Bron van dit artikel
Datum plaatsing: 19-07-1989 10:45:00
'De KNVB kan ons plan niet verbieden'
"De KNVB heeft geen enkele rechtsgrond om de oplossing van FC Den Haag met betrekking tot het pasjes-systeem te verbieden. De bond kan ons volstrekt niets verwijten."
door Wim de Lange
Dat zegt FC Den Haag-voorzitter Henk Werkhoven naar aanleiding van een negatieve reactie uit Zeist op een door FC Den Haag geopperd plan dat er uitsluitend op is gericht om de eerste competitiewedstrijd FC Den Haag - Ajax (zondag 13 augustus) ordelijk te laten verlopen.
Zoals bekend wil de KNVB het pasjes-systeem op experimentele basis in het eerste competitie-weekeinde laten ingaan voor vijf risicoclubs: FC Den Haag, Feyenoord, Ajax, PSV en FC Utrecht. De voetbalbond heeft daartoe, tot grote woede van de vijf supportersgroepen, een KNVB-clubpas uitgegeven.
Supporters van de risicoclubs kunnen uitsluitend op vertoon van deze pas een gemerkt toegangskaartje (bestemd voor één bepaald vak) voor een uitwedstrijd bemachtigen. Kan men geen pas overleggen, dan bestaat nog altijd de mogelijkheid om bij de bezoekende club op de dag van de wedstrijd aan de kassa een kaartje aan te schaffen. Kassiers kunnen echter de aanvrager verzoeken een legitimatie te tonen. Zeker als het vermoeden bestaat dat die supporter een aanhanger van de bezoekende partij is. Ontbreekt die legitimatie dan is het uitgesloten dat deze supporter het stadion kan betreden.
FC Den Haag vindt deze situatie, zeker met betrekking tot het openingsduel, té gevaarlijk. De club draagt een alternatief aan. Den Haag heeft met de supportersvereniging van Ajax, De F-Side, én de eigen aanhang (Midden-Noord) de afspraak gemaakt dat de (gemerkte) kaarten die niet in Amsterdam zijn verkocht worden teruggestuurd naar de Residentie. Vervolgens stelt het FC Den Haag bestuur eenzelfde aantal ongemerkte kaarten op de wedstrijddag ter beschikking aan de eigen supportersvereniging. Het ligt dan in de bedoeling dat deze kaarten, waarvoor dus geen legitimatieplicht bestaat, alsnog in Amsterdan aan de man worden gebracht.
Volgens woordvoerder Jan Huijbregts zal de KNVB dat laatste niet toestaan. Huijbregts vndt dat Werkhoven niet het recht heeft om eigen regels op te stellen. FC Den Haag-voorzitter Werkhoven noemt als voordeel van zijn idee, dat de Ajax-supporters in dat geval georganiseerd naar Den Haag kunnen reizen en ook plaats kunnen nemen in een daarvoor bestemd vak.
Werkhoven: "Als de Ajax-aanhang zonder kaartje voor de kassa's in het Zuiderpark zou staan worden de risico's zeer groot. Niet alleen bestaat er dan een grote kans dat de Ajax-fans her en der in het stadion komen te zitten of te staan, bovendien lopen onze kassiers gevaar."
Dreiging
Henk Werkhoven, pas sinds ruim een week officieel voorzitter van FC Den Haag, hoopt dat het niet zo ver komt, maar zijn eerder aangekondigde dreiging om ADO Den Haag-Ajax in het uiterste geval af te blazen, blijft onverkort aanwezig. Werkhoven: "Velen denken dat ik tegen het instellen van een voetbalpasje ben. Dat is niet waar, sterker, ik ben er zelfs een voorstander van. Het is inmiddels een gewoonte geworden dat je bij een bank of een postkantoor een legitimatie moet tonen. Logisch, in een ander geval kan een ander geld van je pikken en dat wil niemand. Zo moet de voetbalpas op den duur óók gewoon gaan worden. De KNVB had daar echter meer de tijd voor moeten nemen. Nu gaat er een week voordat de competitie begint een voorlichtingscampagne van start en dat moet het maar zijn. Zo werkt het niet. De supporters hebben wel iets aan een pasje, maar niet aan een KNVB-clubkaart. Die handdoek en die poster kan ze gestolen worden. Bovendien snappen ze niet dat er slechts vijf clubs worden aangewezen."
"Dat pasje móet er vroeg of laat komen, maar de herkenning daarvan heeft beslist veel meer tijd nodig. Tenslotte willen we allemaal, óok de bestuursleden van onze supportersclub, af van het voetbalvandalisme. Het komt Nederland de strot uit, ook mij. Als ik straks vrees dat FC Den Haag-Ajax rechtstreeks uit de hand gaat lopen zal ik mijn bestuur een voorstel doen om de wedstrijd niet te spelen. Als het bestuur dan alsnog zou besluiten om de wedstrijd wél door te laten gaan, trek ik m'n conclusies. Dan neem ik geen verantwoording."
"Je hebt met teveel belangen te maken. De burgerij, de sponsors, de reclame, niet te vergeten de sportiviteit. De mening van zowel trainer als spelers kan ook zwaar wegen in een dergelijk besluit. Mijn medebestuurslid Loek van Driel hamert steeds op de sportieve kant. Daar heeft hij het recht toe, maar na de gebeurtenissen rond FC Den Haag-Ajax van een paar jaar terug liep het gemiddeld aantal toeschouwers terug van 7000 naar 1000 per wedstrijd. Ik bedoel maar."
Overleg
Werkhoven, die ook nog intensief met de gemeente gaat overleggen, beseft dat er in de nog resterende drie weken veel kan veranderen. De praeses: "Het kan nog veel kanten op. Gelukkig maar. Ik heb ongelooflijk veel reacties gehad in de afgelopen dagen, maar praktisch iedereen reageerde positief. De discussie is in volle gang, dat was mede mijn bedoeling. We moeten het niet meer hebben over een incident zus of een incident zo, daar heeft niemand iets aan. het dient afgelopen te zijn met het voetbalvandalisme. Als dat, in het uiterste geval, kan worden bereikt door FC Den Haag-Ajax te schrappen, dan moet dat maar zo."