support Casper
 
volg adofans.nl op ....
social media links volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 VOL 22 14 4 4 46
2 EXC 22 13 5 4 44
3 DOR 22 10 7 5 37
4 CAM 21 11 2 8 35
5 ADO 21 9 7 5 34
6 DBO 20 9 6 5 33
7 GRA 20 9 5 6 32
8 EMM 20 9 5 6 32
9 HEL 21 9 4 8 31
10 RJC 20 8 6 6 30
11 TEL 22 7 8 7 29
12 EIN 21 7 5 9 26
13 JAZ 22 7 5 10 26
14 TOP 21 6 7 8 25
15 MVV 21 5 8 8 23
16 VVV 22 6 4 12 22
17 JAJ 21 5 6 10 21
18 JPS 21 6 3 12 21
19 JUT 20 2 6 12 12
20 VIT 22 4 7 11 -8
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 26-03-2022 10:43:00

'Dat ze aandelen kunnen afpakken wisten we niet'


ADO Den Haag heeft de zwaarste periode uit de clubgeschiedenis eindelijk achter de rug. In een vijfdelige interviewserie blikken we met betrokkenen terug op de overnamesoap en vooruit op de toekomst van de club. Aflevering 4: eigenaar Wang Hui.


tekst: Marijn Abbenhuijs
 
 
Sinds januari 2015 was Wang Hui de eigenaar van ADO Den Haag. En wie naar de cijfers kijkt, moet concluderen dat het voor hem op een drama is uitgelopen. Meer dan 20 miljoen investeerde zijn bedrijf United Vansen (UVS) in de club. Hij kreeg er niets voor terug. 
 
Open voor een interview stonden Wang en de andere Chinese betrokkenen namens UVS niet. In plaats daarvan werd verwezen naar een brief die Wang schreef aan de Haagse rechtbank. Daarin doet hij zijn verhaal. Hieronder volgen citaten uit die brief en reacties van ADO-directeur Edwin Reijntjes en sportwethouder Hilbert Bredemeijer op de situatie van UVS.
 
De enorme overnamesoap van ADO leek ruim een jaar geleden in de kiem te smoren. Net na de winterstop van het seizoen 2020-2021 werd duidelijk dat UVS een betalingsbelofte niet na kon komen. De grootaandeelhouder legt uit waarom dat zo was en wat er vervolgens in gang werd gezet.
 
Wang Hui: "In de herfst van 2020 was het duidelijk dat het voor UVS moeilijk zou worden om ADO nog langer financieel te steunen. De Chinese State Administration of Foreign Exchange stond dat niet langer toe. Om dit probleem op te lossen werd met ADO besproken dat de club voor een aantal maanden zelfstandig op zoek zou gaan naar liquiditeit. Hierdoor kreeg UVS de kans en gelegenheid om op zoek te gaan naar een ander bedrijf dat de aandelen zou willen overnemen en het voortdurend verlies lijdende ADO financieel zou willen steunen.''
 
"In de eerste maanden van 2021 vonden wij zelf het Amerikaanse bedrijf World Soccer Holdings. Bij de directie van ADO Den Haag meldde zich Cosinus als kandidaat-koper. Uiteraard bracht de ADO-directie ons in contact met Cosinus. Met beide bedrijven bereikte UVS - op verschillende momenten overeenstemming over een aandelenoverdracht. Beide partijen waren bereid UVS voor haar aandelen te betalen."
 
Maar World Soccer Holdings en Cosinus werden om uiteenlopende redenen niet de nieuwe eigenaar van ADO. En aangezien een faillissement intussen met rasse schreden dichterbij kwam, werd de WHOA-procedure opgestart. Het was, geeft Wang aan, een grote verrassing voor de Chinese eigenaar.
 
 
Schok
"Groot was bij ons de schok toen wij onverwacht op de hoogte werden gesteld van het feit dat ADO een WHOA-procedure was gestart. Deze stap werd gezet zonder dat het besluit is voorgelegd aan ons. Dat het afpakken van onze aandelen bizar genoeg tot de mogelijkheden behoorde, daarvan waren we totaal niet op de hoogte. Het bleek ook niet uit de informatie die we van ADO over de WHOA-procedure ontvingen. Van advocaat Ivo Janssens van Delissen & Martens kwamen twee mails met uitleg over deze ons totaal onbekende procedure. Over de mogelijkheid tot ontneming van de aandelen stond in beide mails geen woord."
 
Mohammed Hamdi, die tot het einde van het seizoen 2020-2021 de algemeen directeur van ADO was en de WHOA-procedure startte, heeft meermalen aangegeven dat het ontnemen van de aandelen van UVS niet de bedoeling was. Maar daar is het uiteindelijk wel op uitgelopen. Nadat de nieuwe eigenaar, Globalon Football Holdings (inmiddels Bolt ADO Den Haag Holding LLC), een overeenstemming bereikte met de club, werd snel duidelijk dat de aandelen via de WHOA moesten worden overgedragen.
 
 
Wethouder Hilbert Bredemeijer maakte dat proces van dichtbij mee, omdat de gemeente als één van de grootste schuldeisers van ADO in de WHOA zat.
 
Hoe kijkt u naar hoe het nu met UVS is afgelopen?
Bredemeijer: "Verschrikkelijk. In alles sijpelt door dat ze ADO als investering hadden. Dat is mislukt en daarom willen ze er niets meer mee te maken hebben. Ze hebben in het hele WHOA-proces nergens op gereageerd. Alleen maar via advocaten hebben ze van zich laten horen en pas helemaal aan het einde van het proces. Maar het andere gevoel is dat ze er wel gewoon heel veel geld in hebben zitten. Het is wrang, met al dat geld hebben ze bij ADO jarenlang door kunnen gaan met wat ze deden. Namelijk op te grote voet leven, geen toekomstbestendig beleid voeren."
 
U heeft er uiteindelijk voor getekend dat ze via de WHOA hun aandelen kwijtraakten. Hoe voelt u zich daarbij?
"Het is pijnlijk, maar we wisten dat dit de enige oplossing was. Onteigening van de aandelen was de meest effectieve manier om ervoor te zorgen dat de aandelen in handen kwamen van iemand die aan ADO wil gaan bouwen. En dát wilde UVS echt niet meer."
 
Bredemeijer geeft het al aan. UVS heeft ontzettend veel geld in ADO gestoken. En daarvoor heeft het bij de aandelenoverdracht dus niets teruggekregen. Wang: "Het is schokkend dat het in de rechtsstaat Nederland mogelijk is dat een bedrijfseigenaar zijn bedrijf zomaar kwijt kan raken. Wij hebben met een financiële injectie van ongeveer 20 miljoen euro ADO een flink aantal jaren in leven gehouden. En op de bedrijfsvoering hebben we al die tijd geen enkele invloed gehad."
 
 
Het is een beeld dat blijft bestaan. De voorgangers van interim-directeur Reijntjes hebben de miljoenen van Wang over de balk gesmeten. Valt hen dat kwalijk te nemen?
Reijntjes: "Het kon blijkbaar dat als je aan het einde van de rit twee miljoen tekort kwam, naar China ging, de pinpas meenam en klaar was. Maar als die mogelijkheid er is, moet je wel héél sterk in je schoenen staan als directeur zijnde wil je daar geen gebruik van maken. Die situatie is nu voorbij."
 
 
 
Met de nieuwe eigenaar gaat er bij ADO kortom een hele andere wind waaien. Wat ze bij Bolt ADO Den Haag Holding LLC eigenlijk van plan zijn? Daarover vertelt Reijntjes volgende week in de vijfde en laatste aflevering van deze interviewserie meer.