support Casper
 
volg adofans.nl op ....
social media links volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 VOL 22 14 4 4 46
2 EXC 22 13 5 4 44
3 DOR 22 10 7 5 37
4 CAM 21 11 2 8 35
5 ADO 21 9 7 5 34
6 DBO 20 9 6 5 33
7 GRA 20 9 5 6 32
8 EMM 20 9 5 6 32
9 HEL 21 9 4 8 31
10 RJC 20 8 6 6 30
11 TEL 22 7 8 7 29
12 EIN 21 7 5 9 26
13 JAZ 22 7 5 10 26
14 TOP 21 6 7 8 25
15 MVV 21 5 8 8 23
16 VVV 22 6 4 12 22
17 JAJ 21 5 6 10 21
18 JPS 21 6 3 12 21
19 JUT 20 2 6 12 12
20 VIT 22 4 7 11 -8
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 12-03-2022 09:28:00

'De binding met de stad moet hersteld worden'


Vastgoedondernemer Jeroen Lentze probeerde ADO in Haagse handen te krijgen


ADO Den Haag heeft de zwaarste periode uit de clubhistorie achter de rug. In een vijfdelige interviewserie blikken we met betrokkenen terug op de overname-soap en vooruit op de toekomst. Aflevering 2: Jeroen Lentze, die de club in Haagse handen probeerde te krijgen.
 
 
tekst: Marijn Abbenhuijs
 
 
Lange tijd bleef hij onder de radar. Toen ADO Den Haag in een rechtszaak verwikkeld raakte met de Chinese eigenaar United Vansen (UVS), verscheen 'belanghebbende' Jeroen Lentze als mysterieuze toeschouwer in de rechtbank. Maar toen onderhandelingen met meerdere kandidaten waren stukgelopen, bleek de Haagse vastgoedondernemer de meest serieuze potentiële nieuwe eigenaar van Haagse bodem. Eerst met Het Haagse Collectief, vervolgens met Groep Lentze/Jol was hij dicht bij het kopen van de club uit zijn stad.
 
 
Wanneer begon bij jou het idee te groeien dat je ADO Den Haag graag wilde kopen?
"Het begon met een grap. Toen in de media een oproep werd gedaan aan Haagse ondernemers om hun verantwoordelijkheid te pakken voor de club en de stad. Wij moesten voorkomen dat ADO Den Haag failliet zou gaan en dat besprak ik voor de grap met wat kennissen."
 
 
Maar dat werd dus snel serieus, wat stond je te doen?
"De eerste stap was om Haagse ondernemers te vinden die mee wilden doen. Maar ik wist nog vrij weinig van de stand van zaken binnen de club, met name op financieel niveau. En natuurlijk vragen alle ondernemers daar wel gelijk naar. 'Waar beginnen we aan?' 'Is het haalbaar?' Toen heb ik contact opgenomen met UVS. Van UVS heb ik veel financiële gegevens gekregen. Daardoor kon ik met andere investeerders praten en gaandeweg ontstond er een investeerdersgroep met goede, gezonde investeringsplannen."
 
 
Wat waren die plannen?
"Professionaliseren, herstructureren. De club financieel duurzaam maken en de binding met de stad en haar inwoners herstellen. Dat laatste is flink ondergesneeuwd in de afgelopen jaren."
 
 
Hoe denk je dat je die binding kan herstellen?
"ADO moet meer een leefgemeenschap worden. Je moet meer samen met de amateurverenigingen doen en projectgroepen opzetten in de stad. Een van de pijlers in ons plan was het organiseren van meer evenementen in en rondom het stadion voor meerdere doelgroepen. Veranderen dat het stadion alleen maar een keer per twee weken gebruikt wordt."
 
 
Je wilde het stadion ook kopen, was dat daarom?
"De aankoop van het stadion was lang geen onderdeel van ons plan. Wij hebben alleen om huurverlaging gevraagd, in ieder geval zolang ADO in de Keuken Kampioen Divisie zou spelen. De hoge huisvestingslasten zijn een belangrijke molensteen om de financiële nek van ADO geweest, dat bleek uit de cijfers. Pas toen de gemeente stellig bleef dat huurverlaging onmogelijk zou zijn, zijn wij als groep gaan nadenken over een alternatief. Om de ban te breken hebben wij daarom een bod op het stadioncomplex gedaan."
 
 
Wat was je van plan met het vastgoed?
"De exploitatie van ADO gezonder maken. De club betaalt nu meer dan 2 miljoen euro per jaar aan huisvesting. Door het stadion te kopen, zouden we dat substantieel omlaag brengen. En we wilden het stadion in de toekomst ook exploiteren voor evenementen, zoals popconcerten en dance-events. Maar het ADO-project was voor ons niet commercieel, maar sociaal-maatschappelijk."
 
 
Door jullie wensen voor de huur en het stadion is het niet van een deal gekomen. Hoe heb je de gesprekken met de club en het contact met de gemeente daarbij ervaren?
"Tja... De gemeente wilde zich er niet mee bemoeien, dus daar hadden we geen contact mee. De contacten met ADO verliepen nogal stroef en moeizaam."
 
 
Wat ging er zo moeizaam?
"We moesten steeds wachten totdat onderhandelingen met andere kandidaten stukliepen voordat we aan tafel mochten komen. Wij vroegen ons af waarom ze niet iedereen lieten bieden. Wij begrepen niet waarom ze steeds exclusief spraken met partijen en wij daarop moesten wachten."
 
 
Dan over jouw investeerdersgroep. Eén van de weinige namen uit jouw achterban die bekend is geworden, is die van Martin Jol. Hoe groot was zijn rol?
"Martin was eerst zelf bezig met de overname van de club. Toen dat strandde, sloot hij zich bij ons aan. Martin is een ADO-icoon met een groot voetbalnetwerk. Zijn rol zou pas belangrijk worden als ons initiatief zou slagen. Dan had hij, met al zijn kennis, aan de slag kunnen gaan met de voetbalzaken. Hij bemoeide zich niet met de onderhandelingen."
 
 
Jullie hadden de club in ieder geval graag 'in Haagse handen' willen krijgen. Waarom was het volgens jou nodig dat ADO een Haagse eigenaar heeft?
"Het is geen noodzaak, maar het heeft wel veel voordelen. Als Hagenaar weet je hoe de hazen in de regio lopen en heb je kortere communicatielijnen met iedereen. Je zit korter op de bal dan iemand in China of Amerika."
 
 
Het is 'iemand uit Amerika' geworden. Wat is jouw gevoel bij Bolt Football Holdings?
"Ze zijn een flink internationaal sportbedrijf aan het bouwen, het lijkt een serieuze partij."
 
 
Denk je dat de club met de nieuwe eigenaar alsnog haar Haagse identiteit kan behouden?
"Dat wordt lastig, denk ik. Investeren in lokale, persoonlijke relaties kost veel tijd. In hoeverre zij in staat zijn om de Haagse identiteit en de historie van de club te begrijpen, de Haagse supporters en sponsors aan zich te binden, zal de toekomst moeten uitwijzen."
 
 
 
Het is Lentze dus niet gelukt om ADO in Haagse handen te krijgen. De club is nu van de Amerikaan David Blitzer. In de volgende aflevering van deze serie vertelt sportwethouder Hilbert Bredemeijer over het overnameproces en gaat hij in op de toekomstige relatie van de club en de gemeente.
 
Mohammed Hamdi is zelf opgestapt
In de eerste aflevering van deze interviewserie zei Edwin Reijntjes, interim directeur van ADO Den Haag, meerdere malen dat zijn voorganger Mohammed Hamdi ontslagen is. Na publicatie van het interview kwam hij terug op die woorden en gaf Reijntjes aan dat Hamdi afgelopen mei uit eigen beweging is opgestapt bij de club.