Bron van dit artikel
Datum plaatsing: 23-02-2022 09:53:00
Climax nadert voor ADO: tien vragen over een club in spanning
Voor ADO Den Haag breekt vrijdag het uur van de waarheid aan.
tekst: Danny Verbaan
Voor ADO Den Haag breekt vrijdag het uur van de waarheid aan. De rechtbank spreekt zich dan uit over het akkoord dat eind vorig jaar met de vele schuldeisers van de club is bereikt. Wordt dit afgewezen, dan is de ellende niet te overzien. Stemt de rechter er daarentegen mee in, dan is ADO gered en komt ze in handen van het Spaanse Globalon Football Holdings. Maar wat is dit voor bedrijf? En in hoeverre is er nog reden tot zorg? Tien vragen over een club die smacht naar het eindsignaal.
Kan de champagne al worden klaargezet?
Ook al zijn veel hobbels al genomen en ziet het er voor ADO beslist niet ongunstig uit, het is toch beter om met die champagne nog even te wachten. Ook waarnemend ADO-directeur Edwin Reijntjes is er niet helemaal gerust op. 'De kans is vrij klein dat het nu nog misgaat, maar ik zit natuurlijk niet op de stoel van de rechtbank', zei hij in het radioprogramma West Wordt Wakker van Omroep West.
Waar komt die twijfel vandaan?
Het Chinese bedrijf United Vansen Sports (UVS) is nu nog de eigenaar van ADO. Al geruime tijd investeert dit concern niet meer in de club, waardoor deze in steeds grotere problemen is gekomen.
Volgens advocaat Jeroen Reiziger, die als onafhankelijke herstructureringsdeskundige ADO in veilige wateren moet zien te loodsen, zijn de aandelen van UVS niets meer waard. Hij wil dat ze worden ingetrokken en hun rechtsgeldigheid verliezen. Dit opent de weg voor Globalon; voor deze partij worden nieuwe aandelen uitgegeven, zodat iedereen met een schone lei kan beginnen.
Kan dit zo maar?
Reiziger zegt van wel, maar UVS heeft bezwaar aangetekend. De rechtbank zal hier uitsluitsel over geven.
Is dat alles?
Nee, want er blijkt op de aandelen van UVS beslag te zijn gelegd door een advocatenkantoor; dit bedrijf zegt nog geld van de Chinezen tegoed te hebben.
Tijdens de recente zitting vroegen de betrokken rechters zich hardop af of het in zo’n situatie in juridische zin eigenlijk wel mogelijk is om aandelen in te trekken: het kan immers zijn dat van zo'n beslagprocedure een blokkerende werking uitgaat. Misschien moet die procedure daarom eerst worden afgewikkeld. Dit wordt uitgezocht.
Toch zijn velen optimistisch…
Dat komt omdat het Jeroen Reiziger is gelukt om met de ongeveer 140 schuldeisers van ADO een akkoord te bereiken. Globalon is bereid om de benodigde naar schatting 1,2 miljoen euro te betalen. Dit is een geweldige prestatie, omdat hiermee een dreigend faillissement van de club kan worden afgewend.
Een ander belangrijk wapenfeit is dat de licentiecommissie van de KNVB maandag heeft ingestemd met de toetreding van Globalon tot de Nederlandse voetbalcompetitie.
Wat weten we eigenlijk van Globalon?
Globalon is in december 2020 opgericht en vormt het in Spanje gevestigde dochterbedrijf van het Amerikaanse Bolt Football Holdings. Dit concern beschikt in de Verenigde Staten over onder meer een ijshockeyclub en een basketbalclub in respectievelijk New Jersey en Philadelphia. In Europa heeft Globalon aandelen in vijf voetbalclubs: het Duitse FC Augsburg, Crystal Palace uit Londen, het Vlaamse Waasland-Beveren, Alcorcón uit Spanje en het Portugese Estoril.
De 52-jarige zakenman David S. Blitzer behoort tot de hoofdrolspelers van Globalon/Bolt. Hij is daarnaast werkzaam in de top van de toonaangevende internationale investeringsmaatschappij Blackstone.
In hoeverre heeft ADO hier wat aan?
Dat is lastig te zeggen, aangezien Globalon pas met haar plannen naar buiten wil treden wanneer de overname van ADO rond is. Zeker is dat het bedrijf minimaal 7,5 miljoen euro in de club wil steken. Of dit in-, of exclusief de voor de schuldsanering benodigde 1,2 miljoen euro is, wil Reiziger niet zeggen. 'In verband met geheimhouding', geeft de herstructureringsdeskundige als reden.
Volgens hem kan ADO in elk geval in financiële zin weer op de rit worden gezet. 'Ze nemen een enorme voetbal-knowhow mee', noemt ADO-directeur Reijntjes als ander belangrijk pluspunt.
Zijn er al concrete ideeën?
Eerder vertelde Reijntjes dat Globalon waarschijnlijk óók bereid is om mee te investeren in de uitbreiding en herinrichting van de bestaande ADO-faciliteiten in het Haagse Zuiderpark. De bedoeling van de club is dat ook het eerste elftal hier gaat trainen; de hoofdmacht van het voetbalbedrijf maakt nu nog gebruik van sportpark Irene in Rijswijk.
Vertegenwoordigers van Globalon zijn inmiddels veelvuldig in het ADO-stadion gesignaleerd. Met Reijntjes overleggen ze al volop over de plannen voor de toekomst.
Maar stel dat de rechter de voorgestelde schuldsanering afwijst?
Dat is het nachtmerriescenario van Reiziger en de ADO-top. Want in dat geval staat het Globalon vrij om zich terug te trekken. Zo is dat overeengekomen in het akkoord dat ADO en Globalon in november hebben gesloten.
Maar als de Spanjaarden afhaken, is er geen geld voor het afkopen van de schulden. De schuldeisers van ADO kunnen dan massaal - en op eigen initiatief - de bedragen vorderen die de club ze verschuldigd is. Aangezien dat kapitaal er niet is, bestaat de kans dat ADO alsnog failliet gaat.
Dus?
Het blijft nog even spannend.