tekst: Stef de Bont
De soap leek ten einde. Niet eens zolang geleden schreven men op VI PRO over de potentiële nieuwe aandeelhouders van ADO Den Haag. Jeroen Lentze zou samen met Martin Jol en een stel ondernemers de club overnemen van Wang Hui. Na maanden kon het verkoopbord uit de tuin: ADO kwam weer in Nederlandse handen.
Het enige twistpunt op dat moment was nog de aankoop van het stadion. Een harde eis van de Groep Lentze/Jol was dat de club het stadion zou overnemen van de gemeente Den Haag. Het zou ADO Den Haag voor de langere tijd veel meer financiële lucht geven. Want een club in de Keuken Kampioen Divisie met een jaarlijks huurbedrag van één miljoen euro, dat was te veel van het goede.
Op 9 september kon de champagne koud worden gezet. Althans, als we het persbericht van ADO moesten geloven.
UPDATE: NA BRIEF VAN GEMEENTE WEG VRIJ VOOR OVERNAME ADO DEN HAAG plaatste het met chocoladeletters op de eigen website. Alle drempels zouden zijn geslecht. 'Gisteren heeft ADO Den Haag een brief van het college van B&W van de gemeente Den Haag ontvangen over de aankondiging van een proces voor verwerving van het stadion door ADO Den Haag onder nieuw eigenaarschap. Dit was de laatste drempel voor de Groep Lentze/Jol.'
Kat-in-het-bakkie.
De laatste drempel.
ADO was gered. Maar van een jubelstemming bij de gemeente Den Haag of de Groep Lentze/Jol was geen sprake. In appgroepen ging het bericht dat het persbericht zo snel mogelijk zou worden teruggetrokken. Of anders een rectificatie. De verspreide informatie uit het persbericht klopte niet. Sterker nog, de aankoop van het stadion was verder weg dan ooit. Een rectificatie kwam er niet. En dus kwam de gemeente zelf maar met een bericht.
VI kreeg de brief in handen, die op 8 september (een dag eerder) was verstuurd namens Het College van burgemeesters en Wethouders en was ondertekend door burgemeester Jan van Zanen. Er stond nergens dat de gemeente zo maar even afstand zou doen van het stadion.
'Dit is een nieuwe en bovendien complexe vraag die uitzoekwerk- en tijd vraagt. Dat gezegd hebbende, gaan wij uw verzoek in beraad nemen', schreef de burgemeester. 'Dat doen wij zorgvuldig, op basis van een feitelijke onderbouwing en we brengen in beeld wat verkoop zou kunnen betekenen.'
Ofwel, geen deal. Verre van zelfs. De gemeente wilde niet met het mes op de keel voor een bedrag van tien miljoen euro afstand doen van het stadion. Iets wat diverse politieke partijen in de dagen daarna bevestigden in gesprek met Omroep West. De Groep Lentze/Jol laat weten al sinds mei hun eisen en wensen op tafel te hebben gelegd én ook de woordvoerder van ADO laat weten dat men op het gemeentehuis al veel langer op de hoogte was dan wordt gesteld. Wie liegt er dan?
Het gevolg was dat vrijdagmiddag om 16.00 uur de deal van de Groep Lentze/Jol verliep. En dus was er weer een potentiële koper afgehaakt.
Nijland
Dat gebeurde in de voorbije maanden vaker. Alleen nu staat de druk er op. ADO zit in blessuretijd. De schuldeisers weet het door de verlengde WHOA-constructie nog buiten de deur te houden, maar de KNVB is minder mild. Afgelopen vrijdag kreeg het voor de tweede keer drie punten in mindering, als er medio oktober geen garantstelling van vijf miljoen euro is, gaat dat ten koste van de KNVB-licentie.
Fans maakten zich druk, net als het personeel. Het persbericht van donderdag 8 september zorgde voor nog meer ruis. Verantwoordelijke was interim-directeur Edwin Reijntjes. Het AD meldde op vrijdag dat hij op non-actief was gesteld. Iets wat vanuit de club later werd ontkend. Maar VI hoort van meerdere kanten dat er weldegelijk een gesprek is geweest waarbij is geconcludeerd dat Reijntjes geen enkele handeling meer mag verrichten zonder toestemming van diezelfde RVC. Een afspraak die drie dagen later als een boomerang terug zou komen.
Voor de supporters én medewerkers van de club werd het een verwarrend weekend. Zat Reijntjes er nog wel of niet? Trainer Ruud Brood reageerde op het nieuws voor de camera’s van ESPN na het duel met TOP Oss. 'Dit zag ik niet aankomen. Het is schrijnend en jammer. Maar goed, de RVC heeft deze beslissing genomen, het lijkt mij een weloverwogen besluit. We zitten in een situatie waar we, met een maand te gaan, moeten zien uit te komen. De proflicentie van ADO staat onder druk. Het belangrijkste is dat de club blijft bestaan.'
Later liet de club weten dat de trainer zich baseerde op berichten in de media en niet op de officiële communicatie vanuit de club. En dat is best gek voor een trainer die overal oren en ogen heeft rondom de club.
Op maandag haalden wij nogmaals verhaal bij de woordvoerder van ADO, die naar eigen zeggen zelf bij het veelbesproken gesprek aanwezig was. 'Het is pertinent niet waar', vertelde hij. 'Reijntjes is nog altijd in charge.'
Maar het wordt nog gekker. Intussen werd duidelijk dat enkele zwaargewichten uit de voetballerij waren benaderd voor een functie in de Residentie. Het AD meldde dat Eric Gudde was benaderd. Maar intussen werden er meer lijntjes uitgegooid. Paul van derKraan was net twee dagen met pensioen bij FC Twente toen hij de vraag kreeg of hij wat bij ADO wilde doen. En voormalig Groningen-directeur Hans Nijland kon ook zo beginnen. 'Ik heb gezegd dat ik niet geïnteresseerd ben in een directeursfunctie in Den Haag', aldus Nijland.
RVC-voorzitter Frans van Steenis benadrukte op vrijdagavond dat Reijntjes aanblijft, maar dat er versterking is gezocht. Op zondagochtend liet Brood weten het logisch te vinden dat er versterking bijkomt. Maar Gudde, Van der Kraan en Nijland zijn geen versterkingen. Dat zijn zwaargewichten. Als Hans Nijland een club binnen komt, dan zit hij aan de knoppen. Maar ADO heeft drie keer een nee gekregen en zit voorlopig vast aan de huidige mensen.
Zhou
De onrust neemt toe. Om het één en ander weg te nemen trekt een supportersdelegatie op 12 september naar het stadion. Daar gaan ze in gesprek met Reijntjes, een gespreksverslag is te lezen op de site van het Haags Supporters Collectief.
Reijntjes begint door te vertellen dat hij er nog steeds is en dat hij is geschrokken van wat er in de media is gekomen. 'Maar ik ben nog steeds directeur', vertelt hij. 'Ad interim. Ik ben nog steeds bezig om de club verder te brengen. Daar zit ik voor, en nergens anders.'
Hij vindt het logisch dat de directie versterkt moet worden. Wel is het gek dat hij niet op de hoogte zegt te zijn gesteld van de mogelijke komst van Van der Kraan, Nijland of Gudde. 'Ik was er niet van op de hoogte dat Gudde en Nijland zijn benaderd', vertelt hij de supporters. 'Dat was voor mij ook een verrassing. Maar een Raad van Commissarissen mag altijd in het kader van de toekomst kijken naar wie de club zou kunnen leiden. Als we overgenomen worden, moet er een nieuwe directeur komen.'
Dat laatste klopt. Maar daar gaat de huidige RVC niet over. Het is de nieuwe eigenaar die hier een zware stem in zal hebben. Bovendien werden de bestuurlijke zwaargewichten benaderd om nu wat bij de club te gaan doen en niet over een x-aantal maanden. En tot slot, als het doel was geweest om de huidige directie nu te versterken, zoals Van Steenis en Brood eerder zeiden, dan zou de interim directeur daarvan zeker op de hoogte zijn gesteld. Het verhaal klopt niet.
De interim directeur neemt de meeste onrust weg bij de fans. Hij zegt dat het goed komt met de club, dat medio oktober de bankgarantie daar is. 'Dat baseer ik op wat ik weet. Ik weet meer dan jullie. Ik zou het graag delen, maar dat kan helaas niet. De club kan natuurlijk nooit kapot gaan.' Hij suggereert dat er andere partijen zijn, nu de exclusiviteit van de Groep Lentze/Jol is verlopen.
De volgende ochtend wordt duidelijk op wie hij doelt. Reijntjes geeft een update aan het personeel. Hij benadrukt dat er niet langer exclusief wordt gesproken met Lentze/Jol en dat er een andere geïnteresseerde partij gezien mag worden als de grootste kandidaat. Vastgoed- en telefoontycoon Atom Zhou, die eerder ook al aan tafel zat. Daarbij wordt ook gezegd dat hij die anderhalf miljoen euro op tafel legt, het bedrag dat nodig is om de afspraken met de schuldeisers dat via de WHOA-constructie is afgesproken op tafel kan leggen, de club kan kopen.
Het personeel klapt niet direct in de handen. Het is al de zoveelste mededeling, de zoveelste onverwachte wending. De laatste maanden is meermaals gezegd dat de overnamesoap in een laatste fase was beland. Bovendien is de positie van Reijntjes zelf ook onderwerp van gesprek. Hoe machtig is hij eigenlijk nog?
Eerder werd er gesproken van een plan B. Een Duits model, waarbij ADO 49 procent van de aandelen van de hand zou doen. 51 procent bleef binnen een stichting. Zhou zocht destijds al naar financiers voor dit verhaal. Zo werden, geloof het of niet, zowel Lentze als Bob Heere benaderd mee te doen in zijn poging aandelen te kopen. Lentze is nota bene de man die zélf tot vrijdag nog op poleposition lag om de club te kopen. Heere was eerder ook in beeld om met een Amerikaanse partij ADO over te nemen.
Zhou wordt naar voren geduwd door bepaalde stromingen binnen de club. Anderen hopen juist weer op Lentze en Jol. Laatstgenoemde heeft veel contact met mensen op de werkvloer. Met andere woorden: het is een complete chaos.
Het rommelt bij de éénkoppige directie en binnen de RVC. Iedereen heeft zijn eigen overnamevoorkeuren. Vorige week krijgt grootaandeelhouder Wang al het verzoek om Reijntjes via aandeelhoudersvergadering weg te sturen. Maar de Chinees wil dan ook afscheid nemen van enkele RVC-leden. Lees: Van Steenis. En dus gebeurde er nog niks.
China
Tot maandagmiddag. Dan bereikt VI vanuit China het nieuws dat Wang serieus overweegt een dergelijke aandeelhoudersvergadering uit te schrijven. Het belangrijkste onderwerp is om Reijntjes alsnog uit zijn functie te ontheffen. RVC-lid Ward Swart zou dan tijdelijk de honneurs waar moeten nemen. In dat geval lijken ook de kansen van Zhou op een Haagse overname af te nemen. Drie van de vijf leden moeten bij een dergelijke vergadering instemmen.
Met andere woorden: de Haagse machtspolitiek bereikt een hoogtepunt. Medio oktober moet er geld op tafel liggen, anders is de licentie weg. Dan is het klaar met betaald voetbal in de Residentie. Maar de persoonlijke belangen en voorkeuren lijken nog altijd dominant.
Op 16 september vindt er een gesprek plaats tussen ADO en de KNVB, maar kans op nog meer uitstel lijkt klein. ADO moet een richting kiezen: Lentze/Jol, Zhou óf één van de andere geïnteresseerde partijen die zich – als de we de club moeten geloven - heeft gemeld. Waar de bestuurders de laatste maanden nog ongegeneerd konden shoppen is dat moment nu voorbij. ADO zit in blessuretijd.