Bron van dit artikel
Datum plaatsing: 31-03-2008 22:35:00
Bizarre wending crediteuren-overleg ADO
Crediteuren weigeren voorstel; HHB-groep vraagt KNVB om licentie
Den Haag – De controverse rond het dreigende faillissement van ADO Den Haag lijkt een bizarre wending te nemen nu de grote crediteuren, verenigd in het ‘MKB-Crediteuren Collectief’, blijven volharden in hun eis om méér dan de toegezegde 30% van hun vorderingen uitbetaald te krijgen.
De crediteuren hadden hun hoop in eerste instantie op de Gemeente Den Haag gevestigd om bij te springen, maar hadden tevens een reserve scenario achter de hand gehouden.
Troefkaart
Naar nu blijkt hebben de crediteuren in het diepste geheim meerdere besprekingen gevoerd met de HHB-Groep. De groep, die zichzelf Haegsch Historisch Belang noemt, probeert optimaal gebruik te maken van de tweespalt die zich lijkt af te spelen tussen de ‘groep Jansen/Braaksma’, en de ‘groep Van der Kallen’. Lange tijd zag het er naar uit dat de ‘groep Van der Kallen’ als winnaar uit de strijd zou komen en ADO Den Haag van de ondergang wist te redden. De ‘groep Jansen/Braaksma’ zat echter ook niet stil en probeerde o.a. door een charme offensief rondom oer-ADO’er Dick Advocaat de publieke opinie in haar voordeel om te zetten. Tot op heden echter beiden zonder succes. Van der Kallen posteerde zich als de redder van ADO Den Haag, maar had geen rekening gehouden met opstandige crediteuren. De grotere crediteuren, onder wie William de Wit van de gelijknamige auto-showroom, Rens Vrolijk (Vrolijk Cleaning) en René Baggerman (BEX Beveiligingen Exclusief) zijn zich al die tijd bewust geweest van het feit dat zij de beste troefkaart in handen hadden. Immers, als er geen akkoord met de schuldeisers bereikt zou worden, zou een faillissement van ADO Den Haag de vervolgstap zijn. En een faillissement betekent geen betaald voetbal in Den Haag meer.
Alternatief Plan
De HHB-groep, ontstaan uit de laatste wens van een overleden oud-voorzitter van FC Den Haag, heeft vervolgens een plan uitgewerkt waarmee het betaald voetbal in Den Haag gered zou worden EN waarmee het ‘MKB Crediteuren Collectief’ akkoord zou gaan.
Normaliter kunnen voetbalverenigingen die de stap naar het betaald voetbal willen zetten alleen in aanmerking komen voor een licentie, als het algehele amateurkampioenschap van Nederland wordt veroverd. Op grond daarvan bieden de huidige KNVB-reglementen dan de mogelijkheid om de stap te maken naar de Eerste Divisie. De huidige reglementen, want zoals bekend is de KNVB van plan een topklasse in te voeren die opereert tussen de Eerste Divisie en de diverse hoofdklassen van de amateurs. In diezelfde reglementen van de KNVB is echter een artikel gevonden wat voor enkele clubs in Nederland een uitzondering maakt om rechtstreeks in aanmerking te komen voor een proflicentie. Indien een vereniging namelijk 3 keer of meer kampioen van Nederland is geworden, bestaat het recht op het verkrijgen van een proflicentie. Met het oog op het faillissement van ADO Den Haag heeft de HHB-groep mede namens de Haagse voetbalvereniging HBS (Houdt Braef Stant; kampioen van Nederland in 1903/1904, 1905/1906 en 1924/1925) daarom de KNVB verzocht om de licentie van ADO Den Haag over te kunnen nemen. De KNVB heeft bevestigd een dergelijk verzoek op 19 maart te hebben ontvangen.
Ambitieus
HBS is in de afgelopen jaren na een flinke teruggang weer opgeklommen naar een hoog niveau. De club heeft de weg ingeslagen door geroutineerde oud profspelers als Gerald Sandel, Marcel Koning, Erik Tammer en Jürgen Faerber (allen ex-ADO Den Haag) toe te voegen aan de talentvolle groep. Momenteel speelt het eerste elftal mee om de hoogste plaatsen van de 1e klasse B. Het bestuur van de club heeft al diverse malen aangegeven ambitieus te zijn en een plaats in de hoofdklasse na te streven. Met een mogelijke entree in het betaalde voetbal dient de vraag zich aan of HBS aan een nieuw complex toe is, of dat het huidige complex aan de Daal en Bergselaan in Den Haag uitgebreid wordt. Ook daar heeft de HHB-groep in haar ambitieuze plannen rekening mee gehouden. Naar verluid heeft zich een vastgoedmakelaar bij de HHB-groep aangesloten die in het verleden al eerder plannen rondom betaald voetbal in Den Haag had. Bronnen binnen de HHB-groep hebben aan de redactie laten weten dat er serieus rekening mee moet worden gehouden dat in het Zuiderpark opnieuw tribunes zullen verrijzen. Of de naam van het stadion dan wederom Zuiderpark Stadion zal worden is nog onduidelijk, maar dat het publiek de terugkeer naar het Zuiderpark ziet zitten blijkt uit de poll die de redactie van Den Haag Centraal eerder al hield. Een ruimte meerderheid meent dat ADO Den Haag nooit uit het Zuiderpark had mogen vertrekken. Tevens wordt al druk gespeculeerd of de huidige technische staf met o.a. trainer Wim de Jong, assistent trainer Dick Boereboom en verzorger Jaap Snelderwaard (beiden FC Den Haag), aan kan blijven als de stap naar het betaald voetbal wordt gezet. Namen van Martin Jol, Aad de Mos en André Wetzel (met Mark Wotte als assistent, red.) worden al genoemd. Voorzitter Ton Hemmes van HBS reageerde verrast en wilde het bericht bevestigen noch ontkennen. Wel gaf hij toe dat HBS bruist van ambitie.
ADO Den Haag
Afgelopen week gaf ADO Den Haag nog aan dat er inderdaad nog steeds geen officiële duidelijkheid is over het voortbestaan van de club en de investeringen door de ‘groep Van der Kallen’. Ook rondom het beslag op het hoofdgebouw van het gloednieuwe ADO Den Haag stadion konden geen nadere mededelingen worden gedaan. Een woordvoerder van Advocatenkantoor TRIP, dat namens ADO Den Haag de afhandeling met de crediteuren verzorgt, kon slechts melden dat nog altijd ‘de meerderheid van de schuldeisers niet akkoord is gegaan het met schikkingsvoorstel’.