support Casper
 
volg adofans.nl op ....
social media links volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 VOL 22 14 4 4 46
2 EXC 22 13 5 4 44
3 DOR 22 10 7 5 37
4 CAM 21 11 2 8 35
5 ADO 21 9 7 5 34
6 DBO 20 9 6 5 33
7 GRA 20 9 5 6 32
8 EMM 20 9 5 6 32
9 HEL 21 9 4 8 31
10 RJC 20 8 6 6 30
11 TEL 22 7 8 7 29
12 EIN 21 7 5 9 26
13 JAZ 22 7 5 10 26
14 TOP 21 6 7 8 25
15 MVV 21 5 8 8 23
16 VVV 22 6 4 12 22
17 JAJ 21 5 6 10 21
18 JPS 21 6 3 12 21
19 JUT 20 2 6 12 12
20 VIT 22 4 7 11 -8
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
 ADOfans.nl

Datum plaatsing: 23-10-2007 21:45:00

ADOFans vindt unieke opname van ADO-Marsch


We schrijven 1941. Heel Europa - en de rest van de wereld - is in de greep van de Tweede Wereldoorlog. Ondanks de ellende die de oorlog veroorzaakt gaat het voetbal in deze periode min of meer 'gewoon'door.


Over die periode wordt in het 75 jarige jubileumboek van A.D.O. geschreven: “Na-oorlogse generaties kunnen het zich maar niet voorstellen. Dat er in die vijf verschrikkelijke jaren toch aan voetbal gedacht kon worden”. Misschien juist om aan de spanning van de oorlog te ontsnappen zocht men ontspanning. In die oorlogsjaren waren de tribunes in het Zuiderparkstadion afgeladen vol. En niet geheel en al zonder reden, ADO speelde goed voetbal en wist zelfs de eerste negen thuiswedstrijden te winnen en zou later dat seizoen zelfs voor de eerste maal afdelingskampioen worden. Voor dat het zover was moest het team van trainer Wim Tap op 27 april 1941 in de Kuip de 2e beslissingswedstrijd tegen D.H.C. winnen om afdelingskampioen te worden.

A.D.O. doet dit door voor de ogen van 50.000 bezoekers D.H.C met 3-1 te verslaan. Dit succes was voor A.D.O. supporters aanleiding voor een uren-  zo niet dagenlange feestvreugde. In het Vaderland van maandag 28 april 1941 wordt hier uitgebreid verslag van gedaan. Zie hier over het artikel ADO kampioen afdeeling I .

Tussen al die verslagen valt ons oog op de volgende alinea:

 

 “speciaal… gecomponeerde kampioensmarsch” ???

Wij van ADOFans.nl hebben veel historisch materiaal van en over onze voetbalclub, maar die kampioensmarsch....nee dus.
intocht ADO bij Hollands Spoor met muzikale begeleiding van de Reinigings Harmonie intocht ADO bij Hollands Spoor met muzikale begeleiding van de Reinigings Harmonie

De intocht ADO bij Hollands Spoor met muzikale begeleiding van de Reinigings Harmonie

Tja tegenwoordig heeft bijna iedereen de mogelijkheid om bijvoorbeeld met zijn mobieltje geluidsopnames te maken, maar dat was in 1941 uiteraard wel even anders. Dus de kans dat we ooit de de A.D.O. Marsch zouden horen is nihil. Tenminste…..

In het 50 jarige jubileumboek van ADO valt ons oog op de tekst :

'Uit deze tijd stamt onze A.D.O.-marsch", die gecomponeerd werd door Mevrouw Fie van 't Hoff en op 15 Augustus 1941 gespeeld door de Harmonie van de Koninklijke Gist- en Spiritusfabriek te Delft, op de gramofoonplaat werd vereeuwigd'

’op de grammofoonplaat vereeuwigd.’ Dat betekent dus dat er een opname gemaakt is en we misschien toch de kans krijgen om te horen hoe de A.D.O. –Marsch geklonken heeft.

Dit alles was voor de redactie van ADOFans.nl de aanleiding om op zoek te gaan naar die opname.

In het Haags gemeentearchief en het daar aanwezige archief van de Harmonie van de Haagsche gemeente reinigingsdienst konden we helaas niets vinden. Daarop hebben we contact gezocht met de Koninklijke Harmoniekapel Delft, de huidige naam van de toenmalige Harmoniekapel van de Koninklijke Nederlandsche Gist- en Spiritusfabriek en Calvé Delft. Zij hadden per slot van rekening de opname gemaakt. Maar men kon na een lange zoektocht helaas niets anders vinden dan enkele notulen uit 1941 waarin vermeld staat dat er een grammofoonplaatopname was geweest, want de notulen vermelden “dat toen er een grammofoonopname gemaakt moest worden, wel alle leden aanwezig konden zijn”.

Op advies van de voorzitter van de Koninklijke Harmoniekapel Delft hebben we daarna contact gezocht met het Gemeente archief van Delft. Daar is men in het bezit van het volledige archief van de Harmonie van de Koninklijke Gist en Spiritus Fabriek. Speciaal voor ADOFans.nl is men in allerlei archieven en zelf het externe archief gaan zoeken en is alles overhoop gehaald, maar ook daar kom men helaas niets vinden.

Op dat moment realiseerden wij ons dat de kans dat de grammofoonplaat ooit gevonden zou worden heel erg klein was. Die opnames werden indertijd in beperkte oplage op zeer breekbaar materiaal, schellak,  gemaakt en dan nog eens aan het begin van een oorlog waarin volledige steden zijn platgebombardeerd en alles wat zich daarin bevond vernietigd; dus werd de zoektocht op een laag pitje gezet.

Enig tijd later kwam de redactie van ADOFans.nl, via een onbedoelde zoekopdracht op internet, op de website van een club verzamelaars van 78 toeren grammofoonplaten, http://www.de-weergever.nl/, terecht. Deze club van 78 toeren enthousiastelingen kreeg gelijk een mailtje van ons met de vraag, vergezeld van ons verhaal over de zoektocht naar de A.D.O.-Marsch,  of zij wellicht ooit van de A.D.O. –Marsch hadden gehoord?

Nog geen dag later kregen we een mailtje terug ”Surprise! Wij zijn in het bezit van de door u gezochte opname!!"

Uiteraard werdt er gelijk een afspraak gemaakt en zijn we op bezoek gegaan bij de vice-voorziter van De Weergever en redacteur van het gelijknamige blad van ‘De weergever'. Als gevolg van een zeer goed georganiseerde administratie en documentatie aan de hand van het matrijsnummer van de grammofoonplaat wist te vertellen dat de opname gemaakt was door GTB, wat staat voor Geluids Technisch buro Bakker. Dat bedrijf was in die tijd gevestigd aan de Nassaustraat te Den Haag. De juiste grammofoonplaat was in mum van tijd uit de meer dan 10.000 grammofoonplaten tevoorschijn getoverd en op de grammofoon geplaatst.

een foto van de  hoes en de grammofoonplaat waarop de A.D.O.-Marsch vereeuwigd is



De label van de lp waarop duidelijk de naam ADO-Marsch te lezen is.


Uiteraard hebben we van de 78 toerenopname een opname gemaakt en overgezet naar mp3-formaat die u hier kunt beluisteren. 
 

De voorzitter van de Harmonie van de Koninklijke Gist en Spiritus Fabriek heeft de mars beluisterd en weet ons te vertellen dat het een traditionele mars is, met een eerste deel, dan de zogenaamde bassensolo (vanaf 00:36), een trio (het derde deel, vanaf 01:12) met herhaling (vanaf 01:52) en tenslotte een herhaling van de eerste 2 delen (vanaf 02:23).
 

Voor degene die de mars na willen spelen. In de zomer van 2010 troffen we bij de zoon van  oud ADO speler Wim Neuteboom een kopie van de ADOpost  uit 1942 aan. Daarin was de bladmuziek afgedrukt :

 


Het zal nooit een nummer 1 hit worden, maar het is wel een mooi stukje ADO-historie dat we hebben kunnen achterhalen.

Mocht iemand of een bedrijf bereid zijn om te sponsoren dan heeft de Koninklijke Harmoniekapel Delft zich al bereid verklaard om medewerking te verlenen om deze A.D.O.- Marsch opnieuw te spelen en de opname ervan op de plaat te zetten. Helaas zijn de kosten hiervan ( ± 2.500 euro) voor ADOFans iets te hoog. Voelt u zich geroepen om dit project te sponsoren dan kunt u mailen naar adofans@hotmail.com