoonlijk gevraagd. Hij wordt gecomplimenteerd voor zijn goede werk. Het staat haaks op de berichten die wij al langere tijd horen. Er is juist veel kritiek op de interim-directeur. Op de manier hoe hij op het pluche is gekomen, over zijn manier van leidinggeven, bemoeienissen in het overnamedossier en zijn rol bij een recent premieconflict.
 
Andere overnamepartijen, die voor Bolt in beeld waren om ADO over te nemen, kwamen met de keiharde voorwaarde dat er schoon schip gemaakt zou worden. Zij vonden juist dat alle zittende bestuursleden evenals de kleinere aandeelhouders op zouden stappen. Iets wat op 9 september, toen ADO’s licentie onder druk stond, door de club zelf werd gecommuniceerd.

‘Eerder hadden de directie en de Raad van Commissarissen aangegeven hun functies ter beschikking te stellen aan een nieuwe eigenaar. De Stichting Toekomst ADO Den Haag is bereid bij verkoop het prioriteitsaandeel over te dragen.’
 
Die nieuwe eigenaar wil nu dat Reijntjes blijft. Formeel is deze benoeming niet aan de grootaandeelhouder, maar aan de Raad van Commissarissen. We verwijzen nog even naar de uitspraken van Beristain dat uiteindelijk het bestuur van de club de dienst uit maakt, beslissingen neemt en de club leidt. Maar wat zegt dat als deze er is neergezet door Bolt?
 

Bilbado
De supporters moeten het doen met het filmpje van Beristain. Intern op de burelen, is al wel meer gedeeld over de toekomst van de club. Summier, dat wel. Het enige wat we nu al met zekerheid kunnen zeggen is dat vrijwel alles gaat draaien om de jeugdopleiding.

Daarbij wordt veelvuldig gewezen naar Athletic Bilbao. Dat zou een voorbeeldclub moeten worden voor ADO. Een unieke club in Baskenland. Bilbao heeft als stelregel enkel spelers uit de eigen regio te selecteren. Een club van, voor en door Basken. Een uiterst succesvol mechanisme. Het zorgt voor een sterke band met de achterban en het levert aardig wat transfergeld op. Den Haag moet zich nog meer gaan toeleggen op de eigen regio. BilbADO zoals er intern al wordt gezegd.

Het is een ambitieus plan. Maar wel eentje die past bij de traditie en het volkse karakter van de club. Het doet ook sterk denken aan meerjarenplannen die in het recente verleden in de Residentie werden gepresenteerd. Het enige verschil met toen: de clubleiding draafde destijds niet door.
 
Want als er over de jeugdopleiding van ADO wordt gesproken zeggen de nieuwe beleidsbepalers: ‘Wij willen niet langer opleiden voor Ajax, Feyenoord en PSV. ADO gaat opleiden voor de Europese top.’ Er wordt gesproken over Real Madrid en Manchester United. Deze uitspraken zijn niet alleen binnen de muren van het Cars Jeans Stadion gedaan, maar ook richting externe partijen.


ADO Den Haag, een club die volgens Beristain een paar maanden terug nog bijna failliet was, moet binnen afzienbare tijd een leverancier voor de Europese top worden. Reijntjes herhaalde het recent in een ADO-podcast. Eentje waarin we overigens ook niks wijzer zijn geworden over de toekomst.
Het zijn grote woorden. We zijn heel benieuwd hoe ADO dat wil bereiken. Wie de jeugdopleiding gaat aansturen, wat het de club gaat kosten en hoeveel tijd Bolt hier voor uit wil trekken? Een grappig detail is dat de nadruk moet komen te liggen op de eigen jeugd maar dat spelers en zaakwaarnemers zich beklagen dat ADO recent spelers uit Oekraïne oppikte. Waar ligt dan écht de prioriteit? Ook zijn we benieuwd naar de trainerspositie van volgend seizoen. Intern is een sterke lobby gaande voor Edwin Grünholz, maar heeft hij inmiddels wél de juiste papieren dan?

Genoeg vragen, geen antwoorden. Op ons interviewverzoek van vorige week hebben we nog altijd geen antwoord gehad. Niet eens een afwijzende. Nu hoeft ADO helemaal geen verantwoording af te leggen richting het AD, Omroep West of Voetbal International. Maar dat moet het wel richting die trouwe achterban, die supporters die een jaar tussen hoop en vrees hebben gezeten. Supporterscollectieven spreken ook van stroeve en magere communicatie.

Het zou mooi zijn als de ADO-robot (of iemand anders), snel met echte antwoorden komt.