Bron van dit artikel
Datum plaatsing: 10-02-2021 10:00:00
Analyse: Martin Jol doet een stap terug bij ADO Den Haag
'Invloedrijk ondanks stap terug en koele relatie met directeur Hamdi'
tekst: Valentijn Driessen
Wie het ronkende persbericht leest over het terugtreden van Martin Jol als onbezoldigd technisch manager bij ADO Den Haag, vermoedt dat de nummer zeventien van de Eredivisie een groot verlies lijdt.
De werkelijkheid is anders. Jol heeft er bij ADO een regelrechte puinhoop van gemaakt en laat een verschrikkelijke erfenis na. De Scheveninger (65) meerde op 24 december 2019 aan als technisch adviseur en mede op zijn voorspraak werd diezelfde dag de Engelse trainer Alan Pardew gepresenteerd. ADO Den Haag stond op een uitzichtloze zeventiende plaats en ruim dertien maanden later, drie trainers verder en met 35 (!) nieuwe spelers tijdens het bewind Jol staat ADO nog steeds zeventiende. Van die 35 zijn er inmiddels alweer dertien vertrokken en mogen er nog twee weg.
De huidige trainer Ruud Brood wacht een hels karwei om met een gemankeerde selectie het Eredivisieschap veilig te stellen in de resterende veertien wedstrijden. Vorige zomer hadden Jol en ADO het geluk dat de KNVB vanwege de coronapandemie voortijdig de stekker uit de Eredivisie trok en geen promotie-degradatie toepaste. Anders had de club nu een niveau lager gespeeld.
ADO Den Haag is dus niets opgeschoten met Jol. Als speler van onder meer FC Den Haag, FC Twente, Bayern München, West Bromwich Albion en later als trainer-coach bij Roda JC, RKC, Hamburger SV, Tottenham Hotspur, Ajax en Fulham had Jol een goede naam opgebouwd. Als technisch adviseur en later als hoofd van het Technisch Hart vloog het met Jol alle kanten op in het Cars Jeans Stadion. Behalve de goede.
Vanaf de eerste dag verzamelde Jol allemaal paladijnen om zich heen en liet hij de onervaren directeur Mohammed Hamdi naar zijn pijpen dansen. Jols wil was wet bij ADO Den Haag en wie dat niet beviel, kon vertrekken. Of als Jol het niet beviel, volgde een gedwongen vertrek.
Vanaf zijn entree trapte Jol na naar voorgangers Jeffrey van As (technisch manager) en de zelfopgestapte Alfons Groenendijk. Volgens Jol hadden zij een club in vernieling achtergelaten. Inderdaad stond ADO er bij hun vertrek niet rooskleurig voor, met een plaats in het rechterrijtje van de Eredivisie. Bij Groenendijks komst in februari 2017 stond ADO er nog beroerder voor, maar zorgde de trainer voor een revival en eindigde uiteindelijk als elfde en daarna als zevende en negende.
Desondanks deugde er volgens Jol niets van, ontbrak er een Haags gezicht, braken er geen jeugdspelers door, knokte ADO altijd tegen degradatie, speelde het geen aanvallend voetbal op zijn Haags met bluf, was de selectie te oud, stond er geen kapitaal op het veld en werd er ook geen kapitaal gecreëerd.
Na bijna de hele selectie te hebben weggejaagd, ging Jol verjongen en kwam het ene na het andere talent, dat elders was mislukt. De selectie stond totaal uit het lood en daarbij zette Jol de jonge, onervaren Aleksandar Rankovic voor de groep. De eigenzinnige Serviër raakte totaal verstrikt in zijn onmogelijke opdracht. Toen bleek dat hij niets te vertellen had over versterkingen, hij weigerde Jol te consulteren en dramatisch presteerde, was het snel gedaan met Rankovic. Nog eerder verlieten de Haagse iconen Tom Beugelsdijk en Lex Immers gedesillusioneerd het Cars Jeans Stadion door de achterdeur.
Intussen is ADO met afstand het slechtst geleide voetbalbedrijf van Nederland, waar ook nog eens het slechtste voetbal van de Eredivisie wordt gespeeld. Na de verjonging in de zomer gooiden Jol en directeur Hamdi het afgelopen januari over een totaal andere boeg. Ze haalden een buslading met oude ervaren jongens op. Spelers, die vaak al maanden geen wedstrijden meer hadden gespeeld. En twee huurlingen, die tegen het beleid in niet voor waardecreatie zorgen.
'Verlies groeit van 2,7 tot 4,25 miljoen euro
De laatste noodgreep in het gevoerde zigzagbeleid is de terugkeer van de transfervrije Abdenasser El Khayati als achtste nieuweling in 2021. De 32-jarige spelmaker kende tussen 2017 en 2019 een geweldige bloeiperiode bij ADO, alvorens hij vertrok naar SC Qatar. Daar kwam hij in zestien wedstrijden tot een doelpunt en een assist en speelde hij z’n laatste wedstrijd in september 2020. Al met al heeft onder Jol en Hamdi een desastreuze sportieve Haagse tombola plaatsgevonden na relatief rustige succesvolle jaren. De financiële gevolgen van dit wanbeleid leidden vorig seizoen al tot een verlies van 2,7 miljoen euro en voor dit seizoen is een verlies van 4,25 miljoen gebudgetteerd. Dat laatste bedrag kan weleens hoger uitvallen, hoewel de Chinese eigenaar tussentijds financieel is bijgesprongen afgelopen maand om de versterking van de selectie te financieren.
Wie denkt dat de rol van Martin Jol bij ADO Den Haag nu is uitgespeeld, komt bedrogen uit. Hij gaat zich sterk maken voor een topsportlocatie in Het Zuiderpark, waar het eerste elftal, de jeugd- en de vrouwenafdeling gehuisvest kunnen worden. Daarnaast blijft hij bereid directeur Hamdi te adviseren bij onder meer de aanstelling van een technisch manager. Het is een illusie te denken dat die nieuwe technische man als opvolger van Jol de vrije hand krijgt zolang de geest en persoon van Jol rondwaart bij ADO Den Haag.
Hoewel de relatie tussen Jol en Hamdi intussen is bekoeld, blijft ADO veroordeeld tot Jol zolang hij rondloopt en zijn ambitie om weer trainer te worden nog niet wordt beantwoord. Blijft ADO behouden voor de Eredivisie, dan komt de club met de schrik vrij. Bij degradatie kan een enorme Chinese schoonmaakoperatie op alle niveaus niet uitblijven. Of China moet financieel willen blijven opdraaien voor mismanagement van de bovenste plank.