Bron van dit artikel
Datum plaatsing: 21-01-2015 20:12:00
Chinese wil is nu wet
Wat gaat de nieuwe eigenaar doen met ADO Den Haag?
Na Vitesse is ADO Den Haag de tweede Nederlandse club die in buitenlandse handen valt. De veel besproken overname door het Chinese bedrijf United Vansen komt zo goed als zeker deze week rond. Een climax van een soap die maanden duurde en omgeven is met tal van vragen. AD Sportwereld stelde de belangrijkste en zocht naar de antwoorden.
Door Daniël Dwarswaard
Een groot deel van het geld is er. Kan de deal nog mislukken?
Algemeen directeur Maarten Fontein is in China om te praten met Hui Wang, de grote baas van het Chinese sportmarketingbedrijf United Vansen, over de toekomst van ADO Den Haag. De planning is nu dat zij vrijdag in Peking vrolijk samen op de foto gaan tijdens de officiële presentatie.
Ten teken dat de deal nu toch echt beklonken is. Inmiddels is een fors deel van het overnamebedrag, inclusief boetes voor het overschrijden van betalingstermijnen zo'n tien miljoen euro, binnen. Al willen de huidige eigenaar Mark van der Kallen en zijn kompaan Paul Beijersbergen dat niet bevestigen. Zij wachten tot het totale bedrag is gestort, maar vertrouwen er wel op dat het niet meer mis gaat.
Hoeveel geld komt er nu vrij?
Voor de duidelijkheid: de miljoenen waar de afgelopen maanden zo lang op gewacht is, zijn ‘alleen’ om de aandelen van de club over te nemen. Simpel gezegd: het is wat Hui Wang betaalt aan Van der Kallen om eigenaar te worden van ADO Den Haag. Dat geld is dus niet bedoeld om te investeren. Er zal wel geld worden uitgegeven, dat is de belofte die Hui Wang in augustus deed toen hij het Kyocera Stadion bezocht. Toen werd gerept over een directe investering van vijf miljoen euro. De helft voor de selectie, de andere helft om te investeren in de organisatie. De tijd zit transfers op de korte termijn wel in de weg. Over anderhalve week is de markt alweer op slot.
Hoe goed kan ADO Den Haag nu worden?
Subtop. Europees voetbal. Ja, zelfs de term Champions League viel toen in juni de aanstaande Chinese overname bekend werd. Trainer Henk Fraser fronste zijn wenkbrauwen. Want praten over torenhoge verwachtingen is gevaarlijk, zeker gezien de huidige situatie. ADO voert strijd tegen degradatie. Fontein zei: de top-5 bereiken binnen drie tot vijf jaar. Maar hoe reëel is dat voor een club die op enkele uitschieters na al decennia in de staart van de eredivisie of in de eerste divisie speelt? De basis voor succes is een solide leiding. Daarin blonk ADO, met tal van vertrokken directeuren, niet uit.
Wat koopt het Chinese bedrijf United Vansen eigenlijk? En belangrijker: waarom?
Iedereen vraagt het zich af wat moet een Chinees met ADO Den Haag? In Azië een nietszeggend onbekend clubje. Maar Chinezen willen de Europese voetbalmarkt bestormen en in Nederland werd een club door de eigenaar in de verkoop gedaan. Tussenpersoon bij de deal was Chun Li, een Chinees die al jaren in Den Haag woont en werkt. Maar wat koopt Wang eigenlijk? In elk geval kennis van voetbal en opleiden. Dat wil Wang, volgens eigen zeggen groot voetbalfan, gebruiken in China.
Wat zijn de gevaren?
Matchfixing? Een hot item, maar de KNVB zit er nu bovenop en zal ook ADO in de gaten houden. Er zijn geen aanwijzingen dat er op dit vlak binnenkort iets fout gaat in Den Haag. Een ander gevaar is dat veel investeerders miljoenen neerleggen om er zelf wijzer van te worden. En iedere Nederlandse voetballiefhebber kent het verhaal van Vitesse, dat in Russische handen is. Dat werd een soort satellietvereniging van Chelsea. Fontein over de vergelijking met Vitesse: “Wij blijven baas in eigen huis. ADO Den Haag wordt geen handelshuis."
De toekomst zal het uitwijzen. Maar hoe reageert de Chinese eigenaar als de club onverhoopt degradeert?